WordPress elementor voor beginners

Elementor page builder

In dit artikel leg ik je de basishandelingen in WordPress Elementor uit. Ik doe dit aan de hand van korte instructie-video’s.

Wat is Elementor?

Elementor is een gebruiksvriendelijke “page builder” voor WordPress.

Dankzij Elementor kan je op een heel snelle manier pagina’s maken / aanpassen in WordPress, zonder dat je enige technische kennis nodig hebt.

Wat Elementor uniek maakt is dat de gratis versie al héél uitgebreid is.

Inleiding

In dit voorbeeld maken we gebruik van het gratis WordPress thema “Astra”.

Wil je weten hoe je Astra installeert en hoe je zo’n starter website kiest, bekijk dan ook de video’s in de blogpost “Je eigen website maken in 5 stappen“.

Elementor is een plugin die je kan installeren in WordPress (via “Plugins” > “Nieuwe plugin”). Soms is Elementor ook inbegrepen wanneer je een thema installeert, zoals dit het geval is bij het Astra-thema.

Hoe bewerk je een pagina?

Wanneer je Elementor gebruikt heb je meerdere mogelijkheden om een pagina te bewerken. Ik overloop ze kort in onderstaande video.

Hoe wijzig je tekst?

In deze video toon ik je hoe je tekst kan aanpassen in Elementor. Zowel tekst in een titel, als “gewone” tekst als de tekst in een knop.

Hoe kan je een link invoegen?

In deze video toon ik je verschillende manieren om links in te voegen met behulp van WordPress Elementor: we voegen een link toe naar een interne pagina, een externe pagina en we voegen ook een link toe via een knop. Daarnaast toon ik je ook hoe je een link kan laten openen in een nieuwe tabblad.

Werken met secties

WordPress Elementor gebruikt “secties” op je pagina op te bouwen (te vergelijken met de blokjes in Gutenberg).

Een sectie kan tekst bevatten, maar ook een afbeelding, meerdere kolommen, een video, een inschrijvingsformulier,… Dit noemen we elementen.

Eén van de grote voordelen van Elementor is dat je een heleboel kant-en-klare secties kan gebruiken. Denk maar aan een productvoorstelling, een overzicht met klantenreviews of contactgegevens.

In deze video toon ik je wat een sectie is en hoe je een sectie toevoegt. Je zal ook leren hoe je widgets / elementen kan toevoegen aan een sectie. En uiteraard toon ik je ook hoe je een sectie verwijderd.

Een widget (element) wijzigen / toevoegen

In deze video toon ik je eerst hoe je een widget of element wijzigt. Daarna toon ik je hoe je gemakkelijk een nieuwe widget of element kan toevoegen aan je pagina.

De achtergrond van een sectie wijzigen

De achtergrond van een sectie kan een kleur, een afbeelding of een video bevatten. In deze video leg ik uit hoe je dit wijzigt.

Hoe pas je de menu-items aan?

Nadat je je pagina’s hebt aangepast, kan het zijn dat je menu-items nog niet zijn gewijzigd. In deze video toon ik je hoe je ook de menu-items correct zet.

Nawoord over WordPress Elementor

In korte tijd is Elementor van een onbekende speler tot één van de meest-gebruikte editors uitgegroeid. En terecht! Zelfs de gratis versie bevat heel veel mogelijkheden. Of je nu een leek bent en een starter website wil aanpassen, of een professioneel webdesigner die pagina’s op maat wil maken, je kan aan de slag met Elementor.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: