WordPress.com of WordPress.org: welke kiezen?

Met WordPress kan je zelf een blog starten of een website bouwen. Zoals je waarschijnlijk al weet zijn er 2 versies van WordPress, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen én welke versie is het best voor jou?

Zelf gebruik ik al een 5-tal jaar WordPress.org als platform voor verschillende websites en blogs. Het is pas onlangs dat ik een blog ben gestart op WordPress.com, bij wijze van test. In deze blogpost maak ik een diepgaande vergelijking om de verschillen tussen beide versies zo goed mogelijk in kaart te brengen.

WordPress.com? WordPress.org?

In principe is de software voor beide versies in grote lijnen gelijk. Maar er is wel een belangrijk verschil. WordPress.com is een online dienst. Dat wil zeggen, je surft naar WordPress.com, je maakt een account aan en je kan beginnen bloggen. WordPress.org werkt anders. Hier kan je de software downloaden en moet je ze zelf online zetten en installeren.

Kort door de bocht kan je het volgende stellen:

 • Wil je zorgeloos bloggen zonder veel toeters en bellen, kies dan voor WordPress.com
 • Wens je meer flexibiliteit en functionaliteiten, wil je een layout naar eigen smaak, kies dan voor WordPress.org
 • Ben je ondernemer, kies dan bij voorkeur voor WordPress.org

Natuurlijk is iedere situatie uniek. Daarom heb ik de belangrijkste verschillen hieronder neergeschreven, onderverdeeld in de belangrijkste categorieën.

“Snel aan de slag”-gehalte

Wil je er meteen invliegen, dan is WordPress.com waarschijnlijk jouw ding. Je hoeft je enkel maar te registreren en je kan aan de slag. WordPress.org vraagt iets meer werk: je moet eerst een domeinnaam en hosting voorzien, de software downloaden en installeren (ookal is dit vrij eenvoudig en gaat die snel), en pas dan kan je aan de slag.

Beste keuze: WordPress.com

Domeinnaam / url

Ik heb wat research gedaan toen ik deze blogpost schreeft en ik merkte dat er veel verwarring was hieromtrend. Wanneer je een blog start bij WordPress.com dan zal je blog standaard een URL onder WordPress.com krijgen, en die zal er zo ongeveer uitzien: jouwblog.wordpress.com. MAAR, je kan je account upgraden zodat je ook je eigen domeinnaam kan gebruiken, zoals jouwblog.be.

Voor WordPress.org moet je altijd zelf een domeinnaam voorzien.

Beste keuze: geen voorkeur (tenzij prijs een rol speelt, dan WordPress.com)

Hosting

Wanneer je WordPress.com gebruikt, moet je je niets aantrekken van hosting; Wanneer je WordPress.org gebruikt, moet je ook webhosting voorzien. Hostingbedrijven spelen in op de trend van WordPress, en bieden paketten aan waarbij je WordPress in enkele klikken kan installeren. In sommige gevallen is WordPress zelfs voorgeïnstalleerd!

Beste keuze: WordPress.com

Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruik van beide versies is in grote lijnen gelijk. Bij het ontwikkelen van de software ging heel veel aandacht naar de eenvoud in het gebruik en de gebruiksvriendelijkheid. Dat is ook één van de belangrijkste redenen waarom WordPress uiteindelijk zo populair is geworden. Voor WordPress.org geldt ook: hoe meer functionaliteiten je installeert, hoe ingewikkelder het kan worden.

Beste keuze: geen voorkeur

Layout (thema’s)

Voor vele gebruikers zal de layout één van de meest doorslaggevende factoren zijn om te kiezen voor een bepaalde versie.

Eigenlijk is het heel simpel: bij WordPress.com kan je kiezen uit een beperkt aantal templates. Sommigen zijn ook aanpasbaar, maar daar moet je dan vaak een upgrade voor kopen.

Voor WordPress.org zijn er letterlijk duizenden verschillende templates beschikbaar. Daarvan zijn er een heleboel gratis maar er zijn ook heel veel commerciële templates beschikbaar, bijvoorbeeld via ThemeForest. Daarbovenop kan je ook nog eens een template volledig op maat (laten) maken.

Beste keuze: WordPress.org

Functionaliteiten

WordPress.com is in de eerste plaats blogsoftware, al is een eenvoudige website ook nog mogelijk.

WordPress.org daarentegen is véél flexibeler. Of het nu gaat om een kleine blog, een professionele website of een online shop, er zijn héél veel mogelijkheden. Daarnaast zijn er nog heel veel extra functionaliteiten (via plugins) beschikbaar. Vaak zijn deze gratis, maar sommige websites bieden ook commerciële plugins aan.

Beste keuze: WordPress.org

Commerciële doeleinden

Wens je WordPress te gebruiken voor commerciële doeleinden (website voor je onderneming, webshop, blog met advertenties), kies dan bij voorkeur voor WordPress.org. Hier heb je gewoonweg veel meer mogelijkheden om je website / blog op te volgen en te promoten.

Toch is WordPress.com in sommige gevallen ook een goede oplossing. Stel dat je zelfstandige bent en dat je zélf je website wil bouwen en onderhouden, dan is is WordPress.com in combinatie met een Premium upgrade ook een goede keuze. De Premium upgrade bevat oa. een eigen domeinnaam (www.jouwsite.be) en het verwijderen van de reclame-boodschappen. Het grote voordeel is dat je je kan focussen op de inhoud, en niet op het (technisch) onderhoud van je blog / website.

Beste keuze: WordPress.org

Advertenties op je website

Standaard toont WordPress.com advertenties aan je bezoekers. Er is een betalende upgrade beschikbaar om deze advertenties weg te laten. Heb je een WordPress.com-blog en wil je zelf advertenties plaatsen op je blog dan kan dit via WordAds. Daarnaast kan je ook affiliate links plaatsen maar advertenties van andere netwerken (zoals Google AdSense) zijn niet toegelaten (tenzij je een WordPress.com Enterprise- of VIP-account hebt). Meer informatie over advertenties vind je op de officiële pagina van WordPress.com.

In WordPress.org heb je de totale vrijheid wat betreft advertenties. Er bestaan zelfs specifieke plugins om je advertenties te beheren.

Beste keuze: WordPress.org

Zoekmachine optimalisatie

Standaard scoort een WordPress blog vrij goed in Google. Dat komt door het “concept” van bloggen: wanneer je blogt, publiceer je met regelmaat nieuwe content. En dat is nu net waar Google belang aan hecht: goede, unieke content publiceren. Daarnaast is WordPress, ongeacht de versie, al een beetje geoptimaliseerd om goed te scoren in de zoekmachines.

Wil je je blog of website nog meer optimaliseren, dan kan dat enkel met WordPress.org. Hier kan je plugins installeren die je nog een pak meer opties gaan geven om je website te optimaliseren om hoger te scoren in de zoekmachines. Een voorbeeld van zo een plugin is WordPress SEO by Yoast.

Beste keuze: WordPress.org

Statistieken

WordPress.com komt standaard met enkele eenvoudige statiestieken:

 • Aantal bezoekers per periode
 • Meest bekeken content
 • Van waar komen deze bezoekers?

Deze statistieken kan je raadplegen via het Dashboard.

WordPress.org heeft standaard geen statistieken aan boord. Maar je kan hier ook op een eenvoudige manier de statistieken zoals in WordPress.com integreren, via de gratis plugin Jetpack (deze omvat trouwens véél meer dan enkel statistieken).

Maar als je écht veel dieper wil gaan in de statistieken, dan moet je Google Analytics koppelen aan je WordPress.org installatie. Google Analytics is gratis en bevat véél meer mogelijkheden. Hiervoor registreer je eerst bij Google Analytics, en daarna kan je via een plugin (bijv WordPress SEO by Yoast) Google Analytics koppelen aan je blog of website.

Beste keuze: WordPress.org

Beveiliging

Wanneer je zelf een blog of website hebt, is de beveiliging ervan essentiëel. Er zijn namelijk heel wat hackers (al dan niet “robots”) die toegang zullen proberen krijgen tot jouw WordPress installatie.

Met WordPress.com zit je hier goed: alles wordt voor jou gedaan, jij kan je gewoon concentreren op het schrijven van content.

Met WordPress.org liggen de zaken iets anders, hier sta je zelf in voor de beveiliging van je WordPress installatie. Gelukkig bestaan hier een aantal tips voor alsook enkele plugins. Daarnaast kan je ook kiezen voor een Web Application Firewall (Sucuri is een goede oplossing maar niet gratis) of managed WordPress hosting. Manages WordPress hosting is vaak een stuk duurder dan gewone hosting, maar voorziet veel meer beveiliging én performantie.

Beste keuze: WordPress.com

Back-ups

Een goede back-up wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan het je veel problemen besparen.

Wat betreft WordPress.com zit het wel goed. WordPress.com is een “cloud”-dienst, dus je hoeft je hier eigenlijk niets van aan te trekken.

In WordPress.org moet je zelf voor je back-ups zorgen. Hier bestaan een heleboel gratis plugins voor. Daarnaast biedt Automattic (het bedrijf achter WordPress) ook een dienst aan om back-ups te maken van je WordPress.org blog of website, namelijk VaultPress. De prijzen hiervoor zijn erg redelijk. En soms zitten back-ups gewoon inbegrepen bij je hosting. Zeker bij Managed WordPress hosting is dit vaak het geval.

Beste keuze WordPress.com

Performantie

De snelheid waarmee je blog of website inlaadt is van erg groot belang. Wanneer dit te lang duurt zullen je bezoekers afhaken. Een snelle inlaadtijd is dus essentiëel!

Ook hier zijn WordPress.com-gebruikers in het voordeel. WordPress.com draait reeds op erg snelle geoptimaliseerde servers.

Bij WordPress.org sta je zelf in voor de keuze van je hosting. Goedkope hosting is vaak iets trager, duurdere hosting is vaak iets sneller (al is dit geen zekerheid). Daarnaast bestaan er caching-plugins die je website een stuk sneller maken. Deze caching-plugins zijn vaak gratis, maar een optimale configuratie vraagt vaak wel wat technische kennis.

Beste keuze: WordPress.com

Onderhoud

Aangezien WordPress.com een dienst in de cloud is, hoef je hiervoor zelf niet in het onderhoud te voorzien.

Het onderhoud bij een WordPress.org blog of website, hangt deels af van je hosting. Heb je (het duurdere) managed WordPress hosting, dan wordt een groot deel van het onderhoud reeds voor jou gedaan. Heb je “gewone” hosting (zoals in de meeste gevallen), dan sta je zelf in voor alle updates van je WordPress-installatie. Hou er dus rekening mee dat je zelf wel wat technische kennis moet hebben OF dat je iemand kent / inhuurt die dit voor jou doet.

Beste keuze: WordPress.com

Ondersteuning

Voor beide versies van WordPress is er een forum beschikbaar dat heel wat leden telt. Er zijn ook steeds enkele personen aanwezig die je zo snel mogelijk zullen proberen helpen. Het valt me wel op dat het forum van WordPress.org véél levendiger is dan dat van WordPress.com: vragen over WordPress.org zullen veel sneller worden beantwoord.

WordPress.com heeft ook een eigen helpdesk.

WordPress.org is wereldwijd zo ingeburgerd dat er altijd wel iemand is die jouw probleem zal kunnen oplossen. Vele webontwikkelaars werken zelf met WordPress.

Beste keuze: een zéér lichte voorkeur voor WordPress.com omdat zij een goede helpdesk hebben.

Zelf doen / laten doen?

Met WordPress.com kan je zo aan de slag. Hier heb je totaal geen technische kennis voor nodig. Ik zie dan ook geen echte reden om bepaalde taken uit te besteden.

WordPress.org is iets complexer: het moet geïnstalleerd worden (al doen heel wat hostingbedrijven dat kosteloos voor jou) en je moet zelf voorzien in het onderhoud en de beveiliging. Dan is er ook nog de layout. Zelf als je gewoon een template aankoopt, ben je nog even bezig met die op punt te zetten. Bij WordPress.org gebeurt het dus veel vaker dat je iemand zal inhuren (een webontwikkelaar) om WordPress.org voor jou op punt te zetten.

Beste keuze: WordPress.com

Budget

Dit lijkt op het eerste zicht een heel makkelijke keuze: WordPress.com is gratis, voor WordPress.org moet je minstens hosting betalen. Maar laten we iets verder kijken: wil je ook bij WordPress.com je eigen domeinnaam gebruiken, dan moet je betalen. Wil je de advertenties verwijderen die WordPress.com automatisch op je blog plaatst, dan moet je betalen. Ook als je een layout wenst die wat afwijkt van de standaard-layout, moet je betalen…

Voor WordPress.org heb je minimaal hosting nodig. Neem hiervoor zeker eens een kijkje bij Easyhost of Combell. Daarnaast kan je eigenlijk zo duur gaan als je maar wil. Een layout op maat laten maken zal al snel boven de 1000 eur kosten. Maar als je die niet nodig hebt, kan je evengoed een gratis layout gebruiken of een premium layout (circa $50) kopen. Zo’n premium layout bevat vaak ook heel wat opties zodat je ze naar eigen smaak (of huisstijl) kan aanpassen.

Beste keuze: WordPress.com als je voor gratis gaat

Kan dat, van WordPress.com naar WordPress.org of vice versa?

Twijfel je of WordPress wel voor jou is? Je kan het altijd kosteloos uitproberen via WordPress.com. Nadien kan je altijd nog overschakelen naar WordPress.org.

Als je even zoekt op het net zal je merken dat hier heel wat tutorials over bestaan. WordPress.com biedt zelf ook een betalende dienst aan die de verhuis voor jou regelt, maar zij verhuizen enkel naar een beperkte selectie van (meestal Amerikaanse) hostingbedrijven.

Ook overschakelen van WordPress.org naar WordPress.com behoort tot de mogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat WordPress.org veel meer functionaliteiten kan hebben die je niet kan overdragen!

Hou er als laatste ook rekening mee dat hoe meer artikels en pagina’s je hebt, hoe meer werk zo’n overzetting vraagt. Zeker als je dan nog eens van domeinnaam wisselt en al je pagina’s correct wil laten doorverwijzen.

Beste keuze: niet van toepassing

Conclusie

Op het einde van dit artikel is het niet de bedoeling om te tellen welke versie het vaakst als “beste keuze” naar voor komt. Je moet vooral kijken hoe jij WordPress wil inzetten, en welke onderdelen voor jou belangrijk zijn. Ondanks het feit dat beide versies op het eerste zicht heel erg op elkaar lijken, zijn er zeer grote en essentiële verschillen. WordPress.com of WordPress.org? Aan jou de keuze!

 *** Vond je dit artikel interessant? ***
JIJ kan mij enorm helpen door het te delen via Twitter of Facebook (zie hieronder)!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Sanne van Rooij - 5 years ago

Hoi Stijn,

Bedankt voor deze informatieve blog. Ik zit nu bij wordpress.com en na dit stuk te hebben gelezen wil ik graag overstappen naar wordpress.org. Nu heb ik mijn domeinnaam al geregistreerd (bij wordpress.com) en kan dus bij bijvoorbeeld hostnet niks overzetten tot ik een token heb. Enig idee hoe ik hieraan kom en hoelang de aanvraag duurt?

Alvast bedankt!!

Sanne

  Stijn - 5 years ago

  Hey Sanne,

  Bedankt voor je berichtje. Leuke en interessante blog heb je trouwens!

  Ik heb hieronder de werkwijze beschreven om de token aan te vragen. Ik heb ook enkele links toegevoegd naar artikels met betrekking tot het verhuizen van je blog. Als je dit zelf doet, neem ze dan zeker vooraf eens goed door.

  Om die token aan te vragen doe je het volgende:

  • In het WordPress-dashboard van je blog klik je in het linker menu op “Winkel” en dan op “Mijn domeinen”. Hier krijg je een overzicht van al je geregistreerde domeinen.
  • Klik rechts van het domein waarvoor je dat token wil aanvragen op de knop “Domein bewerken”.
  • In dit scherm kan je de instellingen van je domeinnaam configureren. Klik op de tab “Domein overzetten”.
  • Vink beide selectievakjes aan en klik op de knop “Overzetcode aanvragen”. Normaal ontvang je dan een e-mail met daarin de overzetcode. Hiermee zou je nieuwe host verder mee moeten kunnen.

  Via volgende links vind je meer informatie die zeker ook interessant kan zijn:

  Hou ook rekening met het volgende:
  Note: For domains ending in .nl, .com.br and .net.br, we need to request authorization codes directly from the domain registry. For .nl, codes are typically sent within a week. For .com.br and .net.br, they are sent within 72 hours.
  (dit staat net boven de titel “Starting the Transfer With Your new Registrar” op de pagina WordPress.com Support – Transfer a Domain to Another Registrar)
  Het kan voor een .nl-domein dus blijkbaar tot een week duren eer je de code ontvangt.

  And last but not least, weet ook dat WordPress.com een optie heeft om je WordPress.com-blog te transfereren naar een webhost (uit hun beperkte selectie):
  WordPress.com Guided transfer

  De prijs hiervoor is 129 eur. Van de web hosts die zij aanraden heb ik een goede ervaring met Hostgator (niet te duur en werkt goed met WordPress).

  Veel succes!

   Sanne van Rooij - 5 years ago

   Hoi Stijn, heel erg bedankt voor je snelle reactie vorige week. Ik ben met alle informatie aan de gang gegaan en heb de token ontvangen. Ik ben nu bezig met de verhuizing van mijn domeinnaam. Best spannend allemaal, zeker voor zo’n leek als ik;). Ik blijf je blogs volgen want ik heb aan elk artikel wat!!

   Liefs,
   Sanne

Sabine - 5 years ago

Een heel interessant artikel: bedankt voor de nuttige informatie! Ik wil misschien gaan overstappen van wordpress.com naar .org, maar ik wil eerst wat tijd vinden om dit goed te kunnen doen. Ik vraag me nog af: weet je toevallig wat er gebeurt met mijn huidige statistieken als ik overstap? Kan ik die meenemen of begint alles helemaal overnieuw?

Bedankt alvast!

Groetjes, Sabine

  Stijn - 5 years ago

  Dag Sabine

  Je kan die laten overzetten door een WordPress Happiness Engineer. Dit kan je best doen via het Engelstalig WordPress forum. Bijvoorbeeld hier: https://en.forums.wordpress.com/topic/transfer-site-stats-from-wordpresscom-to-wordpressorg

  Je moet dan wel je blog kopiëren van WordPress.com naar WordPress.org, en de Jetpack plugin installeren in WordPress.org. Daarna kan je dan vragen op het forum om je statistieken over te laten zetten.

  Let wel, hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar zo zou het toch moeten lukken.

  Groetjes
  Stijn

Julie henno - 4 years ago

Hoi! Ik heb net een wordpress.com aangemaakt, gratis dus. Nu zijn er vrienden die me willen volgen, maar als ze op follow klikken dan moeten ze zich eerst registreren en zelf een blog aanmaken? Nu zou ik willen dat ze gewoon kunnen volgen zonder dat ze hun eerst moeten registreren. Kan dit met wordpress.org of moet je dan een ander type blog opstarten? Bedankt voor de info!

  Stijn - 4 years ago

  Dag Julie, bedankt voor je berichtje. Normaal kunnen ze rechts onderaan de pagina hun e-mailadres opgeven. Daarna krijgen ze een e-mail als jij een nieuw bericht publiceert én zo moeten ze zich niet registreren. Hopelijk kan je hiermee verder!

   whataboutjulie - 4 years ago

   Oke, alvast bedankt. Ik heb een premium pakket aangekocht, maar het lukt me niet om een domeinnaam aan te vragen. Ik vind het toch allemaal wat moeilijk om het mooi op punt te krijgen.

   whataboutjulie - 4 years ago

   Wat ik ook nog wou vragen, ik heb het premium pakket gekocht, maar moet ik nu ook nog een aparte domeinnaam ergens anders kopen? Ik geraak er niet meer aan uit… 🙂

    Stijn - 4 years ago

    Dag Julie

    Je kan de domeinnaam ergens anders kopen, of via WordPress.com zelf (in het dashboard). Aangezien je een Premium Pakket hebt, is je domeinnaam normaal gezien in de prijs inbegrepen.

    Om een domeinnaam te registreren ga je naar dashboard van WordPress.com en kies je daar in het linker menu voor “domeinen”. OF in je blog zelf kies je links bovenaan in het menu voor “winkel” > “mijn domeinen” en daar kan je dan je domeinnaam registreren.

     whataboutjulie - 4 years ago

     Wel, ik probeer dat te doen op wordpress, maar ik kan niets aanklikken. Ik typ mijn blog naam in en het doet niets, probeer ik iets anders, doet het ook niets.

     Alsook vraag ik me af, ik heb dat premium account aangekocht, ik heb hier ook een bevestiging van gehad, maar als ik een andere lay out wil kiezen, van premium, komen er nog steeds de prijzen bij te staan. Ik wil geen extra onnodige betalingen doen.

     Stijn - 4 years ago

     Met een premium account kan je wijzigingen maken aan een bestaande (gratis) templates, betalende templates zijn nog steeds te betalen.

     whataboutjulie - 4 years ago

     Hoi Stijn! Ik had nog een vraagje, ik bein het bloggen al onder de knie te krijgen, en ik ben ook vrij tevreden van de lay out van mijn blog, maar aangezien ik binnekort een webshop ga starten, had ik graag de domeinnaam veranderd. ik heb een premium account en whataboujulie.com is nu mijn domeinnaam, maar ik zou deze graag veranderen. hoe kan ik dit doen? Alvast bedankt voor de info!

     Stijn - 4 years ago

     Dag Julie, voeg eerst een domeinnaam toe (via WordPress.com is de eenvoudigste weg, dit kost circa 25 eur). Daarna stel je de nieuwe domeinnaam in als “primair domein”. En dat zou het moeten zijn…

     whataboutjulie - 4 years ago

     Maar ik heb al een premium account (99 dollar dacht ik), dus dan zou ik nog iets extra moeten aankopen? Ik heb nu al de domeinnaam Whataboutjulie. Bedankt voor de info!

     Stijn - 4 years ago

     Dag Julie, normaal gezien is die domeinnaam whataboutjulie.com geregistreerd voor 1 jaar. Als je nu wil wisselen, zal je dus een extra domeinnaam moeten bestellen (volgend jaar kan je de andere dan laten vallen als je wil). Misschien moet je hiervoor eens contact opnemen met hun helpdesk, zij zullen je dit dan allemaal met zekerheid kunnen zeggen EN wie weet is er toch nog een mogelijkheid om gewoon van domeinnaam te wisselen.

Mitu Zaman - 4 years ago

Hoi Stijn,

Bedankt voor je blog over wordpress. Zeker interessant en nuttig. Kun je als leek een wordpress.org blog helemaal alleen opzetten (als je de tijd hebt om alles uit te vogelen)? Of moet je tzt echt iemand inhuren voor de moeilijkere technische dingen?

Groet,
Mitu

  Stijn - 4 years ago

  Dag Mitu, als je wat tijd voorziet kan je het zeker zelf. Zeker omdat je op de forums van WordPress.org (het Engelstalige) veel info en hulp vindt. Daarbij is het ook zo dat veel webhosting bedrijven de optie aanbieden om WordPress te installeren. Ik weet dat Easyhost en Combell gratis WordPress voorinstalleren als je dat wil.

  Gr
  Stijn

She works wood for trees - 3 years ago

Bijzonder waardevolle informatie die je deelt. Thanks Stijn.

  Stijn - 3 years ago

  Bedankt!

Comments are closed