Je eigen website maken met WordPress in 5 stappen

Eigen website maken met WordPress

Je eigen website maken in 5 eenvoudige stappen? Dat kan zeker! Dankzij WordPress en wat hulp kan je zo aan de slag. En dat hoeft zelfs niet duur te zijn!  In dit artikel leg ik je uit hoe je op een simpele manier je eigen professionele website met eigen domeinnaam kan maken.

Waarom deze tutorial volgen?

  • Versnel je leerproces
  • Vermijd enkele veelgemaakte fouten

Enkele veelgestelde vragen

Waarom een WordPress website maken?

Met WordPress kan je alle kanten uit, of je nu een kleine bedrijfswebsite of een heuse webshop wil maken. Bovendien is WordPress een uitstekende keuze als je goed vindbaar wil zijn in Google.

Is WordPress gratis?

Je kan WordPress gratis downloaden en gebruiken. Uiteraard heb je wel nog een domeinnaam en webhosting nodig. Voor je domeinnaam en webruimte moet je wel betalen.

Wat heb je nodig om met WordPress te starten?

Niet veel. Een domeinnaam en webhosting volstaan. WordPress kan je gratis downloaden. In sommige gevallen is het reeds voorgeïnstalleerd als je een domeinnaam en webhosting huurt.

Stap 1: Kies een domeinnaam en WordPress webhosting

WordPress zelf is gratis, maar je hebt altijd een domeinnaam en webhosting nodig. Hiervoor betaal je een jaarlijks bedrag.

Domeinnaam = het adres van je website op het internet (vb: digitaalgroeien.be)

Webhosting of webruimte = de ruimte op het internet waar jouw website staat

Combell WordPress hosting

Voor mijn eigen websites en die voor mijn klanten kies ik Combell.

Waarom kiezen voor Combell?

  • 24/7 telefonische support in het Vlaams / Nederlands, ook in het weekend en op feestdagen
  • Automatisch backups & uitstekende beveiliging
  • WordPress is automatisch voorgeïnstalleerd, je hoeft dit zelf niet meer te doen
  • Uitstekende reviews; lees hier de reviews van Combell op Trustpilot
  • Geen enkel risico dankzij de niet-tevreden, geld-terug garantie, tot 90 dagen na je aankoop!

Klik hier voor alle specificaties en prijzen van WordPress webhosting van Combell

Stap 2: Ga voor gratis software zoals WordPress

Er bestaan ontelbaar veel mogelijkheden, van openbron software (die je gratis kan gebruiken) tot oplossingen met dure licenties. In ons geval kiezen we voor openbron software omdat dit gratis is.

Ik raad je aan om te kiezen voor WordPress.org. Enerzijds is het eenvoudig genoeg om zelf mee aan de slag te gaan, anderzijds is het schaalbaar en krachtig genoeg om nadien uit te breiden tot een grotere website.

Wist je trouwens dat circa 25 à 30% van de websites wereldwijd op WordPress draait? Indien je vast zit, is er altijd wel iemand die je terug verder kan helpen.

WordPress is trouwens zo populair dat veel webhosting bedrijven dit vooraf voor jou installeren. Zo kan je meteen aan de slag en hoef je je niet bezig te houden met de installatie van WordPress.

Heb je nog geen webhosting maar wil je WordPress uitproberen?
Lees hier hoe je WordPress kan installeren op gratis WordPress hosting!

Stap 3: Kies een gratis thema (én starterssite)

Om je WordPress website een professionele uitstraling te geven, moet je niet per sé een betalende template aankopen. Er zijn heel wat gratis templates beschikbaar via je WordPress-website zelf (op deze blog vind je trouwens een lijstje met enkele interessante gratis templates). Het grote verschil is dat gratis templates vaak een pak minder functionaliteiten bevatten dan de betalende versies. En in sommige gevallen is dat ook voldoende (keep it simple!).

Extra opmerking: als tijdens de installatie van Astra gevraagd wordt welke page builder je wil gebruiken, kies dan voor Elementor.

Een goed gratis thema om mee te starten is Astra. Dit zit boordevol starterssites die je kan downloaden zodat je razendsnel je eigen website kan maken!

Klik dus op “Weergave” (in het linker menu) > “Thema’s” en klik bovenaan dit scherm op “Nieuwe toevoegen”. Geef rechts bovenaan in het zoekvenster “Astra” in:

Gratis WordPress thema Astra zoeken

Je zal 1 thema te zien krijgen als resultaat, namelijk Astra. Ga met je muiscursor op dit thema staan en je zal zien dat er nu een knop “Installeren” verschijnt. Klik hierop. Dit thema wordt nu geïnstalleerd. Klik na de installatie op de blauwe knop “Activeren”. Na activatie zal volgend scherm verschijnen:

Starterssites installeren

Starterssites zijn (mooi vormgegeven) basissites die je nadien kan aanpassen. Hierdoor kan je zonder al te veel kennis zélf snel een mooie website opzetten!

Klik op de blauwe knop “Beginnen”.

In een volgend venster wordt gevraagd welke “Page Builder” je wil gebruiken. Een page builder zorgt er voor dat je op een eenvoudige manier een pagina kan opmaken en wijzigen. Selecteer “Elementor” en klik op de blauwe knop “Next”:

Selecteer je favoriete WordPress editor

Er worden nu 10-tallen starterssites getoond. Veelal zijn deze gratis, sommigen zijn betalend (met de vermelding “Agency”):

Astra thema - overzicht starterssites

Klik met je muiscursor op de starterssite van je voorkeur. Je krijgt nu het volgende te zien:

Links onderaan kan je selecteren wat er allemaal geïmporteerd moet worden. Laat de 3 eerste vinkjes aangevinkt.

Daaronder kan je aanvinken of je een vorige geïnstalleerde website wil verwijderen. Dat is interessant als je daarvoor eerst een andere starterssite had geïmporteerd, maar daar niet tevreden mee bent.

Klik op de blauwe knop “Import Site” en deze starterssite zal geïnstalleerd worden! Opgelet, het importeren van de volledige starterssite kan enkele minuten duren. Eens dit gedaan is, verandert de blauwe knop in “Done! View site”. Klik op deze knop om je site te bekijken!

Wil je een pagina aanpassen, klik dan bovenaan de zwarte balk op “Bewerk met Elementor”. Je kan dan elk element op een pagina gaan wijzigen:

Bewerk met Elementor

Nadat je de nodige aanpassingen hebt doorgevoerd aan je pagina, klik je onderaan links op”Bijwerken”.

Wil je leren hoe je zo’n starter website kan aanpassen? Bekijk dan onze Elementor handleiding voor beginners.

Stap 4: Installeer gratis plugins voor extra functionaliteiten

In de basis heeft WordPress relatief weinig functionaliteiten. Je kan je WordPress-website eenvoudig uitbreiden met plugins.

Een plugin is een klein stukje software dat de basis WordPress-installatie uitbreidt met specifieke functionaliteiten. Een simpel voorbeeld: met de plugin Contact Form 7 kun je contactformulieren toevoegen aan je WordPress-website. Met de plugin WooCommerce kan je je WordPress-plugin in enkele minuten zelfs uitbreiden tot een complete webshop!

Op die manier kan je je website uitbreiden met de functionaliteiten die jij nodig hebt.

Wist je trouwens dat de meeste WordPress plugins gratis zijn?

Wil je meteen aan de slag en enkele interessante plugins downloaden? Lees dan zeker dit artikel waarin ik schreef welke gratis plugins ikzelf steeds installeer bij het maken van een nieuwe website.

Stap 5: Optimaliseer elke pagina (zodat je beter gevonden wordt in Google)

Installeer zeker ook de gratis plugin Yoast SEO (staat ook in mijn lijstje met plugins die ik altijd installeer). Deze plugin “begeleidt” je als het ware bij het schrijven van SEO-vriendelijke content.

Yoast SEO geeft je live SEO tips
Yoast SEO geeft je live SEO tips

Je eigen website maken in 5 stappen – conclusie

Is het echt zo gemakkelijk om zelf een professionele website te maken voor je zaak?

Ja en nee.

Het is echt niet moeilijker dan ik het hierboven heb beschreven. Dat zijn de stappen die je moet ondernemen om zelf je eigen website te maken. Uiteraard zullen ze wel wat meer tijd in beslag nemen: de juiste layout kiezen duurt wel even. Teksten schrijven neemt ook tijd in beslag. Maar in grote lijnen is het niet meer dan de 5 stappen die ik heb beschreven

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: