De 7 beste gratis WordPress plugins

WordPress plugins

Eén van de grote voordelen van WordPress(.org) is dat je de functionaliteiten kan uitbreiden met WordPress plugins. Veel van deze plugins kan je gratis downloaden en gebruiken. In dit artikel vertel ik je welke 7 WordPress plugins ik altijd installeer als we een nieuwe website maken.

Volgende 7 gratis WordPress plugins installeren wij altijd:

Gratis plugins installeren doe je zo

Een gratis WordPress plugin installeren is echt niet moeilijk, je kan dit doen binnen het administrator-gedeelte in WordPress.

Werkwijze om een plugin te installeren:

 1. Log in in het administrator gedeelte van WordPress (met administrator-rechten)
 2. Selecteer in het linker menu “Plugins” > “Nieuwe plugin”
 3. Geef rechts bovenaan in het zoekvenster een zoekterm of de naam van de plugin in
 4. Klik in het overzicht met resultaten op de link “Meer details” voor meer informatie over een plugin
 5. Klik op de knop “Nu installeren” om een plugin te installeren
 6. Klik nadien op de knop “Activeren” om de plugin ook te activeren
 7. Afhankelijk van de plugin, kan je de instellingen wijzigen in het linker menu: sommige plugins creëren rechtstreeks een menu-item bij, andere plugins vind je terug onder bijvoorbeeld “Weergave”, “Extra” of “Instellingen”.

Waar moet je op letten als je een gratis plugin installeert?

Niet iedere gratis plugin is even goed. Als je niet zo vaak met WordPress werkt, is het misschien moeilijk om in te schatten welke plugins kwalitatief zijn en welke niet.

Gelukkig zijn er een paar zaken waar je op kan letten om te weten of het gaat om een goede plugin of niet:

 • Aantal reviews (sterren): hoe hoger, hoe beter
 • Aantal actieve installaties: hoe hoger, hoe beter. Populaire plugins hebben duizenden tot miljoenen actieve installaties.
 • Laatst bijgewerkt: datum wanneer een plugin laatst werd bijgewerkt. Als een plugin al meer dan 6 maand niet is bijgewerkt, kan het er op wijzen dat die plugin niet actief onderhouden wordt. Plugins die al langer dan een jaar niet zijn bijgewerkt, installeer je beter niet.

Contact Form 7

Contact Form 7

Met Contact form 7 kan je op een eenvoudige manier invulformulieren maken

Contact Form 7 is veruit de populairste plugin om gratis formulieren te ontwerpen. Deze WordPress plugin is heel eenvoudig in gebruik maar toch enorm flexibel is. Zo kan je:

 • verschillende formulieren maken
 • formulieren in verschillende talen maken
 • kiezen uit verschillende soorten invoervelden
 • gemakkelijk aangeven welk veld al dan niet verplicht is
 • eenvoudig allerlei boodschappen definiëren
 • 1 of 2 mails laten verzenden
 • Contact Form 7 uitbreiden met javascript of extra plugins
 • je eigen css toevoegen aan de layout

Nadat je deze plugin geactiveerd hebt, zal je in het linker menu een extra item “Contact” zien staan. Via “Contact” > “Contactformulieren” krijg je een overzicht te zien van alle contactformulieren. Er is een standaardformulier dat je kan gebruiken, maar je kan dit ook aanpassen of een nieuw contactformulier maken.

Een formulier maken met Contact Form 7

Een formulier maken met Contact Form 7

Contact Form 7 gebruik ik zelf al ongeveer sinds ik WordPress gebruikt. Af en toe heb ik eens een andere plugin gebruikt, maar persoonlijk vind ik dat er geen gratis plugin is die beter is om invulformulieren te maken. Heb ik niet veel tijd, geen probleem, in 1-2-3 maak ik een eenvoudig invulformulier. Heb ik iets uitgebreider nodig of met een mooie layout? Geen probleem, in dat geval is deze WordPress plugin perfect uit te breiden. Een echte aanrader dus!

Meer informatie over Contact form 7 vind je terug op nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7/.
Terug naar boven

Jetpack

WordPress Jetpack

Jetpack voegt een heleboel verbeteringen toe aan WordPress

Jetpack is van dezelfde makers als WordPress, namelijk Automattic. Via Jetpack brengen ze een aantal functies van WordPress.com naar WordPress.org. (lees hier ook het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org). Deze WordPress plugin is grotendeels gratis, enkel voor backups en sommige security instellingen heb je een betalend plan nodig.

Voordat je deze plugin kan gebruiken, heb je een (gratis) account nodig bij WordPress.com.

Waarvoor kan je Jetpack zoal gebruiken? De lijst met functionaliteiten is lang en er komen steeds nieuwe functionaliteiten bij. Een kleine greep uit de extra functionaliteiten die Jetpack biedt:

 • sitestatistieken
 • extra beveiliging tegen aanvallen
 • downtime-monitoring, je ontvangt een e-mail als je website offline gaat
 • automatische updates voor plugins
 • sneller inladen van afbeeldingen (door de afbeeldingen op de servers van WordPress.com te plaatsen)
 • “Vind ik leuk”-knoppen
Jetpack instellingen

Jetpack instellingen

Jetpack is een interessante plugin die steeds meer functionaliteiten bevat. Ik installeer deze vooral voor de extra beveiliging: met Jetpack kan je je website monitoren, automatisch plugin updates laten uitvoeren,…

Je vindt het volledige overzicht met functionaliteiten op de website van Jetpack.com.

Deze plugin vergt iets meer configuratie: na activatie moet je Jetpack met WordPress.com verbinden (dit gebeurt grotendeels automatisch) en pas dan kan je alle instellingen configureren.
Terug naar boven

Monster Insights

Google Analytics for WordPress Monster Insights

(Google Analytics for) WordPress Monster Insights gebruik je om Google Analytics te integreren in je website.

Google Analytics is zowat de beste tool om de bezoekers van je website te analyseren. Je kan dit op verschillende manieren integreren in WordPress. Eén van de eenvoudigste manieren is door gebruik te maken van de gratis WordPress plugin Monter Insights.

Eerst moet je een Google Analytics-account creëren, dit is gratis. Eens dit klaar is kan je je Google Analytics-code in Monster Insights plakken. Je kan vanuit de plugin ook connectie maken met je Google Analytics-account, dan heb je iets meer mogelijkheden. Zelf voer ik mijn Google Analytics code steeds zelf in.

Monster Insights - basis instellingen

Monster Insights – basis instellingen

Vroeger gebruikte ik steeds de Google Analytics plugin van Yoast, maar deze is opgegaan in deze Monster Insights plugin. Deze WordPress plugin heeft meer mogelijkheden, maar eerlijk gezegd gebruik ik ze niet allemaal. Eén van de echte voordelen van de plugin is de eenvoud en het feit dat mijn bezoeken aan mijn eigen website niet worden meegeteld in Google Analytics (als ik ingelogd ben).

Meer informatie over Google Analytics for WordPress Monster Insights vind je terug op nl.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/.
Terug naar boven

WordFence Security

Wordfence security

Je gebruikt Wordfence Secruity om je WordPress website beter te beveiligen

De beveiliging van je website zou één van je prioriteiten moeten zijn. Onbeveiligde WordPress websites zijn een geliefd doelwit bij hackers, een beetje extra beveiliging kan dus geen kwaad!

Je kan WordPress op verschillende manieren verbeteren zodat je website veilig wordt. Eén daarvan is door het installeren van de WordPress plugin Wordfence. Met Wordfence verhoog je in enkele klikken de beveiliging van je WordPress website. Er is een betalende versie, maar voor de meesten onder ons zal de gratis versie voldoende zijn.

De belangrijkste functionaliteiten van de gratis versie van Wordfence:

 • Scan: met de scan controleer je je WordPress website op kwaadaardige bestanden. WordFence somt dan de besmette of kwaadaardige bestanden op en dan kan je ze verwijderen of aanpassen. Dit is een zeer handige tool als je website slachtoffer is van hackers!
 • Firewall: de firewall beschermt je website tegen allerlei kwaadaardige aanvallen.
 • Live traffic: deze functionaliteit controleert het verkeer dat naar je website komt. Verdacht verkeer worden indien nodig geblokkeerd.

Nadat je WordFence hebt geactiveerd verschijnt er links in het menu een extra item “Wordfence”. Hier kan je Wordfence configureren, al gebeurt dat grotendeels automatisch.

Wordfence dashboard

Het Wordfence dashboard

Ik heb altijd veel belang gehecht aan extra beveiliging voor mijn WordPress websites (en die van mijn klanten). De laatste jaren installeer ik steevast Wordfence; deze plugin is nog relatief gemakkelijk én snel te configureren. En zelf heb ik ook al eens een beroep moeten doen op de manuele scans, echt een super tool voor als het fout loopt!

Meer informatie vind je terug op nl.wordpress.org/plugins/wordfence/.
Terug naar boven

WP SMush

WP Smush - afbeeldingen verkleinen

Met WP Smush verklein je je afbeeldingen en versnel je dus je website

Uit mijn SEO audits heb ik geleerd dat afbeeldingen de grootste reden zijn waarom websites soms heel zwaar worden en dus traag inladen. En laat snelle inlaadtijden nu net een belangrijke ranking factor zijn voor Google. Het grootste probleem is dat er heel vaak foto’s rechtstreeks van een smartphone of camera naar een website worden opgeladen. Dat is geen probleem zolang je bezoeker via snel wifi surft. Maar eens je mobiel internet gebruikt (3G of zelfs 4G) laden deze afbeeldingen traag in. Gezien de mobile-first strategie van Google, wordt dit dan wel degelijk (licht) afgestraft!

Tijd dus om de afbeeldingen van je website te optimaliseren!

In een vorig artikel heb ik je al uitgelegd hoe je je afbeeldingen kan verkleinen dankzij de gratis online tool Pixlr Editor. Je afbeeldingen verkleinen is nog steeds de eerste stap, maar met de gratis WordPress plugin WP Smush (er bestaat ook een betalende versie) kan je je afbeeldingen verder optimaliseren: WP Smush verkleint je afbeeldingen zonder de resolutie aan te passen, zonder dat jij of je bezoekers er ook maar iets van merken!

Je vindt de instellingen van WP Smush terug via “Plugins” > “Geïnstalleerde plugins” in het linkermenu, en dan onder WP Smush staat de link “Instellingen”. Selecteer daar zeker de optie om bestanden meteen te “smushen” als ze opgeladen worden, zo merk je echt niks van de plugin. Als je de plugin voor de eerste keer installeert, kan je ook de reeds opgeladen afbeeldingen “bulk smushen”. Het grootste nadeel van de gratis versie is dat dit beperkt wordt tot 50 afbeeldingen per keer. Dus, installeer en configureer deze plugin meteen als je een WordPress website begint!

WP Smush instellingen

WP Smush – Instellingen

Dit is zo een plugin die ik altijd installeer en nadien nog zelden naar moet kijken. De plugin doet wat er beloofd wordt en dat is prima!

Meer informatie over WP Smush vind je terug op nl.wordpress.org/plugins/wp-smushit/.
Terug naar boven

WP Super Cache

WP Super Cache

Met WP Super Cache versnel je je WordPress website

Dankzij deze plugin wordt je website een stuk sneller zonder dat je al te veel hoeft te doen. Er bestaan nog een aantal soortgelijke WordPress plugins (zoals W3 Total Cache) maar vaak zijn die iets moeilijker te configureren.

Hoe maakt WP Super Cache je website sneller? Telkens wanneer iemand naar je website surft, wordt je website telkens opnieuw opgebouwd. Uiteraard is dat niet nodig en daarom moet je je website “cachen”. De eerste keer dat iemand naar een bepaalde pagina op je website surft, wordt die volledig opgebouwd en wordt daar een exacte kopie van gemaakt. De volgende bezoeker die naar diezelfde pagina surft, krijgt dan meteen de kopie te zien: doordat de webpagina niet opnieuw moet worden opgebouwd, laadt de pagina veel sneller in.

Soms kan het voorvallen dat je wijzigingen doorvoert en dat je ze niet meteen ziet op je website. Het enige wat je dan eens moet doen is de cache van je website leegmaken: klik op “Delete Cache” bovenaan in de zwarte balk (uiteraard moet je ingelogd zijn op je website).

Belangrijk, als je deze WordPress plugin installeert en activeert, moet je deze ook nog aanzetten. Je kan dit doen via “Instellingen” > “WP Super Cache” in het linker menu. Onder het tabblad “Advanced” staan nog een aantal instellingen waarbij achteraan “Recommended” staat. Voor een optimaal resultaat kan je deze instellingen dus best aanvinken.

WP Super Cache instellingen

WP Super Cache – instellingen

Je website laadt wel degelijk sneller in als je een cache plugin installeert. Persoonlijk vind ik WP Super Cache een mooie verhouding eenvoud / prestaties hebben. Er zijn andere caching plugins die misschien iets betere resultaten behalen, maar die zijn vaak veel moeilijker om te configureren.

Meer informatie over WP Super Cache vind je terug op nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/.
Terug naar boven

Yoast WordPress SEO

WordPress SEO

Dankzij WordPress SEO wordt je veel beter gevonden in zoekmachines zoals Google

Zoekmachine optimalisatie (SEO) blijft een belangrijk element van een website. Alhoewel SEO vrij complex is, maakt deze WordPress plugin SEO heel toegankelijk. Out-of-the-box is WordPress al goed geoptimaliseerd voor zoekmachines, maar WordPress SEO verbetert dat nog.

Alleen al deze plugin installeren en configureren, verbetert je vindbaarheid. Uiteraard stopt het daar niet. Maar zelfs al ken je niets van SEO, dan raad ik je toch aan om deze plugin te installeren. Naast enkele verbeteringen geeft deze plugin je ook advies hoe je je teksten kan verbeteren. Dit maakt SEO toegankelijk en je verbetert er sowieso je vindbaarheid door!

Er zijn enkele alternatieven als het aankomt op SEO plugins voor WordPress, maar in mijn ogen is dit één van de beste en meest complete en eenvoudigste om te gebruiken (al is All in one SEO pack ook een hele goede).

Yoast WordPress SEO instellingen

Yoast WordPress SEO – Instellingen

Toen ik net met WordPress gestart was, gebruikte ik voor SEO een andere, betalende plugin. Voor mijn klanten gebruikte ik echter deze gratis plugin. Versie na versie werd (én wordt) de plugin beter en uitgebreider. Daarom ben ik hem ook gaan gebruiken voor mijn eigen websites. En ook vandaag nog is dat één van de WordPress plugins die ik het eerst installeer bij het maken van een nieuwe website.

Meer informatie over WordPress SEO vind je terug op nl.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/. Een goede tutorial om deze WordPress plugin in te stellen vind je op de website van Yoast (auteur van de plugin).
Terug naar boven

7 gratis WordPress plugins: roundup

Naast het feit dat al deze WordPress plugins gratis zijn, hebben ze nog iets gemeen: dit zijn allemaal kwalitatieve plugins die veelgebruikt zijn en die zeer regelmatig updates krijgen. Alleen al voor de beveiliging van je website is het heel belangrijk dat WordPress plugins regelmatig updates krijgen. Zoniet loopt je website toch een risico.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below
hanneke - 3 years ago Reply

is het mogelijk jetpack te gebruiken bij ene wordpress-org site?

alvast bedankt,

groetjes hanneke

  Stijn Mistiaen - 3 years ago Reply

  Dag Hanneke
  Bedankt voor je bericht!
  het is inderdaad mogelijk om Jetpack te gebruiken voor een WordPress.org-website. Eigenlijk is Jetpack een verzameling van functionaliteiten van WordPress.com die de makers ook beschikbaar hebben gemaakt voor WordPress.org. De basisversie is gratis en bevat heel wat extra functionaliteiten, en sommige zijn echt interessant!
  Vriendelijke groeten
  Stijn

Leave a Comment: