Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Zelf SEO teksten leren schrijven? 4 voordelen!

Zelf SEO teksten leren schrijven? 4 voordelen!

Je wil betere SEO teksten leren schrijven. Maar heeft dit wel nut? Is technische SEO niet belangrijker?

Sinds enkele jaren focus ik mij ik hoofdzakelijk op SEO copywriting (= het schrijven van goede SEO teksten). In dit blogartikel leg ik je uit waarom SEO teksten leren schrijven écht wel nut heeft. Ik geef je ook enkele praktische tips zodat je meteen aan de slag kan!

Waarom zijn SEO teksten zo waardevol?

Ik lees soms blogberichten van (technische) SEO specialisten die beweren dat SEO teksten schrijven niet (meer) zo belangrijk is.

Ik geloof echt dat SEO teksten zeer waardevol zijn. Zelf zet ik enkel nog in op het schrijven van goede SEO teksten, en met succes.

Maar waarom zijn SEO teksten van belang?

 • Google vindt de inhoud het belangrijkste
 • Een CMS is standaard al geoptimaliseerd voor Google

Ik zal dit even uitleggen.

Google vindt de inhoud het belangrijkste

De zoekmachine Google heeft als belangrijkste doel:

Het juiste zoekresultaat tonen op het juiste moment.

Vraag jezelf even af, wat is een goed zoekresultaat? Is dat een pagina die technisch op punt staat maar inhoudelijk zwak? Of de blogpost van een vakidioot die inhoudelijk zeer sterk is, maar technisch niet geoptimaliseerd?

Als zoeker ga je de voorkeur geven aan inhoudelijke sterke teksten. En Google dus ook. Want Google analyseert het zoekgedrag constant en weet dus wanneer een zoeker een zoekresultaat als goed beoordeelt:

 • Klikt de zoeker in de lijst met zoekresultaten op een bepaalde website, maar klikt die daarna terug weg op zoek naar het volgende resultaat, dan was het resultaat niet goed.
 • Maar klikt de zoeker in de lijst met zoekresultaten op een bepaalde website, blijft de zoeker even op de pagina en onderneemt dan een actie (bijvoorbeeld doorklikken naar een ander pagina op die website), dan betekent dat voor Google dat het een goed resultaat was.

De inhoud is dus heel belangrijk; zonder goede inhoud klikken zoekers meteen terug weg en wordt jou pagina als niet kwalitatief beschouwd!

Een CMS (software voor websites) is standaard al geoptimaliseerd voor Google

Tegenwoordig is praktisch elk CMS al geoptimaliseerd voor Google. Of je nu WordPress, Wix, Jouwweb of iets anders gebruikt, in grote lijnen zit je wel goed. Het is een ander verhaal als je een applicatie op maat laat schrijven. Maar als kleine ondernemer is de kans groot dat je website gemaakt is met WordPress of Wix, en dan zit je technisch al redelijk goed.

SEO teksten zijn weinig afhankelijk van Google updates

Om de zoveel tijd voert Google updates door in zijn algoritme. Google doet dit om kwalitatieve websites hoger te laten ranken dan websites van “SEO foefelaars”.

Vaak zijn dat momenten dat SEO specialisten zeer zenuwachtig worden (en hiermee wil ik totaal niet zeggen dat elke SEO specialist een “foefelaar” is, zeker niet!!). Afhankelijk van de technieken die ze gebruikt hebben, kunnen hun websites (of die van hun klanten) zo maar eventjes heel wat plaatsen zakken.

Ik zet nu zelf al heel wat jaren in op copywriting SEO en ik heb eigenlijk nog nooit een negatieve impact opgemerkt naar aanleiding van een Google update. In tegendeel.

Goede SEO copywriting heeft namelijk tot gevolg dat je kwalitatieve content gaat creëren, en het is net dat waar Google de voorkeur aan geeft.

SEO teksten leren schrijven: 4 voordelen

SEO teksten leren schrijven - 4 voordelen

Voor copywriters

SEO teksten leren schrijven heeft een paar grote voordelen voor copywriters:
(want uit ervaring weet ik dat niet iedere copywriter ook een SEO copywriter is!)

 • Vind meer opdrachten, want vandaag verwachten je klanten dat je ook goed bent in SEO.
 • Als SEO copywriter kan je een hoger tarief aanrekenen (en als je goed bent, zal je klant dat graag betalen).
 • Klanten gaan terug met jou willen samenwerken eens ze merken dat ze succesvol zijn door jou (ik heb heel wat klanten die terug komen naar mij, niet omdat ik destijds de mooiste websites maakte MAAR omdat hun websites zeer goed gevonden werden!).
 • Spendeer veel minder tijd aan research omdat je beter zal begrijpen wat zoekers verwachten (dankzij Google!), ook als je teksten schrijft over onderwerpen waar je niets over weet.

Voor ondernemers

Je eigen SEO teksten schrijven heeft heel wat voordelen voor ondernemers (die zelf hun SEO teksten willen schrijven):

 • Je bent niet afhankelijk van een marketeer
 • Jij kent je onderneming het best, je kan dan ook beter uitleggen wat je zaak doet / verkoopt
 • SEO is een strategie op lange termijn, zelfs jaren later pluk je nog de vruchten van geoptimaliseerde teksten
 • SEO is betaalbaar: je kan perfect goede SEO teksten schrijven zonder extra budget, het kost je enkel tijd