Met deze 5 WordPress SEO tips kan je zelf je website maken én hoog scoren in Google. WordPress out-of-the-box al heel SEO-vriendelijk. Maar met een beetje hulp kan je een website maken die écht goed scoort in Google.
In deze blogpost leg ik je uit wat je moet doen om meer bezoekers aan te trekken via Google. Geen ellenlange technische uitleg, maar enkele zeer effectieve korte tips.
Inhoudsopgave
WordPress SEO tip 1: installeer Yoast SEO
Waarschijnlijk kom je deze tip overal tegen, maar dat is net omdat de Yoast SEO-plugin zo goed en compleet is. Deze (gratis!) SEO plugin verbetert je website op tal van punten:
- toevoegen van XML-sitemaps
- de plugin geeft real-time SEO tips tijdens het schrijven van je teksten (!)
- Yoast SEO verwittigt de zoekmachines wanneer je nieuwe content publiceert
Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Zeker aangezien deze plugin gratis is, is het een echte must-have! Begin je net met zoekmachine optimalisatie (SEO), dan is deze tool de perfecte begeleider. Ben je al enkele jaren bezig met SEO? Dan zal je merken dat deze plugin je werk echt wel versnelt.
TIP – lees ook: Hoe hoger scoren in Google?
WordPress SEO tip 2: maak gebruik van de blog-functionaliteit
De tweede tip is relatief eenvoudig maar tijdsintensief.
Een blog maken die gekoppeld is aan je website, geeft je website een enorme boost. Bloggen heeft immers verschillende voordelen, zowel voor je bezoekers als voor zoekmachines.
Hoe er wel rekening mee dat een goed blogbericht schrijven wel wat tijd kost. Daarnaast duurt het even eer je de resultaten kan meten. Op dat vlak is een blog zoals een diesel; het duurt even voor hij op gang komt, maar eens de motor draait, blijft hij gaan.
Weet ook dat de meeste van je concurrenten niet bloggen. Geen tijd, geen inspiratie, er niet van bewust,… Als je het goed aanpakt is een bedrijfsblog een echte opportuniteit om ervoor te zorgen dat je website hoog in Google terecht komt.
WordPress SEO tip 3: zorg dat je website snel inlaadt
Niets zo vervelend als een website die veel tijd nodig heeft om in te laden. Dat kan allerlei redenen hebben: goedkope hosting, een website die technisch niet geoptimaliseerd is, te veel plugins,…
Zorg er dus voor dat je bezoekers je website snel te zien krijgen. Zowel op desktop als op een smartphone.
Een goede oplossing is een caching-plugin zoals WP Super Cache. Kort uitgelegd; deze plugin toont een kopie van je website aan je bezoekers, zodat je website véél sneller wordt ingeladen. WP Super Cache is eenvoudig in gebruik en de resultaten zijn echt wel merkbaar.
Heb je een bedrijf, bespaar dan ook niet op goede hosting.
WordPress SEO tip 4: optimaliseer je afbeeldingen
In mijn ervaring de meest vergeten tip! Het is vandaag zo gemakkelijk om foto’s te maken en op te laden naar je website, dat deze vaak niet worden geoptimaliseerd.
Hoe kan je een afbeelding optimaliseren?
- Eerste en vooral verklein je de afbeelding. Dan kan via gebeuren voordat je je afbeelding oplaadt naar WordPress (bijvoorbeeld met de online editor van Pixlr), maar het kan evengoed nadien in WordPress zelf.
- Geef een duidelijke naam aan je afbeelding: 193043.jp is niet duidelijk, zoo-van-antwerpen.jpg wél.
- Voeg een alt-tag toe. Deze tag helpt Google je afbeeldingen beter te verstaan.
- Installeer daarnaast Smush-it, een plugin die je afbeeldingen verkleint tijdens het opladen van je afbeeldingen.
WordPress SEO tip 5: zorg voor goede inhoud
Schrijf minstens 300 woorden
Het is minder belangrijk dan enkele jaren terug, maar toch raad ik al mijn klanten aan om per pagina MINSTENS 100 woorden te schrijven. Bij voorkeur zelfs 300 à 350 woorden. Tenzij je een bekend merkt bent, is minder dan 100 woorden vrij nutteloos. Vaak wordt dat niet geïndexeerd door Google. Tussen de 100 en 300 woorden is ok, maar het begint pas echt interessant te worden (voor Google) bij 300 woorden.
Maak gebruik van koptekst (H1, H2, H3, …)
Google hecht iets meer belang aan koptekst dan aan gewone tekst. Stel je het als volgt voor: bij het inlezen van een pagina, gaat Google eerst de kopteksten lezen om beter te weten waarover een pagina gaat.
Het resultaat, als je dit correct gebruikt, is dat de structuur van je pagina beter is en dat Google je pagina beter kan indexeren.
Maak in WordPress dan ook gebruik van koptekst, zowel als hoofdtitel van de pagina (H1) als subtitels (H2, H3).
WordPress SEO: 5 simpele tips – conclusie
Een website maken die hoog scoort in Google is relatief gemakkelijk met deze 5 SEO tips. En ook al strijden je concurrenten misschien met dezelfde wapens, de beslissende factor is tijd; hoe meer tijd je in je website of blog steekt, hoe beter dat deze zal scoren in Google. Deze WordPress SEO tips zorgen er gegarandeerd voor dat je website meer bezoekers zal aantrekken!
SEO-copywriting cursus volgen?
Wil je graag bovenaan in Google scoren met je website (of die van je klant)? Tijdens de SEO-opleiding (online of live) leer ik je stap-voor-stap SEO-teksten schrijven voor Google én je ideale klant!
Docent aan Arteveldehogeschool Gent – SEO specialist bij Digitaal Groeien.
Sinds 2018 geef ik les aan Arteveldehogeschool in Gent en combineer ik dat met een functie als freelance SEO specialist. Als SEO specialist richt ik mij vooral op webshops en e-commerce websites (met veel producten of diensten). Staan je concurrenten boven jou in Google? Denk je alles geprobeerd te hebben maar zie je weinig of zelfs geen resultaat? Laat gerust iets weten!