Speel op veilig en installeer een SSL-certificaat

Let's encrypt

Heeft jouw website reeds een SSL-certificaat? Hoor je het in Keulen donderen? Dat is niet erg want in deze blogpost beantwoord ik volgende vragen:

  • Wat is een SSL-certificaat?
  • Waarom wordt is een SSL-certificaat belangrijk voor je professionele website?
  • Hoe kan je gratis een SSL-certificaat installeren?
  • Welke invloed heeft een SSL-certificaat op je rankings?

Wat is een SSL-certificaat?

In het kort, een SSL-certificaat (SSL staat voor Secure Sockets Layer) zorgt voor een beveiligde verbinding tussen je website en de browser van je bezoekers. Dit is belangrijk voor websites die gegevens zoals logingegevens, betaalgegevens en persoonlijke gegevens opvragen.

Wil je nog meer informatie, lees dan deze uitleg op de blog van Combell.

Hoe kan je een website met SSL-certificaat herkennen?

Een url met SSL-certificaat start steeds met https ipv http.

Ook browser zoals Chrome maken snel duidelijk dat je al dan niet op een beveiligde website zit:

Zonder SSL-certificaat:

Geen SSL certificaat

Mét SSL-certificaat:

Veilig SSL certificaat

Je ziet meteen het verschil, bij websites mét een SSL-certificaat toont een browser zoals Chrome meteen dat het om een beveiligde website gaat.

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk voor je professionele website?

Google is voorstander van een veilig internet. Daarom gaat Google in de toekomst ook SSL-certificaten voor websites “pushen”.

Hoe gaan ze dit doen? Wel, hun browser Google Chrome geeft vandaag al duidelijk aan of het al dan niet om een veilige website gaat. In volgende versies van hun populaire browser Chrome, zal Google nog een stap verder gaan: Google Chrome zal zelfs vermelden dat het om een onveilige website gaat als er geen SSL-certificaat geïnstalleerd is. In eerste instantie zal die boodschap enkel verschijnen wanneer je bepaalde gegevens moet invullen, op termijn zal deze boodschap verschijnen voor iedere pagina zonder SSL.

Stel je voor dat een bezoeker een bericht krijgt van Google Chrome met de melding dat jouw website onveilig is.

Inderdaad, je mag er echt zeker van zijn dat sommige potentiële klanten zullen afhaken!

Hoe kan je gratis een SSL-certificaat installeren?

Let's encryptGelukkig is een SSL-certificaat, in tegenstelling tot enkele jaren terug, geen grote kost. Meer zelfs, je kan zelfs gratis een SSL-certificaat verkrijgen. Zo’n gratis SSL-certificaat kan je aanvragen bij Let’s Encrypt. Je vindt daar ook alle info.

Ben je klant bij bijvoorbeeld Combell of Easyhost, dan heb je zelfs nog meer geluk. Deze hosting bedrijven configureren standaard een SSL-certificaat van Let’s Encrypt, je hoeft er helemaal niets meer voor te doen. Ben je al een tijdje klant en heb je nog geen SSL-certificaat geconfigureerd, dan kan je dat eenvoudig activeren via hun beheer paneel. Of door contact op te nemen met hun support.

Welke invloed heeft een SSL-certificaat op je rankings in zoekmachines?

Een andere strategie die Google hanteert in het “pushen” van ssl-certificaten, is door websites met een SSL-certificaat hoger te laten ranken in de zoekresultaten. Verwacht echter geen wonder als je een SSL-certificaat activeert, dit is slechts 1 van de honderden ranking-factoren.

Ook in de Google-zoekresultaten kan je meteen zien indien het gaat om een website met SSL-certificaat. Bij beveiligde website staat “https://” aan het begin van de url, bij “onbeveiligde” websites wordt geen “http://” vermeldt.

Voorbeeld van een vermelding in de Google-zoekresultaten van een website met SSL-certificaat:

https vermeld in de zoekresultaten

Bij DigitaalGroeien voorzien we onze websites standaard van een SSL-certificaat

Bij DigitaalGroeien hechten we veel belang aan de performantie en veiligheid van de websites die we bouwen. Daarom zijn we zelf klant bij Combell, de nr 1 in België voor professionele webhosting. Daarnaast voorzien we ook iedere nieuwe website die we maken standaard van een SSL-certificaat.

Heb je in het verleden bij ons een website laten maken die nog geen SSL-certificaat heeft? Geen nood, we zijn momenteel druk bezig om voor al onze klanten kosteloos een SSL-certificaat te configureren!

Wil je een ook veilige website laten makencontacteer ons dan voor een vrijblijvende babbel. Dan bekijken we samen hoe we je het best kunnen helpen!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: