Foto’s verkleinen met Pixlr Editor – mini tutorial

Pixlr editor - afbeeldingen verkleinen

Ik doe regelmatig audits van websites en het is een pijnpunt dat heel vaak terugkomt: foto’s op een website die véél te groot zijn. Vaak wordt er niet bij stilgestaan, maar de grootte van een afbeelding heeft een enorme impact op de laadtijd van je website. Het beïnvloedt bovendien ook de gebruikerservaring van je website én je ranking in Google! Hoog tijd dus om je afbeeldingen te verkleinen voor je ze op je website plaatst.

Mijn klanten kunnen hun websites zelf aanpassen. Om de afbeeldingen vooraf te verkleinen, raad ik hen Pixlr Editor aan om volgende redenen:

  • Pixlr Editor is gratis te gebruiken
  • het is een online programma, maakt dus niet uit of je met Windows of Mac werkt
  • het is beschikbaar in het Nederlands
  • wie al met Photoshop heeft gewerkt, zal de interface herkennen

Hoe verklein je een foto in Pixlr Editor?

1) Ga eerst en vooral naar https://pixlr.com/editor/. Je krijgt volgend scherm te zien:

Pixlr Editor Home

2) Selecteer de optie “Open afbeelding van computer”:

Pixlr Editor - Open afbeelding van computer

3) Klik in het bovenste menu op “Beeld” > “Afbeeldingsgrootte”:

Pixlr Editor - Selecteer afbeeldingsgrootte

4) In het venster dat je nu ziet kan je de grootte aanpassen. Verklein de breedte van de afbeelding tot 1200 Pixels. De hoogte zal automatisch aangepast worden:

Pixlr editor - Wijzig de breedte van je afbeelding

Hou er rekening mee dat 1200 Pixels een voorbeeld is. Soms zal minder voldoende zijn, soms kan het zijn dat het iets meer mag zijn. Dat hangt af van website tot website en hoeveel ruimte je afbeelding moet innemen. Hou je afbeelding in ieder geval zo klein mogelijk.

5) Sla je afbeelding op. Klik hiervoor op “Bestand” > “Bewaren” in het menu bovenaan

Pixlr Editor - Afbeelding opslaan

Waar moet je op letten bij het opslaan:

  • Zorg er voor dat aan de linkerzijde “mijn computer” is geselecteerd (is normaal gezien standaard zo).
  • Geef een mooie naam aan je afbeelding, eens je foto online staat is dat voor Google duidelijker waarover de foto gaat.
  • Selecteer het formaat: voor web is jpeg zeker goed.
  • Verlaag de kwaliteit tot 70 à 80. Dit zorg ervoor dat je afbeelding minder ruimte gaat innemen terwijl het verschil in kwaliteit voor de meesten niet zichtbaar zal zijn. Mik op 100 à 200 KB (dat zie je net boven de “OK”-knop).
  • Klik op de knop “OK” en kies nu waar je je afbeelding wil opslaan.

Zo, dat is in het kort hoe je een afbeelding kan verkleinen met behulp van Pixlr Editor. Natuurlijk kan je er nog veel meer mee. Neem zeker een kijkje bij de tutorials om een idee te hebben van wat je allemaal kan doen met Pixlr Editor.

Wil je meer weten over waarom het belangrijk is om je afbeeldingen te optimaliseren én hoe je dit kan doen, lees dan zeker ook deze blogpost “SEO tip – hoe optimaliseer je een afbeelding“.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below
Cindy - 3 years ago Reply

Dank u wel voor het artikel. Ik zocht al even een manier om opslag te besparen door foto’s te verkleinen. Dit is het eerste artikel dat me echt kan helpen. Dank u

Leave a Comment: