WordPress Elementor voor beginners

Elementor page builder

Met Elementor kan je op een eenvoudige manier pagina’s in WordPress ontwerpen. In dit artikel leg ik je de basishandelingen in WordPress Elementor uit. Ik doe dit aan de hand van korte instructie-video’s.

Heb je nog geen ervaring met WordPress? Neem dan zeker ook onze gratis online cursus WordPress door.

Wat is Elementor?

Elementor is een gebruiksvriendelijke “page builder” voor WordPress.

Dankzij Elementor kan je op een heel snelle manier pagina’s maken / aanpassen in WordPress, zonder dat je enige technische kennis nodig hebt.

Wat Elementor uniek maakt is dat de gratis versie al héél uitgebreid is.

Bezoek zeker ook de website van Elementor om een overzicht te krijgen van alle mogelijkheden.

Je eigen domeinnaam en hosting (webruimte)

STAP 1: kies je webhosting en domeinnaam

WordPress en Elementor zijn gratis, maar je hebt altijd een domeinnaam en webhosting nodig. Hiervoor betaal je een jaarlijks bedrag.

 • Domeinnaam = het adres van je website op het internet (vb: digitaalgroeien.be)
 • Webhosting of webruimte = de ruimte op het internet waar jouw website staat

Onze keuze: WordPress hosting van Combell

Heb je reeds webhosting met WordPress voorgeïnstalleerd? Dan zit je goed! Heb je nog geen webhosting? Dan raad ik je WordPress hosting van Combell aan, zeker als je een website voor je professionele activiteiten wil maken.

WordPress hosting van Combell biedt volgende voordelen:

 • WordPress is reeds voorgeïnstalleerd, je hoeft dit zelf niet meer te doen
 • Je kan meteen van start na je aankoop! Je hoeft dus niet te wachten.
 • Combell biedt gewoonweg de beste support!

Ontdek hier alle voordelen van WordPress hosting voor jouw website!

Astra, een gratis thema met kant-en-klare websites ingebouwd

In dit voorbeeld maken we gebruik van het gratis WordPress thema “Astra”.

Elementor is een plugin die je kan installeren in WordPress (via “Plugins” > “Nieuwe plugin”). Soms is Elementor ook inbegrepen wanneer je een thema installeert, zoals dit het geval is bij het Astra-thema.

Hoe bewerk je een pagina?

Wanneer je Elementor gebruikt heb je meerdere mogelijkheden om een pagina te bewerken. Ik overloop ze kort in onderstaande video.

Hoe wijzig je tekst?

In deze video toon ik je hoe je tekst kan aanpassen in Elementor. Zowel tekst in een titel, als “gewone” tekst als de tekst in een knop.

Hoe kan je een link invoegen?

In deze video toon ik je verschillende manieren om links in te voegen met behulp van WordPress Elementor: we voegen een link toe naar een interne pagina, een externe pagina en we voegen ook een link toe via een knop. Daarnaast toon ik je ook hoe je een link kan laten openen in een nieuwe tabblad.

Werken met secties

WordPress Elementor gebruikt “secties” op je pagina op te bouwen (te vergelijken met de blokjes in Gutenberg).

Een sectie kan tekst bevatten, maar ook een afbeelding, meerdere kolommen, een video, een inschrijvingsformulier,… Dit noemen we elementen.

Eén van de grote voordelen van Elementor is dat je een heleboel kant-en-klare secties kan gebruiken. Denk maar aan een productvoorstelling, een overzicht met klantenreviews of contactgegevens.

In deze video toon ik je wat een sectie is en hoe je een sectie toevoegt. Je zal ook leren hoe je widgets / elementen kan toevoegen aan een sectie. En uiteraard toon ik je ook hoe je een sectie verwijderd.

Een widget (element) wijzigen / toevoegen

In deze video toon ik je eerst hoe je een widget of element wijzigt. Daarna toon ik je hoe je gemakkelijk een nieuwe widget of element kan toevoegen aan je pagina.

De achtergrond van een sectie wijzigen

De achtergrond van een sectie kan een kleur, een afbeelding of een video bevatten. In deze video leg ik uit hoe je dit wijzigt.

Hoe pas je de menu-items aan?

Nadat je je pagina’s hebt aangepast, kan het zijn dat je menu-items nog niet zijn gewijzigd. In deze video toon ik je hoe je ook de menu-items correct zet.

Is Elementor pro een meerwaarde?

Naast de gratis versie van Elementor is er ook een pro versie van Elementor beschikbaar. Alhoewel de gratis versie reeds over heel wat functionaliteiten beschikt, heeft de betalende versie toch een aantal interessante extra’s!

Eén van de grote voordelen van Elementor Pro is dat je over een groot aantal kant-en-klare pagina’s beschikt. Je hoeft je pagina’ dus niet meer vanaf 0 op te bouwen, maar je kan starten vanaf een template en die verder aan je wensen aanpassen. Op die manier creëer je mooie pagina’s die je anders niet zou kunnen maken, en dat op een zeer korte tijd.

Als je wil kan je ook een volledige website op maat ontwerpen, zonder dat je hoeft te coderen. Dit is één van de redenen waarom Elementor zo populair is bij webdesigners.

Voor wie een marketing-website wil maken heeft Elementor ook voldoende functies ingebouwd. Denk maar aan landingpagina’s en pop-ups.

Maak je vaak webshops? Ook dan is Elementor voor jou. Met Elementor kan je veel meer WooCommerce-objecten vormgeven.

De prijzen starten bij $49 / jaar, wat gezien alle functionaliteiten die je in de plaats krijgt, zeer schappelijk is. Ook voor webdesigners is er een interessant pakket. Het Expert-pakket kost $199 / jaar, maar je licentie geldt dan wel voor 1.000 websites!

Interesse? Op deze pagina vind je informatie over ALLE features van Elementor Pro.

Nawoord over WordPress Elementor

In korte tijd is Elementor van een onbekende speler tot één van de meest-gebruikte editors uitgegroeid. En terecht! Zelfs de gratis versie bevat heel veel mogelijkheden. Of je nu een leek bent en een starter website wil aanpassen, of een professioneel webdesigner die pagina’s op maat wil maken, je kan aan de slag met Elementor.

Wil je je website tot in de puntjes ontwerpen met Elementor? Neem dan zeker een kijkje bij de mogelijkheden van Elementor Pro.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below
Anneke Van der Plas - a few months ago Reply

Stijn, bedankt voor de uitleg. Veel aan gehad. Er is nog iets wat ik graag wil veranderen maar nog even niet lukt. Hoe verander ik het onderste gedeelte van dit gratis thema( dansende dame en tekst). Dit gaat op een andere manier als je beschrijft bij “achtergrond van een sectie wijzigen”.

  Stijn Mistiaen - a few months ago Reply

  Dag Anneke

  Als ik mij niet vergis is dat de achtergrond van je footer.

  Kies via het linker-menu “Weergave” > “Header Footer & Blokken” en klik dan op “Footer”. Klik nu op de blauwe knop “Bewerken met Elementor” en nu zal je de footer als sectie zien en ook kunnen bewerken als sectie.

  Lukt dat zo? Zoniet laat je het maar weten!

  (ik heb het nagekeken op een andere starter-website van Astra, dus er kan een klein verschil op zitten).

  Vriendelijke groeten
  Stijn

marianne elias - last month Reply

Van harte dank voor de duidelijke uitleg. Ik ga aan de slag 🙂
Vriendelijke groeten,
Marianne

Leave a Comment: