WordPress uploaden naar je webhosting via FTP (voor gevorderden)

WordPress uploaden via FileZilla FTP

In dit artikel leg ik je uit hoe je WordPress kan opladen naar je webhosting via FTP. Opgelet, dit is enkel nodig als je zelf WordPress wil installeren. Meestal zal dit voorgeïnstalleerd zijn op je webhosting!

Vooraf: WordPress downloaden

Voordat je WordPress kan installeren, moet je de software eerst downloaden.

Je kan WordPress gratis downloaden via deze link: https://nl.wordpress.org/download/

WordPress uploaden naar je webhosting via FTP

De volgende stap is dat je WordPress gaat uploaden naar je webhosting. Dit doe je via FTP. Heb je nog geen FTP-programma, dan kan ik je FileZilla aanraden. FileZilla is gratis software en je kan dit downloaden voor zowel Windows als Mac.

Naast een FTP-programma zoals FileZilla heb je ook logingegevens nodig voor FTP. Deze heb je normaal gezien van je webhosting-bedrijf ontvangen.

In onderstaande screenshot gebruik ik FileZilla. De eenvoudigste manier is om deze bovenaan het scherm in te vullen (zie groen kader):

WordPress uploaden via FileZilla FTP

Gebruik je een ander FTP-programma, dan is de kans zeer groot dat de werkwijze om te connecteren via FTP ongeveer hetzelfde zal zijn.

In bovenstaande screenshot zie je dat het scherm verdeeld is in 2: het linker gedeelte toont de bestanden op je pc, het rechter gedeelte toont de bestanden op je webhosting. Het is nu de bedoeling om in het linker gedeelte te navigeren naar de map waar WordPress in staat.

In het rechter gedeelte navigeer je naar de juiste folder, vaak zal dit de “www”-map zijn of iets soortgelijks. Twijfel je, neem dan contact op met je webhosting-firma om na te vragen wat de juiste map is waar je je website in moet plaatsen. Het linker gedeelte moet leeg zijn. Het kan zijn dat er hier 1 bestand staat (vb index.html), maar dat mag je dan in principe verwijderen.

Als links en rechts de juiste mappen zichtbaar zijn, selecteer je alles in het linker-gedeelte en sleep (kopieer) je dat naar het rechter gedeelte. Het kopiëren van de bestanden naar je webhosting kan gemakkelijk 10 minuten duren.

Als dat klaar is, dan ga je in het linker gedeelte en het rechter gedeelte dezelfde mappen en bestanden zien. Nu kan je effectief starten met de installatie van WordPress!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: