Wat is nieuw in WordPress 5.0?

Wat is nieuw in WordPress 5? (Gutenberg - Twenty Nineteen)

Op 6 december 2018 werd WordPress 5.0 uitgebracht. Deze versie van WordPress brengt enkele serieuze vernieuwingen met zich mee. In dit artikel leg ik je uit wat er allemaal nieuw is.

Ondertussen heb ik WordPress 5.0 al enkele dagen kunnen uitproberen. En ik moet zeggen, in mijn ogen is het één van de grootste veranderingen van de afgelopen 10 jaar.

De grootste nieuwigheid is Gutenberg, de nieuwe WordPress editor. Maar WordPress 5.0 bevat ook een nieuw thema, namelijk Twenty Nineteen.

Een overzicht!

Gutenberg, de nieuwe WordPress editor

De grootste verandering in WordPress 5.0 is de nieuwe editor, ook wel Gutenberg genoemd. De editor is het scherm waarin we effectief inhoud gaan invoeren. Eigenlijk was dat nog steeds hetzelfde als bij de introductie zo’n 10 jaar geleden:

Classic WordPress editor

De WordPress editor is echt radicaal veranderd, maar daarover zo meteen meer.

Een groot nadeel van WordPress is / was de wildgroei aan alternatieve editors, zoals WPBakery Page Builder. Met de standaard editor had je niet zoveel keuze; je kon inhoud invoeren en dat was het. Wou je je pagina’s iets creatiever opbouwen, dan had je bijna geen andere keuze om een andere editor te installeren (meestal kwamen die mee met betalende thema’s).

Daar zou nu wel eens een einde aan kunnen komen; Gutenberg zorgt namelijk voor véél meer flexibiliteit. En dat is nog maar het begin. Ik vermoed dat deze WordPress editor de komende maanden en misschien zelfs jaren nog een pak verbeterd zal worden.

Aangezien het zo fundamenteel veranderd is, heb ik een video gemaakt om enkele zaken te verduidelijken:

De belangrijkste nieuwigheden van Gutenberg kort samengevat:

  • De inhoud bestaat uit verschillende “blokjes” (blocks)
  • Er zijn nu veel meer opties om inhoud toe te voegen, zonder dat je extra plugins moet installeren (bijvoorbeeld voor het invoegen van een tabel)
  • Je hebt veel meer mogelijkheden om je pagina’s creatief op te bouwen

Gutenberg komt standaard bij WordPress 5.0. Wie wil kan de klassieke WordPress editor nog steeds installeren als plugin.

Twenty Nineteen, het standaard thema bij WordPress 5.0

Het was al even geleden, maar WordPress 5.0 komt standaard ook met een nieuw gratis WordPress thema: Twenty Nineteen:

Twenty Nineteen thema voor WordPress 5

Waar het vorige thema (Twenty Seventeen) nog echt op bloggers was gericht, is de nieuwe versie meer geschikt voor websites van starters, freelancers en kleine bedrijven.

Ookal is Twenty Nineteen een eenvoudig thema, in combinatie met Gutenberg kan je er toch mooie dingen mee maken!

Kies een ander lettertype

Het kiezen van een ander lettertype kan je website meteen een ander zicht geven. Veel websites houden het bij een standaard lettertype, maar wist je dat je dankzij “Google Fonts” de keuze hebt tussen honderden (!) verschillende lettertypes om te gebruiken op je website?

Gelukkig is het niet moeilijk om dit te installeren op je WordPress website of blog. Je hoeft enkel de plugin Google Fonts te installeren, en dan kan je voor de verschillende soorten tekst (titels, subtitels, tekst) een ander lettertype selecteren.

Roundup: WordPress 5.0 – Gutenberg – Twenty Nineteen

De meest recente versie van WordPress bevat een grote update, namelijk de Gutenberg editor. Daarnaast wordt ook een nieuw standaard thema meegeleverd, Twenty Nineteen. Veel meer dan voorheen is dat nu ook gericht op zakelijke websites.

De combinatie Gutenberg en Twenty Nineteen zorgt er dan ook voor dat WordPress 5.0 nóg toegankelijker wordt voor starters, freelancers, zelfstandigen en ondernemers die zelf hun eigen website willen maken.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: