11 gratis WordPress thema’s voor een professionele website

GeneratePress (gratis WordPress theme)

Je wil je eigen WordPress website maken en je bent op zoek naar goede gratis WordPress thema’s? In dit artikel toon ik je welke gratis WordPress thema’s je kan gebruiken voor professionele websites.

Waar vind je gratis WordPress thema’s?

Uiteraard zijn er verschillende plaatsen. Maar de beste plaats om de beste gratis WordPress themes te vinden is via de website van WordPress of in je WordPress-website zelf (via “Weergave” > “Thema’s”, en dan klik je bovenaan op de blauwe knop “Thema toevoegen”).

De 11 beste gratis WordPress thema’s

Astra

Astra is één van mijn favoriete gratis WordPress thema’s!

Astra werkt iets anders dan de overige thema’s in deze lijst. Na de installatie van Astra kan je een kant-en-klare starter website kiezen. Je start dus met een kant-en-klare website ipv alles opnieuw te moeten maken.

Je hebt keuze tussen 10-tallen gratis starter websites en je kan ook verschillende editors kiezen. Tip: kies voor Elementor, een relatief nieuwe WordPress editor, maar op korte tijd uitgegroeid tot de populairste manier om WordPress-pagina’s te bouwen.

Wil je meer ook weten over Elementor? Lees dan zeker onze Elementor handleiding voor beginners!

Meer info over Astra

Hello

Hello is het basis-thema voor Elementor. Wil je een cleane website die snel inlaadt, dan is dit thema een ideale keuze!

Elementor is momenteel de populairste WordPress editor. Met Elementor kan je zonder te coderen je website een mooi design geven. Er is ook een gratis versie van Elementor die al heel uitgebreid is.

Wil je meer weten over Elementor? Lees dan zeker ook onze Elementor handleiding voor beginners!

Meer info over Hello

Twenty Twenty

Het nieuwste thema van de makers van WordPress. Dit thema komt standaard met WordPress 5. Net zoals het vorige thema, richt dit thema zich ook op kleine bedrijfswebsites. Wil je zelf een professionele website maken en ben je op zoek naar een eenvoudig en clean thema, dan is Twenty Twenty een goede keuze!

Meer info over Twenty Twenty

Shuttle Corporate

Shuttle gratis WordPress Template

Shuttle Corporate is een gratis WordPress theme dat heel goed werkt voor kleine bedrijven. Er zijn voldoende instellingen op de home-pagina in te stellen naar jouw wensen. Het geheel ziet er sober en zakelijk uit.

Meer info over Shuttle Corporate

Busiprof

Busiprof gratis WordPress thema

Wil je je eigen professionele website bouwen, dan is Busiprof zeker een interessant WordPress theme. Op de homepage is ruimte voor zien voor een grote foto met daaronder 4 verschillende diensten, eventueel met een icoontje. Het geheel komt sober maar professioneel over.

Zelf heb ik onlangs een website gemaakt op basis van dit theme. Het resultaat was zeer geslaagd en die website scoorde ook zeer goed in de zoekmachines.

Meer info over Busiprof

Moesia

Moesia (gratis WordPress theme)

Heb je een mooie, duidelijke foto die je kan gebruiken op je homepage? Dan is Moesia een leuke keuze. De mooie afbeelding is het eerste wat zal opvallen. Interessant is ook dat je er een duidelijke knop voorzien is waarmee je je bezoekers meteen naar een bepaalde pagina kan doorverwijzen.

Op de homepage is er ook meteen ruimte voorzien om je diensten voor te stellen. Persoonlijk vind ik dat altijd wel een goede keuze, want zo vertel je aan je bezoekers meteen hoe je hen zal kunnen helpen.

Meer info over Moesia

Bekijk de demo

Hestia

Hestia (gratis WordPress theme)

Hestia is één van de populairste gratis WordPress themes. Zelfs met de gratis versie kan je een mooie, professionele website maken.

Meer info over Hestia

Sydney

Sydney (gratis WordPress theme)

Sydney is een leuk thema voor creatievelingen en voor wie een visuele website wil! De homepage bevat een slider met grote foto’s.

Meer info over Sydney

Bekijk de demo

GeneratePress

GeneratePress (gratis WordPress theme)

GeneratePress is misschien iets anders dan andere WordPress themes. Waar de andere themes eigenlijk meteen klaar zijn voor gebruik, is GeneratePress eigenlijk eerder een “blanco” template: het is dan de bedoeling dat je zonder technische kennis je website verder ontwerpt. Wil je iets meer flexibiliteit bij het ontwerpen van je layout, dan is dit een uitstekende keuze!

De betalende versie bevat een heleboel demo’s waarvan je kan vertrekken om je gewenste website te bouwen. Naast de demo’s heb je ook veel meer controle over allerlei elementen. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit. Ben je een webdesigner en maak je websites voor klanten, dan is dit ook een interessante piste (inclusief interessant prijskaartje!).

De maker gaat er prat op dat dit een lichtgewicht theme is (snelle inlaadtijden!) en dat het oa. ook SEO-geoptimaliseerd is.

Meer info over GeneratePress

Twenty Nineteen

Twenty Nineteen thema voor WordPress 5

Net als Twenty Twenty richt Twenty Nineteen zich op kleine bedrijfswebsites. Dit is een goede keuze indien je een eenvoudige bedrijfswebsite of een blog wil. Als je twijfelt tussen Twenty Twenty en Twenty Nine, dan zou ik voor Twenty Twenty kiezen.

Meer info over Twenty Nineteen.

Twenty Seventeen

Twenty Seventeen (gratis WordPress theme)

Als je WordPress installeert, dan zal je zien dat dit het standaard-theme is. Ben je op zoek naar een sobere, eenvoudige layout, dan is dit theme zeker een goede keuze.

Wil je de layout (vb lettertype) toch kunnen aanpassen, dan kan je dat via de plugin “Customize Twenty Seventeen”.

Meer info over Twenty Seventeen

Hoe installeer je een gratis WordPress theme?

De eenvoudigste manier om een gratis WordPress theme te installeren is in WordPress zelf:

 1. Log in in je website
 2. Klik in het linker menu op “Weergave” > “Thema’s”
 3. Klik bovenaan op de knop “Nieuwe toevoegen”
 4. Zoek je theme, je kan dit doen door te zoeken op naam via het zoekvenster rechts of je kan de verschillende categorieën doorzoeken.
 5. In de lijst met resultaten, ga over het gewenste theme, er verschijnt dan een blauwe knop “Installeren”. Als je hier op klikt wordt het theme geïnstalleerd.
 6. Eens geïnstalleerd wijzigt de blauwe knop in “Activeren”. Als je nu klikt op deze knop, wordt het theme ook actief gezet op je website.
 7. Ga naar “Weergave” > “Customizer” om het theme verder aan te passen. Sommige theme’s hebben onder “Weergave” ook een eigen menu-item met opties.

4 voordelen van gratis WordPress themes

Voor circa $60 kan je op ThemeForest een WordPress theme kopen dat je website meteen een zeer professionele look geeft (wist je trouwens dat veel professionele webdesigners hiermee hun websites maken?). Waarom zou je dan nog voor een gratis WordPress theme kiezen?

 1. Gratis: Eerst en vooral zijn de WordPress themes in dit artikel volledig gratis, je hoeft er dus geen cent voor te betalen! Je kan ze dus gemakkelijk eens uitproberen en als je er eentje niet mooi vindt, dan kies je gewoon een ander.
 2. Eenvoudig: Gratis WordPress themes zijn véél eenvoudiger. Je kan ze rechtstreeks installeren vanuit WordPress. Daarnaast bevatten ze veel minder opties waardoor ze een pak eenvoudiger zijn in gebruik. De leercurve ligt veel lager.
 3. Veilig: Het updaten van gratis WordPress themes gaat heel eenvoudig, je kan ze rechtstreeks updaten in WordPress. Dit in tegenstelling tot de meeste betalende themes, waarbij de werkwijze om ze up te daten vaak veel omslachtiger is (en waardoor dit vaak dan ook niet gebeurt…).
 4. Kwalitatief: Vaak zijn deze themes een gratis versie van een betalende versie. Het verschil zit dan vooral in het aantal functionaliteiten en opties om de layout te bepalen. Naast het feit dat voor sommige gebruikers een gratis WordPress theme voldoende zal zijn, is het ook de ideale manier om een theme te leren kennen vooraleer je het koopt.

Waarom overstappen op een betaald thema?

Vind een betalend thema op Themeforest

Vind je tussen de gratis thema’s niet wat je zoekt? Dan kan je ook een betalend thema overwegen. Deze zijn trouwens niet zo duur, voor circa $60 koop je een thema bij bijvoorbeeld Themeforest.

Themeforest is één van de populairste marktplaatsen om een thema aan te kopen. Wist je trouwens dat veel webdesigners vertrekken van een betalend thema en zo een website op maakt maken?

4 voordelen van een betalend thema

 1. Een betalend thema bevat starter websites. Dit zijn kant-en-klare websites die je in enkele klikken kan installeren en dan verder kan bewerken. Dit bespaart je enorm veel tijd!
 2. Er worden vaak ook heel wat premium (betalende) plugins meegeleverd met een betalend thema. Vaak is het zo dat de waarde van de bijgeleverder plugins hoger ligt dan de prijs van het thema.
 3. Er zijn betalende thema’s voor iedere website, of je nu een website voor een coach, een B&B of een KMO wil maken, op Themeforest vind je waarschijnlijk wel wat je nodig hebt!
 4. Als je betaalt voor je thema, krijg je ook ondersteuning. Zit je vast bij een bepaalde optie of weet je niet hoe je iets moet oplossen of aanpassen, dan kan je steeds terecht bij de support.

Kortom, wil je een uitgebreide website maken, dan is een betalend thema zeker te overwegen!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: