Search
Close this search box.

De 9 beste SEO tools

Wist je dat er heel wat SEO tools bestaan die je gratis kan gebruiken?

In deze blog post leg ik je uit welke gratis SEO tools je voor welke doeleinden kan gebruiken. Je zal zien dat SEO zo veel eenvoudiger wordt.

Wat is een SEO tool?

Een SEO tool is elke digitale tool die je helpt om 1 of meerdere aspecten van je SEO (= zoekmachine optimalisatie) te verbeteren.

Er zijn veel verschillende vormen van digitale SEO tools. De meeste zijn online applicaties zoals SEMrush, Ubersuggest, Moz,… Je hoeft hiervoor dus niets te installeren op je eigen pc.

Daarnaast zijn er ook SEO tools die je moet downloaden en installeren, zoals Screaming Frog. SEOquake werkt nog iets anders, dit is een plugin die je moet installeren in je browser.

Dan is er nog een groot verschil in functionaliteiten van SEO tools. Sommige SEO tools kan je gebruiken voor 1 of 2 SEO-aspecten. Andere SEO tools, zoals SEMrush, zijn zeer uitgebreide alles-in-één SEO tools die je voor verschillende aspecten kan gebruiken.

SEMrush

Wat? SEMrush is een alles-in-één SEO tool en één van mijn favoriete tools.

SEMrush SEO tool

SEMrush is een zéér complete SEO tool tegen een redelijke prijs. Voor kleine websites is er ook een gratis versie beschikbaar.

SEMrush wordt door heel wat SEO specialisten gebruikt. Maar deze tool is zo eenvoudig dat je helemaal geen SEO specialist hoeft te zijn om deze tool te gebruiken.

LEES OOK onze gratis SEMrush tutorial voor beginners

Wincher

Wat? Met Wincher volg je véél keywords op voor een lage maandelijkse prijs.

SEO tool Wincher

Deze SEO tool is niet gratis, maar de maandelijkse kost is erg laag; vanaf 10 eur / maand. Deze tool volgt dagelijks de rankings van je keywords op en vergelijkt deze met je concurrenten. Daarnaast geeft de tool ook ideeën voor nieuwe keywords.

Wil je enkel (veel) keywords opvolgen, dan is Wincher echt een super SEO tool aan een lage prijs.

Je krijgt niet alleen je positie te zien, Wincher geeft ook een indicatie van het maandelijks zoekvolume.

Ben je SEO specialist? Dan zullen volgende 2 features je ook zeker interesseren:

  • Vanaf de 2de site die je wil volgen, betaal je slechts 3 eur per maand (per site)
  • Je kan ook automatisch pdf-rapporten versturen

Interesse? Probeer Wincher 14 dagen gratis uit!

Ubersuggest

Wat? Ubersuggest is een light-versie van SEMrush. De gratis versie is zeker interessant, maar je moet wel registreren om hiervan goed gebruik te kunnen maken.

Ubersuggest SEO tool

Zelf gebruik ik Ubersuggest vaak voor keyword research. Dit is één van de weinige gratis SEO tools die je meteen een zicht geeft op het zoekvolume (gemiddeld aantal opzoekingen / maand) en de SEO moeilijkheidsgraad (wat is de kans dat je effectief ook bovenaan in Google zal terecht komen voor dat keyword?).

Naast een keyword kan je ook een domein ingeven. Zo krijg je meteen een lijst met interessante keywords terug waarvoor dat domein goed scoort. Zéér handig bij het analyseren van die succesvolle concurrent ;-).

Vind interessante keywords met Ubersuggest

Google

Wat? Google geef je inzicht welke informatie je potentiële klanten verwachten voor een bepaalde zoekopdracht.

Google als SEO tool

Natuurlijk gebruik je Google al. Maar wist je dat Google de perfecte tool is om te achterhalen welke inhoud je potentiële klanten verwachten voor een bepaalde zoekopdracht (keyword)?

Analyseer de eerste pagina met zoekresultaten, en je weet wat je potentiële klanten verwachten voor een bepaalde zoekopdracht. Totaal andere content creëren zal vaak geen resultaat opleveren. Creëer soortgelijke content, maar dan wel véél beter.

Gebruik Google en achterhaal welke inhoud je potentiële klanten verwachten.

Google PageSpeed

Wat? Met de Google PageSpeed tool kan je testen of je website snel genoeg inlaadt.

Google PageSpeed Insights

Met deze SEO tool van Google kan je zelf testen of je website snel genoeg inlaadt. De adviezen zijn vaak zeer technisch en zal je moeten doorgeven aan je webdesigner. Maar het geeft je wel een goede indicatie.

Test met Google PageSpeed of je website snel genoeg inlaadt.

Answerthepublic

Wat? Achterhaal welke vragen je doelpubliek heeft over jouw producten of diensten

Heb je geen inspiratie voor een volgende blogpost, dan is Answerthepublic een ideale tool. Vul een keyword in en Answerthepublic zal je tientallen tot honderden gerelateerde keywords terug geven.

Vind inspiratie met Answerthepublic

Yoast

Wat? Verbeter de SEO van je WordPress-website.

WordPress Yoast SEO (gratis SEO tool)

Deze is specifiek voor WordPress-gebruikers. Heb je een WordPress-website of blog, dan moet je deze gratis plugin zeker installeren. Yoast SEO zorgt er voor dat je iedere pagina of ieder blogbericht veel beter kan optimaliseren.

Deze SEO tool analyseert de inhoud van je pagina’s en blogberichten en geeft je meteen doelgerichte SEO-tips.

Verbeter de SEO van je WordPress website met Yoast SEO

SEOquake

Wat? doe snel een SEO check van een bepaalde pagina

SEOquake - gratis SEO tool

SEOquake is in tegenstelling tot de meeste andere tools een plugin voor Chrome, Safari, Firefox of Opera.

Het grote voordeel van dit tooltje is dat je snel enkele SEO checks kan uitvoeren op een bepaalde pagina in je browser. Ik gebruik dit echt regelmatig:

  • Bij een eerste vereenvoudigde SEO check, om snel een bepaalde pagina te analyseren (= de functie Diagnosis).
  • Om te achterhalen wat de belangrijkste keywords van een bepaalde pagina zijn (via de functie Density)
  • Om het exacte aantal woorden van een pagina te weten te komen (ook via de functie Density)

Door zijn eenvoud is dit toch een SEO tool die ik erg vaak gebruik.

Download en installeer SEOquake

Incognito mode van je browser

Wat? De incognito mode van je browser zorgt ervoor dat de resultaten van je zoekopdrachten niet beïnvloedt worden door je browser geschiedenis.

Incognito modus van je browser

Wanneer je zoekt in de incognito mode, dan houdt Google geen (of toch quasi geen) rekening met de geschiedenis van je browser. En dat is dé manier om als SEO specialist een goede zoekopdracht uit te voeren.

Misschien lijkt dit een wat vreemde SEO tool, maar het is wel één van de SEO tools die ik dagelijks meermaals gebruik.

Alles-in-één SEO tools Ahrefs en Moz

Naast SEMrush bestaan er nog enkele alles-in-één SEO tools. De meest populaire zijn waarschijnlijk Ahrefs en Moz.

Ahrefs is bekend geworden als een SEO tool om backlinks te analyseren. De laatste jaren zijn er echter heel wat functies bijgekomen waardoor ze eerder een concurrent voor SEMrush zijn geworden.

Moz is begonnen als één van de eerste echt bekende SEO blogs / communities. Nadien werd dit ook een SEO tool. Ondanks het feit dat je vandaag heel wat met Moz kan doen, heeft Moz minder functionaliteiten dan SEMrush.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar SEMrush. Ik heb enkele jaren terug SEMrush en Moz samen gebruikt, en vond toen SEMrush voor mij de beste keuze.

Als je op zoek bent naar een goede alles-in-één SEO tool, dan raad ik je aan om ze alle 3 eens uit te proberen, dus zowel SEMrush, Ahrefs en Moz. Zo kan je zelf beslissen welke SEO tool het beste voldoet voor de taken die jij wil uitvoeren.

Eén ding hebben ze alvast gemeen. Zowel bij SEMrush, Ahrefs als Moz vind je een blog terug waar je ongelooflijk veel informatie en tutorials over SEO kan raadplegen.

SEO tools – conclusie

Ookal lijkt SEO iets zeer complex, door het gebruik van de juiste SEO tools wordt SEO al meteen een pak eenvoudiger. Bovendien zijn de meeste van deze SEO tools gratis te gebruiken, zeker als je een kleine website hebt.

Recente tutorials: