Spring naar de inhoud

SEO voor beginners

 • door
SEO - Search Engine Optimization - Zoekmachineoptimalisatie

SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie. Het is het proces van het optimaliseren van een website of webpagina om de zichtbaarheid en ranking van die pagina te verbeteren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om meer organisch verkeer naar de website te trekken door hoger te ranken op relevante zoekwoorden. Dit wordt bereikt door verschillende technieken toe te passen zoals het optimaliseren van de website-inhoud, het verbeteren van de technische aspecten van de website, en het verkrijgen van links van andere websites.

SEO lijkt misschien iets heel geheim of moeilijk te begrijpen. Maar door in te zetten op excellente content is het zeker mogelijk om hoog in Google te ranken.

Stel dat je elektrische fietsen verkoopt en iemand in de buurt van jouw winkel geeft in Google de zoekopdracht “elektrische fiets kopen” in. Dan zou het toch tof zijn als jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnt, niet?

Dit kan je realiseren met SEO. Met SEO ga je de pagina’s (of blogberichten) op je website optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten.

Wat is SEO?

De betekenis van SEO volgens Wikipedia:

“Zoekmachineoptimalisatie is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden.”
Bron: Wikipedia

SEO uitgelegd in mensentaal

SEO is een combinatie van technieken en strategieën met als doel bovenaan in Google te ranken.

SEO is geen aan/uit-knop, maar een proces op langere termijn.

Er zouden volgens verschillende bronnen meer dan 200 ranking factoren bestaan. Dit wil zeggen, zaken die Google nakijkt om zo de positie van jouw website in de zoekresultaten te bepalen.

Eén tip die ik je nu al kan meegeven: optimaliseer pagina per pagina (of blogbericht per blogbericht).

Ookal klinkt dit allemaal heel complex, het kan ook eenvoudiger. Zelf zet ik voor mijn eigen websites en die van mijn klanten in op “excellente content” via “data-driven SEO-copywriting”. Simpel gezegd, ik probeer de juiste content te creëren waar zowel Google als zoekers het juiste antwoord vinden.

De exacte manier van ranken is trouwens een zeer goed bewaard geheim. Niemand weet exact welke elementen Google nakijkt bij het indexeren van een website.

Hoe werken zoekmachines zoals Google?

Gemakshalve ga ik alleen over Google schrijven. In Vlaanderen zoekt bijna iedereen via Google, slechts een klein percentage zoekers gebruikt Bing of iets anders.

Zoekmachines hebben in Grote lijnen 2 taken:

 • Webpagina’s zo goed mogelijk indexeren
 • Zoekers de juiste zoekresultaten tonen op basis van een zoekopdracht

Werkwijze in het kort:

 • Eerst ga je achterhalen welke zoekopdrachten jouw doelpubliek gebruikt om jouw website te vinden.
 • Daarna ga je met deze informatie je website zo goed mogelijk optimaliseren. Dit wil zeggen, je gaat zo duidelijk mogelijk maken aan Google waarover je website gaat zodat het voor Google gemakkelijker is om je website te indexeren.
 • Het doel is dan dat Google jouw website bovenaan de zoekresultaten gaat tonen voor een bepaalde zoekopdracht.

Wat is het verschil tussen SEO & SEA?

Ik zal het verschil tussen SEO en SEA duidelijk maken aan de hand van een zoekopdracht:

SEO - SEA

Bovenstaande afbeelding toont de eerste resultaten voor de zoekopdracht “hoger scoren in google”.

Zoals heel vaak zijn ook hier de eerste 3 zoekresultaten advertenties (= SEA).

Pas na de advertenties komen de natuurlijke of organische zoekresultaten (= SEO).

SEA = Search Engine ADVERTISING

SEA staat voor Search Engine Advertising.

Met andere woorden, hier ga je betalen om “bovenaan in Google” te staan. Hoeveel je juist zal betalen voor advertenties, hangt van heel wat factoren af.

Een voordeel is wel dat je vooraf een bepaald budget kan instellen. Je komt dus niet voor onverwachte situaties te staan op dat vlak.

SEO = Search Engine OPTIMIZATION

SEO staat voor Search Engine Optimization.

Bij SEO ga je verschillende technieken toepassen om bovenaan in de zoekresultaten van Google terecht te komen.

Wat zijn de grootste verschillen tussen SEA en SEO?

Er zijn meerdere verschillen, maar de 2 belangrijkste zijn de kostprijs en de termijn waarop je resultaten behaalt.

Kostprijs

Voor advertenties moet je betalen. Vaak is het ook heel duidelijk hoeveel je zal moeten betalen. Het is in ieder geval eenvoudig om vooraf je budget te bepalen.

Van SEO wordt vaak gezegd dat het ”gratis” is. Vergis je niet, je website optimaliseren kost ook tijd!

Termijn waarop je resultaten haalt

Met SEA kan je heel snel resultaten behalen. Van zodra je advertenties getoond worden, is het in principe mogelijk om nieuwe leads binnen te halen. Dit kan al heel snel!

SEO daarentegen kan even duren. Maar eens een pagina bovenaan in Google staat, blijft ze daar vaak een tijdje (of enkel ejaren) staan. Dat maakt dat SEO een duurzame oplossing is; je investeert 1x en plukt er daarna maanden of zelfs jaren de vruchten van!

Hoe kan een SEO-specialist jou helpen?

Een SEO specialist voert verschillende taken uit om een website te optimaliseren voor zoekmachines. Enkele van deze taken zijn:

 1. Zoekwoordonderzoek: Een SEO specialist begint met het uitvoeren van een uitgebreid zoekwoordonderzoek om de meest relevante en effectieve zoekwoorden te identificeren die gebruikers gebruiken om te zoeken naar producten of diensten die worden aangeboden op de website.
 2. On-page optimalisatie: De SEO specialist optimaliseert de inhoud, structuur en technische aspecten van de website om ervoor te zorgen dat deze zoekmachinevriendelijk zijn. Dit omvat het optimaliseren van titels, meta beschrijvingen, header tags, afbeeldingen, URL’s en interne links.
 3. Off-page optimalisatie: De SEO specialist werkt aan het opbouwen van links van andere relevante websites om de autoriteit en geloofwaardigheid van de website te verbeteren.
 4. Content creatie: Een SEO specialist creëert inhoud van hoge kwaliteit die is geoptimaliseerd voor zoekmachines en die gebruikers informeert, betrekt en aanspreekt.
 5. Analytics en rapportage: Een SEO specialist gebruikt verschillende tools om de prestaties van de website te meten, zoals Google Analytics, en rapporteert over de prestaties van de website aan de klant.
 6. Voortdurende optimalisatie: SEO is een voortdurend proces en een SEO specialist blijft de website optimaliseren om te zorgen dat de website blijft voldoen aan de eisen van de zoekmachines en om de prestaties van de website te blijven verbeteren.

18 SEO-tips voor beginners

Wil je graag ook zelf aan de slag met SEO, maar weet je niet goed waar te beginnen? Lees dan zeker mijn blogartikel met SEO-tips: stuk voor stuk prakstische SEO-tips die je zélf kan uitvoeren!