Search
Close this search box.

8 SEO Linkbuilding Tips die écht werken

Linkbuilding kan vrij complex zijn. In dit blogartikel deel ik 8 SEO linkbuilding tips die je zelf kan uitvoeren en die écht werken.

Toen in 1998 Google werd gelanceerd, veroorzaakte dat een schokgolf in de online wereld. Tot dan waren vooral startpagina’s met heel veel links (zoals Yahoo en Altavista) populair. Van echte zoekmachines was tot dan niet veel sprake.

Google was revolutionair omdat de zoekresultaten werden gerangschikt: het beste resultaat stond bovenaan. In de eerste jaren was SEO heel eenvoudig. Google werkte op basis van links naar een website. Hoe meer websites naar jouw website linkten, hoe hoger je website in Google kwam te staan.

Al snel kon je links naar jouw website kopen via dubieuze sites. Daarom hecht Google daar vandaag niet zoveel belang meer aan. Maar het is wel degelijk zo dat Google hier nog steeds rekening mee houdt.

Het proces om ervoor te zorgen dat meer websites naar jouw website gaan linken, noemt men “linkbuilding”.

Maar hoe zorg je ervoor dat andere websites naar jouw website gaan linken? Er bestaan heel wat technieken en sommige zijn best complex. Hieronder geef ik je een aantal simpele maar zeer effectieve SEO linkbuilding tips.

Linkbuilding = resultaat op lange termijn

Soms kan het linkbuilding wel wat tijd in beslag nemen. Maar eens je een link naar je website hebt kunnen toevoegen, pluk je daar jarenlang de vruchten van! Daarom is linkbuilding ook zo’n duurzame manier van online marketing.

Pimp je sociale media-profielen

De eerste tip is een zeer eenvoudige. Plaats de link naar je website op al sociale media-profielen.

Doe dit zo snel mogelijk, zeker bij een nieuwe website. Dit kan ervoor zorgen dat je website veel sneller wordt opgepikt door Google.

Zelfs al heb je een social media-profiel dat je zelden of niet gebruikt, een link is een link en alle beetjes helpen!

De winst die je hiermee kan boeken is relatief klein MAAR aangezien deze zo eenvoudig is, mag je dit zeker niet overslaan!

Meld je aan bij online bedrijfsgidsen

Er zijn online een aantal bedrijfsgidsen te vinden waar je je bedrijf kan registreren. De belangrijkste daarbij is Google Bedrijfsprofiel. Een Google Bedrijfsprofiel is de snelste manier om je nieuwe website bovenaan in Google te krijgen!

Daarnaast kan het ook zijn dat er gespecialiseerde websites zijn van vakorganisaties. Laat in zo’n geval ook steeds je website vermelden.

Schrijf een persbericht

Een nieuwe website? Een nieuwe dienst of een nieuw product te communiceren? Schrijf een persbericht of laat dit schrijven door een copywriter die hier ervaring mee heeft. Voeg in je persbericht zeker een link naar je website toe.

Als je persbericht opgepikt wordt, zet je niet alleen je onderneming in de kijker maar krijg je ook heel wat links naar je website.

Geef reacties op blogberichten en forums

Lees je regelmatig blogs? Laat dan zeker ook je mening achter onder blogberichten. Vermeld niet alleen je website, maar plaats een constructieve, relevante reactie. Anders zou het kunnen dat je reactie afgewezen wordt.

Idem voor gespecialiseerde forums. Deze zijn veel minder populair dan pakweg 10 jaar geleden, maar als je een relevantie reactie kan plaatsen op een forum en de link toevoegt naar je website, is dat opnieuw een gemakkelijke link naar je website!

Wanneer je reactie bovendien inspeelt op het onderwerp en een meerwaarde is, kan het soms gebeuren dat je een pak bezoekers krijgt via dat blog- of forumbericht.

Eén van de meest interessante manieren om te hoger te scoren in Google, is zelf bloggen.

Lees zeker ook: Wat is een blog? En wat is het voordeel voor je bedrijf?

Eens je je blogbericht hebt geschreven, kan je dit beginnen promoten: plaats een bericht + link naar je blogbericht op je sociale media.

Heb je een nieuwsbrief? Plaats dan een link naar je nieuw blogbericht in je nieuwsbrief.

Schrijf een gastblog

Sommige grotere blogs aanvaarden ook gastblogs. Een gastblog is een blogbericht dat jij schrijft voor een andere blog, die vaak groter en bekender is dan je eigen blog of website.

Het grote voordeel is dat een goede gastblog ervoor kan zorgen dat je wat bekender wordt: een goede gastblog kan je heel wat nieuwe bezoekers opleveren. Gaat het om een grote site, dan heeft die link naar jouw website bovendien veel waarde voor Google (hoe groter/bekender de website, hoe waardevoller een link naar jouw website is).

Interne linkbuilding

Niet alleen links van andere websites zijn belangrijke, ook links vanop je eigen website zijn zeer waardevol.

Stel dat je een cursus over sociale media verkoopt, dan kan het handig zijn om een blog te starten. Op je blog schrijf je dan korte tips over sociale media. Plaats daarbij telkens een link naar de pagina met meer informatie over je cursus en die pagina zal daardoor “een duwtje in de rug” krijgen.

Publiceer (korte) video’s

Misschien zie je het wel zitten om (korte) video’s te maken en deze bijvoorbeeld opYoutube te plaatsen? Het is sowieso een aanrader want ook op Youtube kan je een link naar je website plaatsen. Daarnaast zorgt video er sowieso voor dat je website hoger zal staan in Google.

SEO linkbuilding tips – samenvatting

Er zijn heel wat technieken om ervoor te zorgen dat andere websites naar jouw website gaan linken. Linkbuilding kan vrij complex zijn. Echter, de SEO linkbuilding tips die in dit blogartikel vermeld worden, zijn best eenvoudig en ideaal voor beginners. EN ze zorgen voor extra links, bezoekers én klanten!

Recente tutorials: