Search
Close this search box.

Hoe word je SEO specialist?

Wil je SEO specialist worden? Echt veel complete SEO specialist opleidingen bestaan er (nog) niet. Toch is het profiel van SEO specialist gegeerd. In dit artikel leg ik je uit hoe ik zelf SEO heb geleerd en hoe jij een SEO specialist kan worden.

Wat doet een SEO specialist?

Laten we beginnen met de taken van een SEO specialist te overlopen. Die zijn namelijk zeer ruim:

  • een SEO audit uitvoeren
  • keyword research
  • SEO copywriting / SEO teksten schrijven
  • een SEO strategie uitwerken
  • Technische SEO issues oplossen
  • op de hoogte blijven van de laatste SEO-nieuwtjes

In deze blogpost zal ik zo goed mogelijk proberen beschrijven hoe je iedere taak zelf kan leren uitvoeren. Het nadeel is misschien wel dat er geen echte complete SEO specialist opleiding bestaat, maar het voordeel is dat je alles gewoon zelf (online) kan leren.

De basis van SEO

Wil je SEO leren maar heb je hier nog totaal geen kennis van, neem dan zeker eerst ons artikel met 18 SEO tips door.

Een SEO audit uitvoeren

SEO audit uitvoeren

Een SEO-traject start meestal met een SEO audit (ook wel SEO check, website check of website audit genoemd). Met een SEO audit breng je in kaart op welke punten een website verbeterd kan worden om beter gevonden te worden in Google.

Wat moet je kunnen om een SEO audit uit te voeren?

Wil je SEO specialist worden en een SEO audit uitvoeren, dan moet je al een vrij uitgebreide (technische) SEO-kennis hebben. Don’t panic, de meeste SEO specialisten gebruiken gespecialiseerde SEO tools om een SEO audit uit te voeren.

Het “uitvoeren” van een SEO audit is dus vrij simpel. Dat doet de tool. Maar dan nog moet je weten hoe je elk verbeterpunt moet aanpakken.

Hoe kan je dit leren?

Dit kan je leren via de SEO tools zelf. Zelf maak ik gebruik van SEMrush en Ubersuggest. Als beginner met de focus op SEO raad ik je Ubersuggest aan. Deze tool is zeer gebruiksvriendelijk en de focus ligt op SEO. Op mijn blog vind je een korte tutorial hoe je een SEO analyse maakt met Ubersuggest.

SEMrush is een pak moeilijker maar ook completer. Maar als SEO-specialist moet je echt wel overweg kunnen met een tool zoals SEMrush. Je kan gratis starten met SEMrush, al is dat dan een zeer beperkte versie.

Het is een goed idee om enkele SEO audits uit te voeren en meer te leren over de voorgestelde verbeterpunten. Je zal ook snel merken welke SEO issues belangrijk zijn, en welke minder. Indien mogelijk los je de verbeterpunten ook zelf op.

HTML

Ik ben van mening dat iedere technische SEO marketeer ook een basiskennis HTML nodig heeft. HTML is dé basis van iedere website.

Zeker als je als SEO consultant meetings zal hebben met ontwikkelaars, is dit belangrijk. Developers hebben namelijk een eigen kijk op code; code moet voor hen goed zijn, maar soms komt dat niet overeen met de SEO-richtlijnen.

Op de website van Learnit.nl vind je een gratis cursus html.

Leestips / studietips

Hierbij nog enkele tutorials op Digitaal Groeien waarbij je leert hoe je zelf een SEO audit kan uitvoeren:

Wil je je nog verder verdiepen, lees dan zeker ook dit:

Keyword research

Keyword research

Keyword research is de basis voor het creëren van goed vindbare content.

Wil je een echte SEO specialist worden, dan moet je ook een goede kennis hebben van keyword research.

Hoe kan je dit leren?

Ik vind keyword research niet echt moeilijk, al kan het in het begin wat overweldigend zijn. Je moet namelijk met heel wat zaken rekening houden bij het zoeken van goede keywords.

Keyword research is enorm belangrijk! Selecteer het verkeerde keyword en de kans is groot dat je SEO-inspanningen nutteloos zijn.

Gelukkig bestaan er heel wat tutorials en online cursussen om keyword research te leren.

Ga zeker ook aan de slag met enkele gespecialiseerde (gratis) tools zoals SEMrush, Ubersuggest, Answerthepublic en de Google Keyword Planner.

Leestips / studietips

SEO copywriting / SEO teksten schrijven

SEO copywriting

Nadat je een goed keyword hebt geselecteerd is het belangrijk om hier geoptimaliseerde teksten rond te schrijven.

Goede content is essentieel voor je website om goed gevonden te worden in zoekmachines zoals Google! Ga hier dus zeker niet licht over.

Hoe kan je dit leren?

Op Digitaal Groeien vind je alvast een gratis cursus SEO die volop inzet op het leren schrijven van SEO-teksten. Begin je pas met SEO, dan is deze cursus voor jou!

Heb je website of blog met WordPress, installeer dan zeker WordPress SEO by Yoast. Deze plugin geeft je “live” tips over hoe je betere teksten kan schrijven. Deze plugin helpt je dus om betere teksten te schrijven.

Maar tegelijkertijd is het handig om te zien welke tips impact hebben en je SEO score doen verbeteren. Of in Yoast-termen, wat je moet doen om een “groene smiley” te bereiken. De tips zijn quasi altijd gelijk, dus na een tijdje heb je wel door wat belangrijk is voor SEO.

Leestips / studietips

Bovenstaande tutorials zijn vooral gericht op SEO en zijn dus geen cursussen copywriting. Maar ze zijn interessant om geoptimaliseerde teksten te leren schrijven.

Een SEO strategie uitwerken

SEO strategie uitwerken

Wanneer je aan de slag gaat als SEO consultant is het belangrijk dat je een volledige SEO strategie kan uitwerken. Een vooraf bepaalde SEO strategie geeft jou en/of jou klant ook een houvast.

Maar hoe pak je dit nu precies aan? Hoe werk je een SEO strategie uit?

Hoe kan je dit leren?

Op zich is een SEO strategie geen nieuwe techniek die je moet aanleren. Het is wel belangrijk dat je bepaalde SEO-taken volgens een bepaalde volgorde of plan uitvoert.

Het best kan je zelf enkele bestaande SEO strategieën volgen en eventueel uitwerken. Op die manier leer je wat het beste werkt voor jou.

Leestips / studietips

Technische SEO issues oplossen

Technische SEO

Je hoeft geen SEO specialist te zijn om heel wat SEO taken zelf uit te voeren. SEO taken zoals keyword research of een geoptimaliseerde tekst schrijven kan iedereen, zolang je er maar voldoende tijd aan wil spenderen.

Andere taken moet je gewoon uitbesteden aan SEO specialisten. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan duplicate content issues en SEO voor meertalige websites of grote internationale bedrijven. Maar ook aan structured data, Wil je een SEO specialist worden, dan moet je deze zaken dus ook onder de knie krijgen.

Hoe kan je dit leren?

Eerst en vooral moet je al een zeer goede SEO kennis hebben. Op dit niveau mag een SEO audit bijvoorbeeld geen probleem meer zijn. Daarnaast heb je ook een goede html-kennis nodig, anders kan je de SEO-issues niet zelf oplossen. Heb je ervaring ontwikkelaar, dan heb je hier een serieus voordeel.

Leestips / studietips

Op de hoogte blijven van de laatste SEO-nieuwtjes

SEO blog lezen

Wil je een echte SEO specialist worden, dan is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste SEO nieuwtjes. Dit doe je uiteraard door enkele blogs te volgen.

Leestips / studietips

Onderstaand lijstje is uiteraard niet volledig, maar je zal wel al even zoet zijn met het doornemen van de laatste blogberichten ;-).

Voor tips over SEO copywriting kan je op de SEO copywriting blog van Digitaal Groeien terecht!

Conclusie

Er mag dan geen complete SEO specialist opleiding bestaan, SEO specialist worden is geen probleem als je start bij bovenstaande bronnen en als je een flinke portie doorzettingsvermogen (en tijd) hebt.

Maar geloof me, SEO heeft ook iets magisch: ook al doe ik al meer dan 10 jaar aan SEO, elke keer opnieuw geeft het mij veel voldoening om een pagina of website in de top 3 van de zoekresultaten te zien.

Recente tutorials: