Je website maken met WordPress op 1 dag

Je eigen WordPress website maken op 1 dag? Dat kan zeker! Met behulp van onze gratis starter website maak je in 7 stappen je eigen professionele WordPress website!

Waarom deze stap-voor-stap handleiding volgen?

 • Snel resultaat: maak je eigen website op 1 dag!
 • Vermijd veelgemaakte fouten
 • Word snel gevonden in Google

Opgelet, dit is geen korte handleiding! ūüôā Voorzie zeker een halve dag tot 1 volledige dag om je website te maken met deze handleiding.

Aan de hand van deze stap-voor-stap handleiding leer je binnen 1 dag (volledig gratis) een professionele website maken met WordPress!

Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam en webhosting.

Heb je dit nog niet en ben je van plan een professionele website te maken, dan raden wij Managed WordPress hosting van Combell aan. Maar ook dit komt uitvoerig aan bod.

Deze handleiding is net gepubliceerd in juli 2020. Loop je tegen een foutje aan? Aarzel dan niet om mij te contacteren!

En dan nog een laatste puntje voor je van start gaat. Deze handleiding en de bijhorende starter website kan je volledig gratis gebruiken. Dit artikel bevat enkele affiliate links. Dit wil zeggen, als je op zo’n link klikt en je koopt uiteindelijk bij die partij, dan krijg ik daar een kleine commissie voor. Ik raad enkel diensten aan die ik zelf gebruik √©n waar ik 100% achter sta. Hierdoor kan ik deze handleiding ook gratis houden.

Inhoudstafel

Inleiding

Hoe ziet de starter website er uit?

Bezoek een voorbeeld van de starter website via deze link.

De layout van deze starter website valt in de categorie clean / modern en is ideaal voor coaches, vrije beroepers,…

Deze website bestaat standaard uit een aantal pagina’s:

 • Home
 • Diensten (inclusief onderliggende pagina’s)
 • Over ons
 • Contact

Uiteraard kan je de layout van deze starter website volledig wijzigen en kan je zoveel pagina’s en functionaliteiten toevoegen als je maar wil.

Over de auteur van deze handleiding

Stijn Mistiaen - docent website maken met WordPress

Hallo, ik ben Stijn.

Ik heb ondertussen meer dan 20 jaar ervaring met het bouwen van websites en webapplicaties en meer dan 10 jaar ervaring met WordPress en SEO.

Ik heb jaren als freelancer gewerkt maar sinds dit jaar geef ik full-time les aan de Arteveldehogeschool in Gent waar ik docent ICT en digitale marketing ben.

Ik heb deze stap-voor-stap handleiding geschreven omdat er heel wat ondernemers en vrije beroepers zijn die een eigen WordPress website willen maken zonder daarbij eerst dagen te willen studeren.

Waarom je website maken met WordPress?

WordPress is wereldwijd het populairste CMS om zelf je website te maken. Bovendien is het gratis en zeer flexibel: of je nu een simpele bedrijfswebsite wil maken of een heuse webshop, het kan allemaal!

Voor mij persoonlijk is de vindbaarheid in Google een enorme troef. Zeker met de gratis uitbreiding Yoast SEO is je website klaar om bovenaan in Google te ranken. In deze stap-voor-stap handleiding leer je trouwens werken met Yoast SEO.

Voordelen van de starter website

 • Doordat je vanaf een kant-en-klare website vertrekt, heb je v√©√©l sneller resultaat
 • De starter website is geoptimaliseerd om goed te scoren in Google
 • Veel zaken die jij anders over het hoofd zou zien, zijn al ingesteld.

Download gratis de starter website

Wil je de starter website gratis ontvangen? Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in. Je zal van mij dan binnen enkele minuten een mailtje ontvangen (check zeker ook je spam) met daarin een link om de starter website te downloaden.

We zullen je e-mailadres niet doorverkopen en je ook geen ongewenste mails sturen. Je zal sowieso maar heel sporadisch een mailtje krijgen van mij. Je kan jezelf ook op ieder moment uitschrijven.

* indicates required

Lees je dit artikel liever als ebook (PDF)?

Je kan dit artikel ook downloaden als ebook (PDF).

Alternatieven

Wil je je bestaande WordPress-website aanpassen of verbeteren?

Misschien heb je al een WordPress-website en wil je (beter) leren werken met WordPress? Bekijk dan zeker ons gratis online cursus WordPress.

Misschien heb je een mooie website maar scoor je slecht in Google? Lees dan zeker ons blogartikel met praktische SEO tips. Pas deze SEO tips toe en je zal merken dat je binnen enkele maanden (en vaak zelfs enkele weken) een pak beter vindbaar zal zijn in Google!

JouwWeb: gratis online web editor

Heb je nog geen website maar:

 • wil je meteen aan de slag?
 • maakt het niet uit of je WordPress gebruikt of niet?
 • wil je volledig gratis starten?
 • zoek je een zeer eenvoudig systeem?

Een goed alternatief voor WordPress is JouwWeb. Er zijn minder mogelijkheden dan WordPress maar dat zorgt er ook voor dat alles iets eenvoudiger is.

JouwWeb zit ook goed op vlak van SEO (vindbaarheid in Google). Daarom geef ik de voorkeur aan JouwWeb boven bijvoorbeeld Wix.

Je kan meteen beginnen met het bouwen van je website, zonder dat je iets hoeft te betalen. Pas als je tevreden bent met het resultaat kan je je eigen domeinnaam koppelen en overschakelen op een betaald abonnement.

Interesse? Neem dan zeker een kijkje op de website van JouwWeb!

Stap 1: Kies een domeinnaam en managed WordPress webhosting

WordPress zelf is gratis, maar je hebt altijd een domeinnaam en webhosting nodig. Hiervoor betaal je een jaarlijks bedrag.

Domeinnaam = het adres van je website op het internet (vb: digitaalgroeien.be)

Webhosting of webruimte = de ruimte op het internet waar jouw website staat

Managed WordPress hosting = webhosting die geoptimaliseerd is voor WordPress. Daardoor ligt de beveiliging een pak hoger. Bij technische problemen kan je terecht bij WordPress-experts.

Heb je reeds webhosting met WordPress voorge√Įnstalleerd? Dan zit je goed! Heb je nog geen webhosting? Dan raad ik je managed WordPress hosting van Combell aan. Hieronder leg ik je uit waarom.

Managed WordPress hosting van Combell

Combell is één van de enige Belgische webhosting bedrijven die managed WordPress hosting aanbiedt.

Enkele redenen waarom ik Combell Managed WordPress hosting aanraad voor professionele websites:

 • WordPress is reeds voorge√Įnstalleerd, je hoeft dit zelf niet meer te doen
 • Je kan meteen van start na je aankoop! Je hoeft dus niet te wachten.
 • 24/7 telefonische support in het Vlaams / Nederlands, ook in het weekend en op feestdagen
 • Zorgeloos: Combell zorgt voor automatische updates, automatische backups & een uitstekende beveiliging (√©n nog veel meer)!
 • 90 dagen niet-tevreden-geld-terug garantie!

De prijs ligt een tikkeltje hoger dan bij de meeste concurrenten, maar de specificaties en support zijn veel beter waardoor dit prijs / kwaliteit een uitstekende keuze is voor professionele websites!

Het goedkoopste pakket, Managed Business, volstaat ruimschoots voor de meeste websites en webshops.

Klik hier voor alle specificaties en prijzen van Managed WordPress webhosting van Combell

Start je met een klein budget?

Misschien start je net en heb je nog geen (groot) budget voor je website? Je kan bij Combell ook een Basic WordPress-pakket bestellen. Dat is een kleiner pakket maar dat volstaat voor een gewone WordPress website.

Het eerste jaar betaal je slechts 2,99 eur (excl. btw) / maand voor je hosting, de domeinnaam krijg je het eerste jaar gratis.

Opgelet, dit pakketje vind je enkel via deze link (en niet als je gewoon via hun website gaat!):

https://www.combell.com/nl/hosting/webhosting?promo=basic

Je komt dan op het volgende scherm terecht:

Klik in dit scherm op het pijltje naar links. Eens je dit hebt gedaan, verschijnt het veel goedkopere Basic-pakket:

Dit Basic-pakket heeft iets mindere specificaties maar volstaat perfect voor een kleine website zoals de starter-website die we gebruiken in deze tutorial. Ook hier is WordPress reeds voorge√Įnstalleerd, je kan dus meteen van start!

Merk ook op dat deze korting enkel het eerste jaar geldt, maar quasi alle hosting-bedrijven geven grote kortingen het eerste jaar. Dat is nu eenmaal eigen aan de sector.

Na 1 jaar zal je een factuur ontvangen van Combell om je hosting te verlengen. Het prijsverschil met Managed WordPress Hosting (wat toch een pak beter / sneller is) is vanaf dan zo minimaal dat je niet moet twijfelen en overstappen op Managed WordPress Hosting van Combell.

Stap 2: korte rondleiding in WordPress

Eerst en vooral maken we een onderscheid tussen de front-end en de back-end:

 • front-end: de website zoals je bezoekers die zien
 • back-end: het beheer-gedeelte van je website waar jij je website kan aanpassen

De front-end (= voor je bezoekers)

Standaard WordPress website - back end
Zo ziet de back end er uit van een standaard WordPress website. Dit is het resultaat zoals je bezoekers dit te zien krijgen.

Inloggen in je WordPress-website

Om in te loggen in de back-end van je WordPress website, ga naar www.jouwdomein.be/wp-admin. Belangrijk: vervang www.jouwdomein.be door de domeinnaam van jouw website!

Je komt nu in volgend venster terecht:

Inloggen in je WordPress website

Geef hier de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je hebt ontvangen (of gekozen). Klik nadien op de blauwe knop “Inloggen” om in te loggen.

De back-end (= het beheer-gedeelte)

Nu je bent ingelogd, komt je terecht in de back-end of het beheergedeelte van je website:

WordPress back-end

De back-end is het gedeelte waar je je website beheert. Hier kan je:

 • inhoud (pagina’s of blogberichten) toevoegen
 • de layout van je website wijzigen
 • je website uitbreiden met plugins (= extra functionaliteiten)

Aan de linker kant vind je het belangrijkste menu (zwarte achtergrond). Tijdens deze stap-voor-stap gids behandelen we reeds enkele van de items uit het linker menu.

In deze handleiding werken we vooral in de back-end (het beheer-gedeelte van je website). Het resultaat van je aanpassingen zal steeds (meteen) zichtbaar zijn in de front-end (het publieke gedeelte van je website).

Stap 3: importeer de starter website

Installeer en activeer de plugin All-in-one WP Migration

Wat is een plugin? Een plugin is een stukje software waarmee je je WordPress website kan uitbreiden. De meeste plugins zijn (gedeeltelijk) gratis te gebruiken. Een plugin installeren is heel eenvoudig, je kan dit vanuit je WordPress website doen.

Eerst en vooral gaan we de plugin “All-in-one WP Migration” installeren √©n activeren. Deze plugin hebben we nodig om de starter website te importeren.

Ben je nog niet ingelogd? Log dan eerst in voor je verder gaat.

Selecteer “Plugins” > “Nieuwe plugin” in het linker menu.

In dit scherm kan je zoeken naar plugins (extra functionaliteiten) om je website uit te breiden.

Vul in het zoekvenster “All-in-one WP Migration” in. Centraal in het scherm verschijnen de plugins die aan je zoekopdracht voldoen. In mijn geval is het de eerste plugin, gemaakt door ServMask:

Een plugin (extra functionaliteit) toevoegen.

Klik op de knop “Nu installeren” rechts van de titel van de gewenste plugin. WordPress gaat deze plugin nu installeren. Na minder dan 1 minuut is de installatie klaar en wijzigt de tekst van de knop in “Activeren”. Klik op deze blauwe knop activeren.

Je zal zien dat er in de linker menubalk een item is toegevoegd. Namelijk All-in-one WP Migration.

Importeer de starter website

Nu je de plugin All-in-one WP Migration ge√Įnstalleerd en geactiveerd hebt, is het tijd om de starterwebsite te importeren.

OPGELET, alle voorgaande gegevens worden hiermee verwijderd van je website! Doe dit dus alleen bij een lege website of bij een website die toch gereset mag worden.

Klik links in het menu op “All-in-one WP Migration” > “Importeer”.

Je komt nu in volgend scherm terecht:

Het importeren van de starter website start automatisch. Na het inladen van het bestand krijg je volgende melding te zien:

Klik hier op de groene knop “DOORGAAN >”. Het importeren van de starter website kan enkele minuten duren. Sluit dit venster niet!

Als het importeren klaar is, verschijnt volgende boodschap:

Klik op de groene knop “AFRONDEN >”.

Log in in je nieuwe website

Om af te ronden klik je in het linker menu op “Dashboard” > “Home”. Je zal opnieuw moeten inloggen. Je kan inloggen met volgende gegevens:

 • Gebruikersnaam: beheerder0
 • Wachtwoord: ditisBeheerd3r1

Stap 4: pas de basisinstellingen aan

Nu je je starter website hebt ge√Įnstalleerd, is het tijd om enkele basisinstellingen zoals de titel van je website aan te passen.

Volgende zaken moet je zeker doorvoeren:

 1. Een nieuwe gebruiker toevoegen en de oude verwijderen (BELANGRIJK!)
 2. Het algemeen e-mailadres van je website instellen (BELANGRIJK!)
 3. Een titel en korte omschrijving van je website ingeven
 4. Stel de permalinks (url-structuur) in

1 Een nieuwe gebruiker toevoegen en de oude verwijderen

Deze eerste stap is zeer belangrijk en moet meteen gebeuren na het importeren van de starter website! Je gaat de bestaande gebruiker verwijderen en een eigen gebruiker aanmaken.

Kies in het linker menu voor “Gebruikers” > “Nieuwe toevoegen”.

Je komt nu in onderstaand venster terecht:

Gebruiker toevoegen
 • Vul de nodige gegevens in en kies een wachtwoord. Klik op de knop “Wachtwoord tonen” om zelf je achtwoord te kiezen.
 • De optie “Gebruikersmelding versturen” kan je uitvinken als je een account voor jezelf maakt.
 • Wijzig de “Rol” in dit geval in “Beheerder”.
 • Klik tenslotte op de blauwe knop “Nieuwe gebruiker”.

Je hebt nu een nieuwe gebruiker aangemaakt!

Momenteel ben je nog ingelogd met de standaard-account beheerder0. Log uit. Ga hiervoor rechtsboven op de “Hallo beheerder0” staan. In het keuzemenu dat verschijnt klik je op “Uitloggen”.

Log nu opnieuw in met je account die je zonet hebt gemaakt en klik op “Gebruikers” > “Alle gebruikers” in het linker menu. Hier zie je nu minstens 2 gebruikers.

Ga met je muiscursor over de naam “beheerder0”. Daaronder verschijnt nu een menu:

WordPress gebruiker verwijderen

Klik op de optie “Verwijderen”.

Volgend venster verschijnt:

Vink hier de optie “Alle inhoud koppelen aan:” en selecteer je eigen gebruikersnaam.

Klik op de blauwe knop “Verwijdering bevestigen”.

2 Het algemeen e-mailadres van je website instellen

Naast het aanmaken van een nieuwe account met beheerrechten, is het ook belangrijk dat je het algemeen e-mailadres van je website instelt. Dit e-mailadres wordt gebruikt voor administratieve doeleinden.

Zo krijg je bijvoorbeeld een e-mail op dit e-mailadres als er een nieuwe update van WordPress is ge√Įnstalleerd.

Dit e-mailadres aanpassen doe je als volgt:

 • Klik op “Instellingen” > “Algemeen” in het linker menu.
 • Vul in het veld “Administratie E-mail adres” je eigen e-mailadres in.
 • Klik onderaan deze pagina op de blauwe knop “Wijzigingen opslaan”.
 • Controleer je e-mail, je zou een nieuwe e-mail ontvangen moeten hebben met daarin een bevestigingslink van je nieuw e-mailadres. Klik op deze link om je eigen e-mailadres te bevestigen.
 • Je wordt teruggestuurd naar de pagina met de instellingen. In het veld “Administratie e-mailadres” zou nu je eigen e-mailadres moeten staan.

3 Een titel en korte omschrijving van je website ingeven

Momenteel staat de titel nog ingesteld als: “Je naam”.

Klik opnieuw op “Instellingen” > “Algemeen” in het linker menu.

Je krijgt nu onder andere het volgende te zien:

Geef een sitetitel en ondertitel op

Vul in het veld Sitetitel je naam in. Dit kan je eigen naam zijn of de naam van je onderneming.

Vul als Ondertitel je beroep of sector + de gemeente waarin je actief bent in. Ben je actief in een grote regio, vul dan enkel je beroep of sector in. Voorbeeld: Boekhouder Antwerpen. Dit is van belang voor de vindbaarheid in Google!

Als je deze 2 veldjes hebt aangepast, scroll dan naar onderaan de pagina en klik op de blauwe knop “Wijzigingen opslaan”.

Bekijk nu het resultaat. Bovenaan links staat de naam die je zonet hebt opgegeven. Ga hierover met je muiscursor (maar klik nog niet). Daaronder verschijnt nu de optie “Site bekijken”. Klik op deze optie “Site bekijken”.

Je krijgt nu terug de front-end van je website te zien. Dit is je website zoals ook je bezoekers deze te zien krijgen.

Zoals je ziet zijn je titel en omschrijving nu toegepast. Klik gerust op de andere pagina’s, je zal merken dat dit meteen op iedere pagina zichtbaar is.

Let ook op de bovenste zwarte balk. Deze zwarte balk is alleen zichtbaar als je bent ingelogd. Je bezoekers zullen deze dus niet te zien krijgen. Deze zwarte balk bovenaan bevat een aantal handige links.

Om terug te keren naar de back-end (beheergedeelte) ga je met je muiscursor op je naam links in de zwarte balk bovenaan staan (zonder te klikken). Klik op de optie “Dashboard” die verschijnt onder de naam van je website.

4 Stel de permalinks (URL-structuur) in

Een laatste optie die je zeker correct moet instellen, is de url-structuur van je website. Deze is van belang voor een betere vindbaarheid in Google.

Klik op “Instellingen” > “Permalinks” in het linker menu.

Je komt nu in volgend venster terecht:

Permalinks

Selecteer de optie berichtnaam en klik onderaan de pagina op de blauwe knop “Wijzigingen opslaan”.

Stap 5: wijzig de inhoud van je website

Eerst gaan we de inhoud van de gewone pagina’s wijzigen. Als laatste wijzigen we de inhoud van de home-pagina.

Voor je start, enkele basisprincipes

Gutenberg, de standaard WordPress-editor

De standaard WordPress-editor in WordPress heet Gutenberg. Dat is dus het systeem om je pagina’s op te maken. In onderstaande video leg ik kort uit hoe deze werkt:

VIDEO GUTENBERG ZEER KORTE INTRODUCTIE

Tekst invoeren (blokje paragraaf)

Tekst invoeren doe je via het blokje “Paragraaf”. Dit is ook het standaarblokje: begin gewoon met typen, en WordPress beschouwt de inhoud als een blokje “Paragraaf”.

Je kan op ieder moment een nieuw blokje “Paragraaf” invoeren. Klik op een plusje in de WordPress-editor, en kies dan voor “Paragraaf”:

 1. Klik op het plusje links bovenaan om een nieuw blokje toe te voegen
 2. Zoekvenster om naar een blokje te zoeken
 3. Het blokje “Paragraaf” vind je terug onder het tabblad “Algemene blokken”
 4. Klik op “Paragraaf” om een blokje paragraaf toe te voegen.

Een afbeelding invoeren

Er zijn een aantal mogelijkheden om een afbeelding in te voegen:

 • Blokje afbeelding (meest gebruikt)
 • Blokje media en tekst (afbeelding met daarnaast tekst)
 • Blokje omslagafbeelding (grote afbeelding met tekst op, ideaal voor als je iets in de verf wil zetten)
 • Blokje galerij

Een afbeelding invoegen via het blokje “Afbeelding” doe je als volgt:

 1. De knop “Uploaden“, om een afbeelding vanop je pc op te laden. Dit is de beste manier.
 2. De knop “Mediabibliotheek“, om een afbeelding in te voegen die je al eens had gebruikt op je website.
 3. Je kan ook een URL van een afbeelding ingeven. Dit is niet aangeraden.
 4. Links van het blokje vind je pijltjes, hiermee kan je het blokje gemakkelijk van volgorde wijzigen.
 5. Links boven het blokje vind je de opties van het blokje.
 6. Onder het blokje vind je een plusje om een nieuw blokje toe te voegen.

Let ook op het menu rechts: wanneer je een blokje hebt geselecteerd, zie je daar de opties voor dat blokje.

Een URL invoeren

Een URL invoeren is heel eenvoudig:

 1. Selecteer eerst het stukje tekst waarvan je een link wil maken
 2. Klik op het icoontje om een hyperlink in te voeren

Volgend venster verschijnt:

 1. Geef hier de URL in van de pagina waar je naar wil linken. Wil je linken naar een andere pagina binnen je eigen website, dan volstaat het om de titel van die pagina in te geven en te selecteren uit het lijstje dat zal verschijnen.
 2. Wil je linken naar een andere website, vink dan de optie “In een nieuw tabblad openen” aan.
 3. Om te eindigen klik je op het icoontje “Enter”-icoontje om de hyperlink effectief in te voegen.

Overzicht van de pagina’s binnen je website

Selecteer “Pagina’s” > “Alle pagina’s” in het linker menu.

Je krijgt nu volgend venster te zien:

Overzicht pagina's

In dit overzicht zie je alle pagina’s van je website.

Let ook op de pagina “Diensten” en de verschillende diensten-pagina’s (“Dienst 1”, “Dienst 2”,…). Deze dienstenpagina’s (“Dienst 1”, “Dienst 2”,…) zijn onderliggende pagina’s van de pagina “Diensten”. Dit zie je aan het feit dat ze inspringen onder de pagina “Diensten”.

Pas de onderliggende dienstenpagina’s aan

In deze starter website zijn pagina’s voor 4 diensten voorzien. Je kan steeds pagina’s met diensten verwijderen of toevoegen.

 • Selecteer “Pagina’s” > “Alle pagina’s” in het linker menu
 • Klik op de titel van pagina “Dienst 1” (of een andere dienstenpagina)

Je komt nu in volgend scherm terecht:

 1. Titel: geef hier de naam in van je dienst.
 2. Inhoud: geef hier meer informatie over deze dienst. Je kan hier tekst maar ook afbeeldingen, video, en nog veel meer invoegen.
 3. Permalink: de permalink is een onderdeel van de url van deze pagina. Standaard staat deze op “dienst-x”. Vul hier de kernwoorden van je pagina in. Gebruik hier 1 tot 3 woorden en plaats “-” tussen de woorden. Bijvoorbeeld: “boekhouder” of “boekhouder-gent”.
 4. Bijwerken: klik rechts bovenaan op de blauwe knop “Bijwerken” als je klaar bent met het aanpassen van deze pagina.

Wat als je maar 2 of 3 diensten hebt?

Verwijder de onnodige pagina’s. Dit doe je als volgt:

 • Selecteer “Pagina’s” > “Alle pagina’s” in het linker menu
 • Zweef met je muiscursor op de titel van de pagina die je wil verwijderen, daaronder verschijnt nu een extra menu. Klik hier op “Prullenbak”.

De pagina met het overzicht van de diensten

Deze pagina is een korte pagina die het overzicht van je diensten bevat. Deze pagina is belangrijk voor de structuur van je website en zorgt voor betere rankings in Google.

 • Selecteer “Pagina’s” > “Alle pagina’s” in het linker menu
 • Klik op de titel van pagina “Diensten”

Scroll in deze pagina een beetje naar onderen tot je het volgende te zien krijgt:

Je kan iedere kolom / dienst aanpassen. Iedere kolom / dienst op deze pagina bestaat uit 4 elementen:

 1. Icoon
 2. Titel
 3. Korte omschrijving
 4. Knop met URL

1 Icoon

 1. Klik op het icoon dat je wil aanpassen.
 2. Rechts van je scherm staan standaard de pagina-instellingen. Als je op een element (blok) op je pagina klikt, verschijnen de opties van dat blokje. Nu krijg je de opties van het blokje “icoon” te zien in de rechter zijbalk van je pagina.
 3. Via “Icon settings” > “Icon picker” kan je gemakkelijk een ander icoontje kiezen.
 4. Via “Icon settings” > “Link” kan je (als je dat wil) een link maken van je icoontje. Vul hier dan de url van de pagina in waar je naar wil linken. In dit geval zal dit de url van een dienstenpagina zijn.
 5. Als je dat wenst kan je onder de “Icon settings” ook de layout van je icoon wijzigen.
 6. Misschien wil je helemaal geen icoontje, dan kan je het icoontje verwijderen: klik op het icoontje, daarna op de 3 puntjes rechts boven het icoontje en kies tenslotte voor “Verwijder blok”.

2 Titel

 • Klik op de titel om deze te bewerken
 • Vul hier de dienst in van de desbetreffende dienst
 • Zorg dat iedere titel even lang is

3 Korte omschrijving

 • Klik op de tekst om deze te bewerken
 • Vul hier heel kort in waarover het gaat
 • Zorg dat iedere tekst even lang is

4 Knop met URL

 • Klik op de knop om deze te bewerken.
 • Rechts van het scherm, onder “Link”, kan je de url invullen. Het volstaat om de naam van de pagina (dienst) te beginnen typen en dan de juiste pagina te selecteren.
 • Via “Color & Border”, “Box shadow”, “Icon settings” en “Spacing” kan je deze knop verder aanpassen.

Wat als je maar 2 of 3 diensten hebt?

Opgelet! Voor je dit aanpast sla je best alles eerst op. Klik hiervoor bovenaan rechts op de blauwe knop “Bijwerken”. Loopt er tijdens het aanpassen van de kolommen iets fout, dan kan je de pagina gewoon opnieuw inladen.

In dit geval verminder je het aantal kolommen in dit overzicht. Dit doe je als volgt:

Verminder het aantal kolommen
 1. Klik rondom de kolommen totdat je rechts de opties voor het blokje “Section” ziet zoals in bovenstaande afbeelding.
 2. Onder “Columns & Layout” verminder je het aantal kolommen naar 3 of 2. Opgelet, de kolommen √©n de inhoud die te veel zijn worden meteen verwijderd!

Sla je aanpassingen op

Klik rechts bovenaan op de blauwe knop “Bijwerken” om al je aanpassingen op te slaan en te publiceren.

De “Over mij”-pagina

Waarom een “Over mij”-pagina?

Uit ervaring weet ik dat veel mensen nogal “weigerachtig” staan tegenover een “Over mij”-pagina. Toch is dit een enorm belangrijke pagina: potenti√ęle klanten bekijken eerst je aanbod en willen dan te weten komen wie je bent.

Uit statistieken van (kleinere) websites is dit steevast ook √©√©n van de meest bekeken pagina’s.

De “Over mij”-pagina aanpassen

 • Klik in het linker menu op “Pagina’s” > “Alle pagina’s”.
 • Klik op de pagina “Over mij”

Je komt in volgend scherm terecht:

Over mij pagina aanpassen
 1. De titel “Over mij” moet je niet per s√© veranderen, tenzij je een website maakt voor een onderneming met meerdere werknemers. Dan kan je dit in “Over ons” wijzigen.
 2. Tekst: schrijf hier een korte introductie.
 3. Afbeelding: om deze afbeelding te wijzigen doe je het volgende:
  1. Klik op de afbeelding
  2. Klik op “Vervangen” in het menu dat verschijnt
  3. Klik op nu op “Uploaden” en selecteer een afbeelding op jouw pc
  4. In de rechter kolom vul je nu het veldje “Alt tekst (alternatieve tekst)” in: vul een korte omschrijving van de afbeelding in. Dit is puur voor Google, zodat Google je pagina beter kan indexeren.
 4. Inhoud rechts van de afbeelding en onder de afbeelding: ook rechts van de afbeelding kan je nog tekst invoeren. Hier kan je bijvoorbeeld wat meer over de afbeelding vertellen. Ook onder de afbeelding is er nog ruimte voorzien om inhoud toe te voegen. Vul de tekst aan of vervang die door andere tekst.
 5. Klik bovenaan rechts op blauwe knop “Bijwerken” om je aanpassingen op te slaan.

De Contact-pagina

Het aanpassen van de contactpagina gebeurt in 2 stappen. In de eerste stap gaan we de eigenlijke inhoud van de pagina aanpassen. In de 2de stap gaan we het contactformulier aanpassen.

De pagina “Contact” wijzigen

 • Klik in het linker menu op “Pagina’s” > “Alle pagina’s”.
 • Klik op de pagina “Contact”

Je komt in volgend scherm terecht:

 1. Hier zie je de verwijzing naar het contactformulier. In het volgende stuk leer je dit aanpassen.
 2. Een tekst-blok met de contactgegevens. Hier kan je de tekst gewoon aanpassen. Een tip: als je op “Enter” drukt, start je een nieuwe alinea (= een nieuw blokje tekst). Druk op de toetsencombinatie “Shift” + “Enter” om een nieuwe lijn binnen dezelfde alinea te beginnen.
 3. Klik rechts bovenaan op de knop “Bijwerken”.

Het contactformulier zelf wijzigen

Als je naar je website kijkt, zal je op deze plaats het contactfomulier zien. Als we de pagina bewerken, zie je een stukje code staan:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Zo’n stukje code tussen vierkante haakjes in WordPress noemt een shortcode. Het voordeel is dat je hetzelfde formulier eenvoudig op meerdere pagina’s kan plaatsen. Je hoeft enkel de shortcode te plakken op een andere plaats, en dan komt dat formulier daar te staan.

Het contactformulier zelf gaan we ergens anders moeten aanpassen. Klik hiervoor op “Contact” > “Contactformulieren” in het linker menu. Je komt nu in volgend scherm terecht:

Wijzig het contactformulier
 1. Shortcode: rechts van de naam van het contactformulier verschijnt een unieke shortcode. Plak deze shortcode op de plaats(en) waar je wil dat dit contactformulier verschijnt.
 2. Titel contactformulier: klik op de naam van het contactformulier om het contactformulier aan te passen.

Als je op de titel van het contactformulier hebt geklikt, kom je in volgend scherm terecht:

Klik bovenaan op het tabblad “Mail”. Je komt nu in volgend scherm terecht:

 1. Aan: Vul hier jouw e-mailadres in. Belangrijk, dit e-mailadres moet jouw domeinnaam bevatten. Bijvoorbeeld: als de url van jouw website de-online-coach.be is, dan moet het e-mailadres dat je hier invult eindigen op “@de-online-coach.be“.
 2. Van: Vul hier nogmaals je e-mailadres in. Dit mag ook een ander e-mailadres zijn, maar ook hier moet het e-mailadres je domeinnaam bevatten.
 3. Klik bovenaan rechts op de blauwe knop “Opslaan” om de gemaakte wijzigingen op te slaan.

Belangrijk: test ALTIJD zelf je contactfomulier

De Home-pagina

Als laatste pagina ga je de home-pagina aanpassen. Dit doe je als laatste omdat je nu een goed beeld hebt van wat je website allemaal bevat. De home-pagina moet als het ware een overzicht zijn van wat je aanbiedt.

 • Selecteer “Pagina’s” > “Alle pagina’s” in het linker menu
 • Klik op de pagina “Je naam” (we zullen de naam van deze pagina zo meteen wijzigen)

Op de home-pagina gaan we een aantal wijzigingen doorvoeren:

 • De titel en de ondertitel
 • Het overzicht van de diensten
 • Een korte voorstelling van jezelf of je onderneming (tekst / afbeelding)
 • Getuigenissen van klanten

Wijzig de titel & de ondertitel

 1. Verander eerst en vooral de titel “Je naam” in je eigen naam. Dit is trouwens de titel die in het groot zal verschijnen op je home-pagina.
 2. Wijzig daarna de ondertitel. Klik in het rechter menu op het tabblad “Samenvatting” en geef daaronder zeer kort in wat je doet. Is je doelpubliek beperkt tot een bepaalde gemeente, vermeld die gemeente hier dan zeker ook.

Wijzig het overzicht van de diensten

Dit overzicht zou best gelijk zijn aan het overzicht dat je al hebt op de pagina “Diensten”. Er zijn 2 manieren om dit te doen:

 • Herhaal alle stappen zoals beschreven op de pagina “Diensten”

  of
 • Je kan van het overzicht van de diensten een “herbruikbaar blokje” maken. Concreet betekent dit dat je het blokje opslaat en dan kan hergebruiken. Dit is de snelste manier.

Hieronder leg ik je de stappen uit voor de snelste manier, namelijk via een herbruikbaar blokje.

 1. Sla de huidige pagina op, klik dus op de home-pagina bovenaan rechts op de blauwe knop “Bijwerken”.
 2. Ga naar het overzicht van de pagina’s (“Pagina’s” > “Alle pagina’s” in het linker menu) en klik op de pagina “Diensten”.
 3. Klik rondom de kolommen met de diensten, totdat je het volgende ziet (let er op dat er een lichtgrijze kader rondom alles staat, en niet enkel rondom 1 kolom):
 1. Klik bovenaan links op het icoontje met de 3 puntjes:
 1. Kies vervolgens voor de optie “Aan herbruikbare blokken toevoegen”.
 2. Boven het blokje kan je nu een naam geven aan je herbruikbaar blokje (bijvoorbeeld: overzicht diensten). Klik vervolgens rechts op de knop “Opslaan”:

Sluit de huidige pagina en keer nu via “Pagina” > “Pagina’s” terug naar het overzicht van de pagina’s waar je op jouw homepage klikt (die zal ondertussen jouw naam bevatten).

Boven het huidige overzicht van de diensten klik je op een plusje.

Kies nu in het tabblad “Herbruikbaar” voor het herbruikbaar blokje dat je zonet hebt aangemaakt:

Nu zal je merken dat het overzicht van je diensten er 2x staat. 1 keer de juiste versie (de bovenste) en 1x de originele versie die je mag verwijderen.

Selecteer de volledige sectie, klik dus terug naast 1 van de kolommen aan de buitenzijde. Als alles geselecteerd is zal je een lichtgrijze kader zien rondom het volledige blokje (en dus niet rondom 1 kolom).

Klik nu bovenaan links op het icoontje met de 3 puntjes en vervolgens op de keuze “Verwijder blok”. Het blokje wordt verwijderd en enkel de goede versie van het overzicht van de diensten is zichtbaar.

Een kort overzicht van jezelf of je onderneming

In dit blokje kan je links de tekst gewoon wijzigen. Geef hier een korte introductie over jezelf of je onderneming. De grote titel kan je eventueel verwijderen.

De link “Lees verder…” verwijst naar de “Over”-pagina en mag je laten staan.

De afbeelding rechts kan je ook eenvoudig wijzigen. Klik op de afbeelding om deze afbeelding te selecteren:

 1. Klik boven de afbeelding op “Vervangen“.
 2. Klik in het menu dat verschijnt op “Uploaden” en selecteer een afbeelding vanop je pc.

Getuigenissen van klanten

Getuigenissen van klanten dragen bij tot het cre√ęren van vertrouwen. Ze zijn zeker een meerwaarde.

Ook als starter kan je getuigenissen vragen aan je eerste klant, mensen met wie je in het verleden hebt samengewerkt,…

Dit blokje kan je ook weglaten.

Hoe werkt het?

Iedere kolom van een getuigenis bestaat standaard uit 4 elementen:

 1. Afbeelding: klik op de afbeelding en kies nadien voor “Vervangen” om hier een andere afbeelding weer te geven.
 2. Tekst: vul hier de naam van de klant in.
 3. Tekst: vul hier de functie van je klant in.
 4. Tekst: schrijf hier kort een quote van je klant, waarom die jou aanraadt.

Vergeet zeker geen toestemming aan je klanten te vragen hiervoor!

Stap 6: wijzig de layout van je website

In deze laatste stap ga je de layout van je website personaliseren.

Logo

Heb je een logo en wil je dit tonen op iedere pagina van je website? Dit kan je instellen op volgende plaats:

Klink in het menu links op “Weergave” > “Customizer” > “Site identiteit”. Je komt nu volgend venster terecht:

Klik op “Kies logo” > “Bestanden selecteren” en selecteer een logo op je pc.

Klik nadien bovenaan links op de blauwe knop “Publiceren” om je wijzigingen op te slaan.

Het hoofdmenu

Ook het hoofdmenu van je website kan je aanpassen aan je wensen.

Klik links in het menu op “Weergave” > “Menu’s”.

Je komt nu in volgend venster terecht:

 1. De naam van je menu, deze moet je in principe niet aanpassen.
 2. Hier vind je een overzicht van de pagina’s in jouw website. Standaard is het tabblad “Meest recente” geselecteerd. Selecteer een pagina in klik nadien op de knop “Aan menu toevoegen” om deze pagina toe te voegen aan het menu.
 3. Centraal zie je alle menu-items. Als je een nieuw item toevoegt (zie het puntje hierboven), dan komt dat standaard helemaal onderaan te staan. Je kan dit item dan gewoon verslepen naar de juiste locatie.
 4. Klik op “Menu opslaan” om je wijzigingen aan je menu op te slaan.

De afbeelding in de hoofding van de pagina’s

Eén van de zaken die we nog niet besproken hebben, is hoe je de hoofdafbeelding van iedere pagina aanpast. Dit is een optie op niveau van de pagina.

Laten we de afbeelding van de pagina “Contact” aanpassen als voorbeeld.

 • Klik links in het menu op “Pagina’s” > “Alle pagina’s”
 • Klik in dit overzicht van alle pagina’s op de pagina “Contact”

Je komt nu in volgend scherm terecht:

 1. In de rechter kolom klik je op het tabblad “Uitgelichte afbeelding
 2. Klik op de knop “Afbeelding vervangen” en selecteer een andere afbeelding.
 3. Scroll iets naar onder en klik op het tabblad “Pagina-attributen“:
 1. Onder “Template” kan je selecteren hoe de afbeelding wordt weergegeven. Hier zijn een aantal mogelijkheden. Standaard staat dit op “Template volledige breedte met cover”. Een andere mooie mogelijkheid hier is “Standaard template”. Dan wordt de afbeelding ook bovenaan weergegeven, maar niet over de volledige breedte.
 2. Klik bovenaan rechts op de blauwe knop “Bijwerken” om je aanpassingen op te slaan.

Je kan dezelfde werkwijze toepassen voor iedere pagina.

Footer (widgets)

De inhoud van de footer van je website, stel je in via “Widgets”.

Wat is een widget?

Een widget is een “stukje webpagina” dat je 1x aanpast en dat op iedere pagina verschijnt.

Wil je onderaan je website op iedere pagina je adres tonen aan je bezoekers? Dan hoef je maar 1 x een widget toe te voegen met daarin je adres en dan verschijnt je adres op iedere pagina.

Hoe voeg je widgets toe?

Klik in het linker menu op “Weergave” > “Widgets”.

Je komt nu in volgend scherm terecht:

 1. Aan de linkerzijde staan de beschikbare widgets. Dat kan tekst zijn, maar ook iets anders zoals een afbeelding, een overzicht van recente blogberichten, je laatste foto’s op Instagram,…
 2. Rechts zie je de beschikbare plaatsen van je website. In dit voorbeeld zijn er 2 plaatsen, “Voettekst #1” en “Voettekst #2“.

Wijzig de contactegevens in de widget rechts:

 1. Klik op het pijltje rechts van de widget “Contactgegevens” om deze tekstwidget te openen.
 2. Wijzig de inhoud van de widget: geef hier je naam, beroep en adres in.
 3. Klik nadien op de blauwe knop “Opslaan”.

De aanpassingen die je hier hebt gemaakt zijn zichtbaar op iedere pagina van je website!

Lettertype

Een van de zaken om je website meer te personaliseren, is het selecteren van een ander lettertype. Wijzig het lettertype van je website, en je website ziet er meteen compleet anders uit!

Klik in het linker menu op “Weergave” > “Customizer” > “Thema opties” > “Letterypen”

Je komt nu in het volgend scherm terecht:

 1. Lettertype tekst: selecteer een lettertype voor de “gewone” tekst. Je ziet het resultaat van je keuze meteen in het voorbeeld rechts.
 2. Lettertype koppen: selecteer een lettertype voor titels en subtitels. Je ziet het resultaat van je keuze meteen in het voorbeeld rechts.
 3. Klik op “Publiceren” om de wijzigingen op te slaan.

Kleuren

Ook het kleurschema van je website kan je aanpassen. Andere kleuren geven je website meteen een andere look.

Klik in het linker menu op “Weergave” > “Customizer” > “Thema opties” > “Kleurschema’s”

Je komt nu in het volgend scherm terecht:

 • Kies links een ander kleurschema. Je ziet het resultaat meteen in het voorbeeld rechts.
 • Klik op de blauwe knop “Publiceren” om je wijzigingen op te slaan.

Stap 7: WordPress SEO

Ik heb het in deze tutorial nog niet zo vaak over SEO gehad. Toch is WordPress een platform dat “out-of-the-box” klaar is om te indexeren in Google.

Daarbovenop bevat je starter website ook de plugin “Yoast SEO”. Yoast SEO is een gratis plugin die de vindbaarheid van je website echt een boost geeft… als je de plugin correct gebruikt.

Laten we starten!

Yoast SEO configuratie wizard

Start met de algemene configuratie van de plugin Yoast SEO.

 • Klik hiervoor op “Yoast” > “Algemeen” in het linker menu.
 • Klik op de link “configuratie wizard” in het scherm dat verschijnt:

Doorloop nu de volgende 8 korte stappen:

 1. Omgeving: kies voor optie A: mijn site is live en klaar om ge√Įndexeerd te worden.
 2. Type site: selecteer het type website, ben je bijvoorbeeld zelfstandige, kies dan voor “klein offline bedrijf”.
 3. Organisatie of persoon: kies wat het beste past. Afhankelijk van je keuze wordt je gevraagd om enkele veldjes aan te vullen (niet verplicht)
 4. Zichtbaarheid in zoekmachines: zet hier alles op “Ja” als dat nog niet het geval zou zijn.
 5. Meerdere auteurs: zet dit op “Nee” als dit nog niet het geval zou zijn.
 6. Titelinstellingen: de “Websitenaam” staat normaal gezien goed, bij “Scheidingsteken in de titel” kies ik altijd voor “|”.
 7. Doorgaan met leren: hier kan je je optioneel inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van Yoast, dan krijg je wekelijks handige SEO-tips in je mailbox.
 8. Geslaagd: dat is alles! Klik onderaan gewoon op “Sluiten”.

Achterliggend heeft Yoast SEO nu enkele wijzigingen aangebracht zodat Google je website beter begrijpt en sneller kan indexeren.

Verbeter je pagina’s met Yoast SEO

In mijn ogen is Yoast SEO één van de meest waardevolle plugins.

Zelfs als je nog nooit van SEO hebt gehoord, dan kan je dankzij deze plugin je pagina’s toch optimaliseren zodat je beter gevonden wordt in Google!

Iedere pagina bevat een venster van Yoast SEO waar je die pagina kan optimaliseren.

Zo verbeter je de SEO van een pagina:

 1. Ga naar “Pagina’s” > “Alle pagina’s” en klik op de pagina die je wil optimaliseren.
 2. Scroll naar onder tot je het onderdeel “Yoast SEO” tegenkomt:
 1. Vul eerst het veldje “focus keyphrase” in. Dit is het keyword of de belangrijkste zoekterm voor deze pagina. Wil je leren hoe je een goed keyword selecteert, neem dan zeker ook SEO tip 1 van mijn artikel met SEO tips door. Neem hier je tijd voor; als je je pagina optimaliseert voor het verkeerde keyword, is je werk voor niets. Optimaliseer je een dienstenpagina, dan zal je keyword de naam van 1 van je diensten zijn.
 2. Eens je je keyword hebt ingevuld, scroll je iets naar onder en klik je op het tabblad “SEO-analyse”:
 1. Deze SEO-analyse is echt straf! Op basis van het keyword dat je zonet hebt ingevuld, gaat de plugin Yoast SEO je pagina analyseren en verbeterpunten weergeven aan de hand van rode en oranje bolletjes. Wil je je pagina goed optimaliseren voor een bepaald keyword? Neem dan de tijd om zoveel mogelijk verbeterpunten weg te werken. De kleur van het bolletje links van de titel “SEO-analyse”, geeft je algemene score weer. Probeer hier voor je belangrijkste dienstenpagina’s een groen bolletje te behalen!
 2. Herhaal dit voor al je dienstenpagina’s en je homepage. Voor je contactpagina is dit bijvoorbeeld niet nodig.

Promoot je website

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is de bedrijvengids van Google zelf. Hiermee laat je letterlijk aan Google weten dat je een bedrijf hebt (ookal is het een eenmanszaak).

Google Mijn Bedrijf is héél belangrijk voor de lokale zoekresultaten. Met andere woorden, als je wil dat mensen bij jou in de buurt jouw bedrijf vinden, dan moet je je zeker registreren.

Registreer je website op Google Mijn Bedrijf

Yelp

Een andere goede bedrijvengids is Yelp. Ook hier kan je je website gratis registreren. Al is Yelp in Belgi√ę minder bekend, raad ik het je toch aan om je bedrijf hier te registreren.

Registreer je website op Yelp

Koppel je website aan Google Analytics

Stap 1: registreer je website bij Google Analytics

Google Analytics is gratis software van Google waarmee je heel wat te weten kan komen over je bezoekers:

 • wanneer bezoeken ze je website
 • hoeveel pagina’s bekijken ze?
 • wat zijn de populairste en minst-populairste pagina’s
 • en nog veel meer…

Met andere woorden, Google Analytics bevat een schat aan informatie over jouw bezoekers!

Registreer je website op Google Analytics

Stap 2: configureer de plugin Insights

Nadat je je website hebt geregistreerd bij Google Analytics, krijg je een code die begint met UA-. Kopieer deze code.

Kies in het linker menu voor “Insights” > “Instellingen”.

Je krijgt nu volgend scherm te zien:

Klik onder de blauwe knop “Connect Monsterinsights” op de link “Or manually enter UA code (limited functionality)”. Je krijgt nu een invulveld te zien:

Plak in dit veld de code die je hebt gekregen van Google Analytics. Scroll terug naar boven en klik daar op de blauwe knop “Wijzingen opslaan”.

What’s next?

Proficiat!

Als je hier bent geraakt en je hebt alle stappen uitgevoerd, dan is je website waarschijnlijk ongeveer klaar.

Misschien heb je de smaak te pakken en wil je meer? Dat kan perfect! Je kan je WordPress website volledig verder uitbouwen zoals jij dat wil:

Enkele veelgestelde vragen

Waarom een WordPress website maken?

Met WordPress kan je alle kanten uit, of je nu een kleine bedrijfswebsite of een heuse webshop wil maken. Bovendien is WordPress een uitstekende keuze als je goed vindbaar wil zijn in Google!

Zal mijn website goed vindbaar zijn in Google?

JA! Vindbaarheid in Google (SEO) vind ik extreem belangrijk. Wat ben je met een mooie website die door niemand gevonden wordt? Ik heb deze starter website zo ontwikkeld dat deze goed vindbaar zal zijn in Google, ook al ken je momenteel nog niets van SEO (zoekmachine optimalisatie).

Wat heb je nodig om met WordPress te starten?

Niet veel. Een domeinnaam en webhosting volstaan. In sommige gevallen is WordPress zelfs al voorge√Įnstalleerd (zoals bij Combell). WordPress zelf is gratis.

Wat is het verschil met een starter website van Astra?

Astra is √©√©n van de populairste gratis WordPress thema’s van dit moment. Astra biedt meer mogelijkheden (vooral qua design) maar is daardoor vrij ingewikkeld om mee te starten. Ookal lijkt Astra eenvoudig, als je geen ervaring hebt zal je toch snel 3 √† 5 dagen bezig zijn aan een eenvoudige website.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: