7 redenen waarom een website belangrijk is voor je zaak

7 redenen waarom een website belangrijk is voor je zaak

Waarom zou je als ondernemer een eigen website moeten hebben? Gewoon om ook een “website te hebben”? Natuurlijk niet! Er zijn heel wat redenen waarom je als ondernemer een website moet hebben. In dit artikel som ik enkele belangrijke redenen op.

1) Geloofwaardigheid

Een professionele website verbetert de geloofwaardigheid van je zaak.

Vaak gaan potentiële klanten eerst online op zoek om meer informatie in te winnen. Als ze dan op een professionele website terecht komen, vergroot dat de geloofwaardigheid. Vinden ze daarentegen geen website, dan kan dat een negatieve invloed hebben op je geloofwaardigheid.

2) Je zaak is dag en nacht bereikbaar

Beschouw je website als een extra verkoper, maar dan eentje die 24/7 beschikbaar is.

Stel, een potentiële klant wil ’s avonds om 23u meer informatie over je diensten. Dan hoeft die enkel maar je website te bezoeken ipv te wachten tot de volgende dag.

Dit geldt zelfs nog meer voor webshops. Webshops maken het mogelijk om te shoppen wanneer dat voor jou klanten het beste uitkomt: voor sommigen is dat tijdens de middagpauze, voor anderen is dat om 21u ’s avonds als ze voor tv zitten.

Zelf krijg ik ook de meeste contactaanvragen later op de avond. Mijn klanten zijn ondernemers, die hebben daar vaak overdag de tijd niet voor.

3) Vergroot het bereik van uw bedrijf

Je website bezorgt je nieuwe klanten die je anders niet zouden vinden.

Vaak gaan potentiële klanten eerst op zoek via Google. Sta je dan met je website bovenaan in Google, dan is er een kans dat deze bezoekers klanten worden.

Maar een website kan ook het geografische bereik van je website vergroten, zodat je ook klanten kan aantrekken in gemeenten (of zelfs landen) waar je anders totaal niet zichtbaar zou zijn.

Mijn eigen klanten bevinden zich overal in Oost-Vlaanderen, en soms ook daarbuiten. Dat zijn allemaal klanten die mij zonder mijn website niet zouden gevonden hebben.

Het kan ook anders. 2 jaar geleden waren mijn vrouw en ik op citytrip in Antwerpen. Ze had daar een leuk winkeltje gevonden met kleren die helemaal haar ding waren. Dat winkeltje had ook een héél eenvoudige webshop. Aangezien wij zelf in Gent wonen, koopt ze nu toch nog regelmatig in de webshop van dat winkeltje. Die eenvoudige webshop zorgt dus voor extra omzet die er anders niet zou zijn.

4) Bespaar (véél) tijd

Afhankelijk van je activiteiten, kan een website je ook echt veel tijd besparen.

Basisinformatie

Heel wat basisinformatie over je diensten / producten kan je eigenlijk op je website plaatsen. Zo vermijd je meteen al heel wat telefoons over eenvoudige vragen.

Veelgestelde vragen

Stellen je (potentiële) klanten en bezoekers steeds dezelfde vragen, dan kan je deze bundelen in een sectie “Veelgestelde vragen” op je website. In je communicatie kan je daar zelfs naar verwijzen. Zo vermijd je dat je telkens dezelfde vragen moet beantwoorden.

Online afspraken maken

Neem jij nog telefonisch afspraken aan? Hoeveel tijd verlies je daar niet mee? Een optie is natuurlijk om een externe dienst in te huren die je afspraken afhandelen, maar dat is uiteraard ook niet gratis.

De mogelijkheid om online afspraken te maken is daar een ideale oplossing voor. Je bezoekers vinden dit aangenaam omdat ze zelf het tijdstip kunnen selecteren dat hen het beste uitkomt. En jij verspeelt er geen tijd mee, je krijgt enkel een bericht als een klant een afspraak heeft ingeboekt!

Ik heb enkele klanten die online afspraken aanbieden (dokters, kappers, kinesisten,…) en zowel zij als hun klanten / patiënten zijn daar zéér tevreden over. Belangrijk is dat het systeem om een afspraak te maken eenvoudig en laagdrempelig is.

5) Een domeinnaam is makkelijk te onthouden

Wat is het gemakkelijkst om door te vertellen, een domeinnaam of een telefoonnummer?

Zelfs als iemand je domeinnaam niet volledig meer weet, dan is de kans nog groot dat die jou toch terugvindt via Google.

Als iemand je telefoonnummer niet meer volledig weet, dan is de kans klein dat die het volledige telefoonnummer nog zal terugvinden…

6) Stel jezelf voor

Je website is de ideale manier om jezelf even kort voor te stellen!

Wat drijft je, wat is je passie, waar hecht je veel belang aan? Dit zijn zaken die je niet aan iedere klant kan vertellen in je winkel. Dit is nog meer van belang voor klanten die jou niet “echt” kennen maar enkel van je website. Jezelf voorstellen op je website geeft vertrouwen en zal er voor zorgen dat je bezoekers sneller klant worden.

Wist je dat “Over ons” pagina’s (of soortgelijke pagina’s) één van de meest bezochte pagina’s zijn op websites? Je bezoekers willen dus wel degelijk weten wie er achter een website zit!

7) Gemakkelijk om de interesses van je bezoekers te meten

In een winkel kan je niet altijd de interesses van je klanten meten, op een website kan je dat wel.

Via Google Analytics, een gratis tool van Google, kan je perfect meten hoeveel en welke pagina’s je bezoekers bekijken, hoe lang ze op je website blijven,… Kortom, hier kan je al heel veel leren over de interesses van je bezoekers.

Je kan nog verder gaan, en bijvoorbeeld software zoals Hotjar gebruiken. Hiermee krijg je echt een goed zicht op wat bezoekers doen op je website én wat ze interessant vinden.

Conclusie

Zoals je merkt zijn er heel wat voordelen aan een website voor je zaak.

Let wel, ik zeg niet dat je nu een dure website moet laten maken. Als je bereid bent om er zelf tijd in te steken, kom je met een zelfgemaakte website al een heel eind! Dit kan je bijvoorbeeld doen met WordPress of Wix.

Wil je toch liever een website laten maken, geef mij dan gerust een seintje. Ik kom graag bij je langs om je project vrijblijvend te bespreken.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: