Search
Close this search box.

7 gratis SEO-tools voor copywriters

In dit artikel bespreek ik 7 gratis SEO-tools voor copywriters die bovendien eenvoudig te gebruiken zijn. Of je nu nieuw bent in de wereld van zoekmachineoptimalisatie of enige ervaring hebt, deze SEO-tools zullen van enorme waarde zijn bij het optimaliseren van je website en het verbeteren van je posities in Google!

SEO-tool 1: Google Mijn Bedrijf

Google bedrijfsprofiel

Een Google Bedrijfsprofiel is een krachtig digitaal hulpmiddel voor zelfstandige ondernemers. Via een bedrijfsprofiel hebben je klanten toegang tot informatie zoals contactgegevens, reviews, openingstijden en aangeboden diensten. Bovendien kan je als bedrijf je profiel optimaliseren met afbeeldingen en video’s om een boeiendere klantervaring te creëren (én beter gevonden te worden).

Met een Google Bedrijfsprofiel zeg je letterlijk aan Google: ik doe dit en dat binnen die regio. Ik raad mijn klanten en cursisten dan ook altijd aan om zich zo snel mogelijk te registreren via deze gratis SEO-tool!

SEO-tool 2: Ubersuggest

Ubersuggest

Ubersuggest is een gebruiksvriendelijke SEO-tool waarmee je:

  • keyword research kan uitvoeren
  • automatisch de posities van meerdere keywords in Google opvolgen
  • een website-analyse kan uitvoeren
  • backlinks van een website kan achterhalen

Kortom, een heel interessante SEO-tool voor iedereen die een website wil optimaliseren.

Wat ik zo goed vind aan Ubersuggest is dat de tool heel eenvoudig in gebruik blijft. Alles wijst zichzelf min of meer uit. Daarnaast is de betalende versie van deze tool een pak goedkoper dan gelijkaardige tools!

SEO-tool 3: Yoast SEO

Yoast SEO

Yoast SEO is één van de populairste plugins voor WordPress. Draait je website niet op WordPress, dan kan je de gratis online analysetool gebruiken.

Wanneer je een tekst schrijft, geeft Yoast SEO je live (!) aanbevelingen over hoe je je tekst kan aanpassen om hoger te scoren in Google.

Zelfs al heb je nog nooit een tekst geoptimaliseerd voor Google, dan nog kan je met deze SEO-tool op een eenvoudige manier je tekst optimaliseren voor Google. Ook voor wie al meer ervaring heeft met SEO is deze tool een handige hulp.

SEO-tool 4: Keyword Surfer

Gratis SEO-tool: Keyword Surfer

Keyword Surfer is een extensie voor Google Chrome die je bij elke zoekopdracht in Google het geschatte zoekvolume (1) geeft, alsook ideeën voor gerelateerde keywords / zoekopdrachten (2).

SEO-tool 5: Google Search Console

Google Search Console

Google Search Console is niet meteen de populairste of meest sexy tool, toch bevat deze tool ENORM waardevolle informatie. Ik herhaal het zelfs nog eens: ENORM waardevolle informatie ;-).

Eerst en vooral kan je via deze gratis SEO-tool URL’s doorgeven die Google ”moet” indexeren. Het kan namelijk weken tot maanden duren eer een nieuwe pagina op je website geïndexeerd wordt door Google. Via deze tool duurt het enkele dagen tot enkele weken.

Daarnaast kan je via Google Search Console ook achterhalen voor welke zoekopdrachten jouw website in Google verschijnt én op welke positie. Gratis. Dit is enorm interessant om te weten te komen welke pagina’s je verder moet optimaliseren voor welke zoekopdrachten. Stel dat een bepaalde pagina op pagina 2 van de zoekresultaten verschijnt voor een bepaalde zoekopdracht (keyword), dan kan het interessant zijn om die pagina verder te optimaliseren voor die zoekopdracht.

SEO-tool 6: Adobe Express Image Resizer

Adobe Express Image Resizer

Een veelgemaakte fout is dat er veel te zware foto’s opgeladen worden naar websites. Zware afbeeldingen zijn écht een no-go voor Google. Verklein daarom je afbeelding vóór je je afbeelding uploadt naar je website.

Gelukkig kan je dit gratis doen via Adobe Express Image Resizer.

SEO-tool 7: Pinterest

Gratis SEO-tool: Pinterest

Maar Pinterest is toch een social media platform? En waarom Pinterest wel en niet Facebook of Instagram?

Wel, Pinterest is één van de enige social media platformen dat heel goed geïndexeerd wordt door Google. Met andere woorden, als je doordacht te werk gaat op Pinterest zorgt dat ervoor dat je website hoger zal scoren in Google. Met Facebook of Instagram zal dat niet gebeuren, of toch zeker niet in die mate.

Pro tip: Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog SEO Spider is in tegenstelling tot vorige gratis SEO-tools geen webapplicatie maar een programma dat je moet installeren op je pc (of Mac). Met Screaming Frog SEO Spider kan je heel gedetailleerde website audits maken. Deze tool is iets technischer dan bovenstaande tools, maar het kan zeker de moeite zijn om je een beetje te verdiepen in deze tool. Zit er ergens een fout in je website, dan is de kans heel groot dat je het met deze tool kan achterhalen!

Conclusie

Wil je de posities van je website in Google verbeteren maar weet je niet waar je moet beginnen, dan zijn bovenstaande tools een goede start. Uiteraard bestaan er nog tientallen andere SEO-tools, maar de tools die ik in deze lijst heb opgesomt zijn allen zeer eenvoudig in het gebruik.

Recente tutorials: