Een webshop starten in bijberoep, wat zijn de mogelijkheden?

Wil je een webshop starten in bijberoep maar weet je nog niet welke software je daarvoor kan gebruiken? In dit artikel overloop ik enkele mogelijkheden en geef ik telkens ook de voor- en nadelen mee.

Eigenlijk was het nooit eenvoudiger om een webshop te starten in bijberoep. Tot enkele jaren terug was het laten maken van een webshop nog zeer complex en duur. Maar ondertussen bestaan er heel wat mogelijkheden om op een eenvoudige en betaalbare manier een webshop te maken.

Het is onmogelijk om alle bestaande systemen te bespreken. Daarom beperk ik mij tot de systemen waar ik zelf ervaring mee. Een bijkomend aandachtspunt is dat de systemen interessant moeten zijn om op te starten in bijberoep.

Het laatste waar ik je op wil wijzen is dat een webshop vaak iets complexer is dan een “gewone” website. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het afhandelen van de online betalingen.

Volgende oplossingen komen aan bod:

  • WordPress + WooCommerce: de meest flexibele manier voor wie ervaring heeft met het bouwen van websites (OF voor wie véél tijd heeft)
  • Wix: voor wie zelf op een eenvoudige manier een mooie website met kleine webshop wil maken
  • Mijn Webwinkel: start gratis je webshop!
  • Shopify: verkoop ook eenvoudig via je blog, Instagram & Facebook
  • Lightspeed HQ: ideaal voor wie een webshop wil beginnen naast een fysiek verkooppunt

WordPress + WooCommerce

Ik begin bij één van de populairste oplossingen. Meer dan 30% van de websites en blogs wereldwijd draait op WordPress. Je mag er dus zeker van zijn dat WordPress een goede keuze is.

Eén van de grote voordelen van WordPress is dat je dit kan uitbreiden met de functionaliteiten die jij nodig hebt. Zo bestaat er een uitbreiding (plugin) voor WordPress die je website in enkele minuten omtovert in een complete webshop: WooCommerce. Net zoals WordPress is WooCommerce trouwens gratis te installeren en te gebruiken!

Betalingen in WooCommerce

“Out of the box” kan je via WordPress + WooCommerce betalingen ontvangen via overschrijving of PayPal. Wil je ook betalingen mogelijk maken via kredietkaarten (vb Visa) of Bancontact, dan moet je een account aanmaken bij een betalingsprovider zoals Mollie. Ook bij Stripe (een Amerikaanse betalingsprovider) kan je tegenwoordig terecht om betalingen via Bancontact aan te bieden. Maar Mollie is de betalingsprovider die het meest op de Belgische markt gericht is.

Nadat je een account hebt aangemaakt bij Mollie, moet je ook de Mollie-plugin installeren en configureren. Gelukkig gaat dit vrij eenvoudig. Heb je toch nog vragen, dan kan je hiervoor terecht bij de helpdesk van Mollie.

WooCommerce-integratie met Bpost Shipping Manager

Natuurlijk moeten je pakjes ook geleverd worden. Dat kan je laten doen via Bpost. Daarvoor moet je eerst een contract afsluiten met Bpost. Eens dit in orde is, kan hiervoor ook een plugin installeren.

Voordelen van WordPress + WooCommerce

WooCommerce is een zeer interessante keuze als je reeds een website hebt die draait op WordPress. In enkele minuten kan je je website omtoveren in een webshop.

Bovendien is WordPress enorm flexibel, het is waarschijnlijk de beste manier om een webshop te bouwen zoals jij het wil.

Iets meer dan 25% van alle webshops wereldwijd draait op WordPress + WooCommerce. De kans is al groot dat jouw bezoekers al eens een aankoop hebben gedaan via WordPress + WooCommerce. Dit zorgt voor een gekende en vertrouwde koopervaring.

Nadelen van WordPress + WooCommerce

De grote flexibiliteit heeft ook een nadeel. Als je van 0 moet beginnen, dan kan het vrij complex zijn. Heb je geen of weinig ervaring met het maken van websites, dan zal je heel wat uren (en waarschijnlijk zelfs dagen!!) besteden om uit te zoeken hoe alles werkt en alles goed in te stellen.

Een goede handleiding of boek is onontbeerlijk. Hou er ook rekening mee dat de kans groot is dat je vroeg of laat een professional zal moeten inschakelen.

WordPress + WooCommerce: conclusie

Dit is waarschijnlijk de webshop-software die je het meest naar je hand kan zetten. Hou er rekening mee dat ervaring met het maken van websites aangeraden is OF dat je heel veel tijd moet incalculeren om dit op punt te zetten.

Heb je reeds een WordPress-website, dan is WooCommerce waarschijnlijk de beste oplossing. Het is zo dat de meeste thema’s ook voorzien zijn op WooCommerce. Dat wil zeggen dat de layout van je webshop meteen ook in de lijn ligt van je website.

Wil je meer informatie over hoe je een webshop kan maken met WordPress en WooCommerce, neem dan ook een kijkje op een vorige blogpost: Hoe je eigen webshop maken met WordPress.

Een webshop maken met Wix

Wix positioneert zichzelf als de gemakkelijkste manier om mooie websites te maken die ook nog eens goed gevonden worden in Google.

Het eerste is altijd een sterk punt geweest van Wix. Het is altijd al zeer eenvoudig geweest om een mooie website te maken met Wix

Wat betreft het tweede, de vindbaarheid in Google, heeft Wix echt een slechte naam. Al doen ze bij Wix de laatste jaren hard hun best om van die zwakte een sterkte te maken.

Eén van mijn klanten heeft zelf zijn webshop met Wix gemaakt. Ik help hem met de SEO van zijn website en eigenlijk lukt het zeer goed om hoog in Google te ranken. WordPress is op dat vlak nog steeds iets beter, maar je hebt ook wel een specialist nodig om bij WordPress het onderste uit de kan te halen.

Mogelijkheden in Wix

Ook in Wix heb je allerlei mogelijkheden om je webshop te configureren. Betalingen, het berekenen van verzendkosten, coupon’s,… alles is voorzien!

Nadelen van Wix

Op vlak van SEO heeft Wix enorme stappen vooruit gemaakt. Maar een issue dat Wix nog steeds niet heeft opgelost is SEO bij meertalige websites. En dat is in België toch een flink nadeel!

Standaard is betaling via Bancontact niet voorzien. Dat kan wel als je Stripe instelt als betalingsprovider (Stripe kan sinds kort overweg met Bancontact).

Voordelen van Wix

Wix is één van de eenvoudigste systemen om een mooie website mee te maken. Als je alles zelf wil doen, dan is dit toch een belangrijk voordeel!

Wix: conclusie

In mijn ogen is Wix vooral een goede optie als je een mooie website wil met daaraan een eenvoudige webshop. Wil je puur een webshop, dan zijn er betere alternatieven.

Meer info: Wix.com

Start een gratis webshop met Mijn Webwinkel

Mijn Webwinkel heeft een enorme troef voor wie een webshop wil starten in bijberoep. Het eenvoudigste pakket is namelijk gratis!

De gratis versie heeft wel enkele beperkingen:

  • Het gratis pakket is beperkt tot 25 producten
  • je moet je tevreden stellen met een domein zoals https://stijnsshop.mijnwebshop.be

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden in de betalende pakketten. Dat is ook logisch, het gratis pakket is vooral bedoeld om kennis te maken met de software. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Mogelijkheden van Mijn Webwinkel

In tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress & Wix is Mijn Webwinkel in de eerste plaats webshop-software. Toch blijft het mogelijk om een mooie website te maken via dit platform (wat niet met alle specifieke webshop-software mogelijk is!).

Ook over de betaalmogelijkheden moet je je geen zorgen maken, zelfs bij het gratis pakket zijn betalingen via Bancontact en Visa mogelijk.

Het duurste pakket bevat ook een kassa app. Die kan je gebruiken in je fysieke winkel en zo is alles verbonden aan één en dezelfde voorraad. Koopt iemand dus iets via de webshop, dan zal de voorraad van je echte winkel ook verminderen. Meer info over de kassa-app vind je hier.

Wat betreft betalingen zijn er verschillende mogelijkheden. Ook hier zal Mollie de beste keuze zijn (vanuit België).

Nadelen van Mijn Webwinkel

Mijn Webwinkel is heel erg gericht op het webshop-gedeelte. Maar blijft qua layout een beetje achter. Er zijn slechts 6 basistemplates waaruit je kan kiezen. In het duurste pakket kan je wel aanpassingen doen via CSS, maar de kans is groot dat je daarvoor een webdesigner zal moeten inhuren. En niet iedere webdesigner zal zoiets willen doen… Daardoor vind ik deze toekomstgericht een minder interessante keuze, tenzij je maar weinig artikelen hebt.

Voordelen van Mijn Webwinkel

Mijn Webwinkel biedt als één van de weinigen een gratis pakket aan. Uiteraard heeft dat wel zijn beperkingen, maar in mijn ogen is dit één van de betere opties als je een webshop wil starten in bijberoep.

Hou er dus rekening mee dat je best snel overschakelt naar het Pro-pakket. Maar de prijs daarvan valt eigenlijk heel goed mee.

De prijs van de betalende pakketten valt heel goed mee. Dus je hoeft je geen zorgen te maken: ook als je zaak groeit, blijft de prijs van je webshop heel betaalbaar.

Mijn webwinkel: conclusie

Heb je nog geen website maar wil je zo goedkoop mogelijk een webshop starten, dan is Mijn webwinkel een uitstekende keuze. Er zijn wel een paar beperkingen, maar met Mijn webwinkel kan je je volledig focussen op je webshop.

Start nu je gratis webwinkel

Shopify: verkoop ook eenvoudig via je blog, Instagram & Facebook

Shopify is wereldwijd één van de grootste aanbieders van webshop-software. Wat ik interessant vind aan Shopify zijn de mogelijke integraties met verschillende andere systemen. Zo kan je eenvoudig een koop-knop plaatsen op je blog, Facebook maar ook op bijvoorbeeld Instagram-berichten.

De mogelijkheden van Shopify

Ook Shopify is in de basis een webshop. Maar Shopify blinkt wel uit in extra mogelijkheden. Zo voorziet Shopify ook in een kassasysteem voor je fysieke winkel.

Het zijn in mijn ogen de integraties met social media die Shopify uniek maken. Zo kan je niet alleen een Koop-knop plaatsen op je blog, maar ook op Facebook en Instagram!

Oberlo dropshipping: verkoop producten die je niet in voorraad moet hebben!

Een andere integratie die uniek is voor Shopify, is Oberlo. Oberlo is een Dropshipping-aanbieder en kan mooi geïntegreerd worden in Shopify.

Met dropshipping kan je producten verkopen in je Shopify-webshop waar je zelf eigenlijk niets voor moet doen: ze liggen elders op stock en ze worden door Oberlo zelf verstuurd. Jij hoeft ze dus enkel maar te promoten en te verkopen.

Een kleine kanttekening, de producten van Oberlo lijken wel vaak Chinese merken te zijn. Maar het kan wel ideaal zijn als aanvulling van de producten die je verkoopt. Stel dat je schoenen verkoopt, dan kan je via Oberlo ook kousen verkopen.

Nadelen van Shopify

Een nadeel van Shopify is dat je meestal extra moet betalen voor de layout. Er zijn 10 gratis templates beschikbaar waar je zeker al mee aan de slag kan. Daarnaast zijn er nog een 60-tal “premium” templates die toch snel $180 kosten. Wat veel geld is aangezien je reeds een maandelijks abonnement betaalt.

Deze templates gebruiken trouwens een eigen programmeertaal van Shopify. Als je deze wil laten aanpassen, ben je in de meeste gevallen dus aangewezen op een Shopify-partner.

Voordelen van Shopify

Uiteraard heeft Shopify unieke voordelen. Als je een Instagram-kanaal hebt met heel wat volgers, dan kan je je producten rechtstreeks via Instagram verkopen!

Shopify is ook future-proof, als je webshop groeit, kan Shopify met je meegroeien.

Op de website van Shopify vind je ook heel wat tips en artikels over hoe je je webshop kan verbeteren. Shopify stelt dus niet enkel de software ter beschikking, maar ook heel wat informatie over hoe je je zaak kan laten groeien.

Shopify: conclusie

Shopify biedt heel wat mogelijkheden. Wil je een webshop starten en ben je al sterk aanwezig op Facebook of Instagram, dan is Shopify door de unieke integratie zeker een interessante optie!

Start je gratis 14-daagse proefperiode

Lightspeed HQ: online én offline winkel

Wanneer je een webshop wil starten in bijberoep denk je misschien niet meteen aan Lightspeed HQ. Toch is dit een interessante optie voor wie naast een webshop ook een fysieke winkel heeft.

Lightspeed is véél meer dan enkel een webshop. Lightspeed biedt ook een mooie integratie met een kassasysteem voor horeca en retailers.

Zo biedt Lightspeed ook een witte kassa voor restaurants, café’s, frituren,…

Maar ook retailers kunnen bij Lightspeed terecht. Of je nu schoonheidsspecialiste bent of verkoper van elektro, Lightspeed heeft een mooi geïntegreerde oplossing.

Nadelen van Lightspeed

Al vallen de prijzen eigenlijk goed mee, Lightspeed is de duurste oplossing in dit lijstje.

Als we rekening houden met het uitgangspunt om een webshop te starten in bijberoep, dan is Lightspeed voor de meesten onder ons waarschijnlijk niet de beste optie. Wil je daarentegen een webshop én een echte winkel beginnen, en is het de bedoeling om dit uit te breiden naar een fulltime activiteit, dan raad ik je toch aan om een gratis demo aan te vragen.

Voordelen van Lightspeed

Wil je niet alleen een webshop starten maar ook een echt verkooppunt, dan is Lightspeed wellicht de beste oplossing.

In België wordt Lightspeed trouwens al heel veel gebruikt, en dat is geen toeval.

Lighspeed: conclusie

Wil je op een goedkope manier een webshop starten in bijberoep, dan is Lightspeed waarschijnlijk niet de beste keuze. Maar wil je naast je webshop ook een fysieke winkel starten, dan is Lightspeed wel een zeer interessante keuze.

Start nu je gratis demo

Je eigen webshop starten in bijberoep: conclusie

Ondertussen zal het wel duidelijk zijn, er bestaat niet 1 oplossing die voor iedereen de beste oplossing is. Afhankelijk van je noden zal het ene of het andere pakket het beste zijn. Ik raad je echt aan om zelf eens met enkele pakketten aan de slag te gaan. Want naast de specificaties moet JIJ het ook nog gemakkelijk en aangenaam vinden om mee te werken.

Uiteraard is het onmogelijk om elke bestaand pakket hier te vermelden. Er zijn er gewoonweg zoveel. Toch heb ik geprobeerd om een selectie te maken. Wil je een webshop starten in bijberoep, dan denk ik dat je hier toch al een aantal interessante opties zal vinden!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: