Search
Close this search box.

SEO tip: hoe optimaliseer je een afbeelding?

Als er 1 iets duidelijk is geworden in mijn SEO-audits van het afgelopen jaar, dan is het dat afbeeldingen vaak nog steeds niet geoptimaliseerd worden voor SEO-doeleinden. En dat terwijl het zoekmachine vriendelijk maken van een afbeelding helemaal niet moeilijk is; je kan dit eenvoudig en snel zelf.

Als je zelf wel eens foto’s trekt met je smartphone en die oplaadt naar je website, dan is de kans groot dat je dit verkeerd doet.

In dit artikel leg ik je uit wat je juist verkeerd doet én hoe je het kan fixen zodat je afbeeldingen voor betere posities zorgen in Google.

Hoe kunnen afbeeldingen negatief zijn voor je rankings in zoekmachines?

Ik zal het je even tonen met een praktisch voorbeeld.

De foto uit onderstaande voorbeelden heb ik genomen met mijn iPhone. Ik heb deze foto geëxporteerd vanuit iPhoto zonder verder te bewerken. Daarna heb ik deze foto opgeladen naar een lege html-pagina.

Nadien heb ik de foto eerst verkleind en dan pas opgeladen. Ik heb de pagina’s telkens gecontroleerd met Google PageSpeed.

Resultaten onbewerkte afbeelding

Ter info: foto genomen met iPhone op resolutie 4032 x 3024 – 1,8 Mb

Ik heb deze foto op een blanco pagina gezet die je zelf ook kan bekijken.

Dit is het resultaat met Google PageSpeed tool:

Google PageSpeed Tool - afbeelding van 1,8 Mb
Google PageSpeed Tool – afbeelding van 1,8 Mb

Resultaten bewerkte afbeelding

Ter info: de originele foto werd verkleind naar resolutie 1028 x 768, jpg-kwaliteit 80% – 146 Kb

Je ziet het misschien ook in het voorbeeld, maar ik kan je verzekeren dat het verschil in kwaliteit tussen beide afbeeldingen (op een gemiddeld computer scherm) quasi onbestaand is.

Ik heb deze foto op een blanco pagina gezet die je zelf ook kan bekijken.

Dit is het resultaat met Google PageSpeed tool:

Google PageSpeed Tool - afbeelding van 146 Kb
Google PageSpeed Tool – afbeelding van 146 Kb

Conclusie

Op zich is een Google PageSpeed score van 69 geen ramp. Maar hou er wel rekening mee dat het hier om een volledig lege pagina gaat, met slechts 1 afbeelding! Dit zal in de praktijk nooit voorkomen.

De onbewerkte afbeelding heeft reeds een grote invloed op de score van de pagina. De bewerkte afbeelding daarentegen heeft quasi geen invloed op de score van de afbeelding.

Aangezien het niet moeilijk is om een afbeelding te verkleinen, raad ik je echt aan om dit te doen!

Daarom, 3 eenvoudige maar effectieve tips om je afbeeldingen te optimaliseren voor Google

Tip 1: verklein je afbeelding

Eerst en vooral, verklein je afbeeldingen! Afbeeldingen van meer dan 1 Mb moet je echt vermijden, tenzij je weet wat je doet en een héél specifieke reden. Zelf probeer ik een afbeelding altijd tussen de 100 en 200 kb te houden.

Maar het hangt ook af van hoe groot je de afbeelding op je website wil tonen. Probeer daarom de afbeelding zoveel mogelijk in het formaat te zetten dat je nodig hebt op je website.

Heb je geen software om je afbeeldingen te verkleinen? Kijk dan zeker eens naar Pixlr, een gratis online tool om afbeeldingen mee te bewerken.

Tip 2: wijzig de bestandsnaam in een duidelijke naam

Google kan nog steeds geen afbeeldingen interpreteren. Het is te zeggen, ze zijn hier wel mee bezig, maar het staat nog zeker niet op punt.

Daarom is het belangrijk dat je op elke manier dat je kan mee probeert te geven waarover een afbeelding gaat. Probeer het zelf eens:

  1. IMG3619.jpg
  2. sfeerbeeld-gentse-feesten-2017.jpg

Zonder de foto’s te zien, weet je waarover de eerste foto gaat? En de tweede? Wel, zo ziet Google jouw foto’s. Dat wil zeggen, in het eerste voorbeeld moet je er van uitgaat dat Google totaal geen idee heeft waarover je foto gaat. In het 2de voorbeeld zal Google wél in grote lijnen waarover het gaat.

Tip 3: vergeet de alt-tag niet!

De bestandsnaam van een afbeelding is belangrijk, maar de alt-tag is waarschijnlijk nog belangrijker.

De alt-tag werd ooit in het leven geroepen net om duidelijk te maken waarover een afbeelding gaat. Ook vandaag nog is dit een relatief belangrijk element voor je SEO.

Hoe doe je dit precies? Aan een img-tag voeg je het volgende toe: alt=”Sfeerbeeld Gentse feesten 2017″.

Werk je met WordPress? Vul dan volgend veld in tijdens het opladen van een afbeelding:

De alt-tag ingeven in WordPress
De alt-tag ingeven in WordPress

Gebruik je WordPress? Installeer dan volgende 2 plugins!

Als je met WordPress werkt, kan je je afbeeldingen ook nog op andere manieren bewerken:

  • JetPack: JetPack bevat een (gratis!) optie om je foto’s te versnellen. Concreet worden je foto’s op het Content Delivery Network van WordPress.com gezet. JetPack gaat je foto’s dus op veel snellere servers plaatsen zonder dat je hier verder iets voor moet doen. Bovendien is dit nog gratis ook!
  • Smush It: deze gratis plugin (al bestaat er ook een “premium” versie), verkleint je afbeeldingen zonder dat je daar op het zicht iets van merkt. De aanpassingen zijn nooit wereldschokkend maar de plugin is gratis. En onder het mom van “vele kleintjes maken een grote” kan deze plugin toch een verschil maken.

(deze beide plugins staan trouwens in mijn lijstje met de plugins die ik altijd installeer tijdens het creëren van een nieuwe WordPress-website)

Recente tutorials: