SEO optimalisatie van je website is één van de meest effectieve en duurzame manieren om je website vindbaar te maken. In dit (uitgebreid!) artikel leg ik je uit hoe je stap-voor-stap de SEO van je website kan optimaliseren.
Soorten SEO
Er bestaan verschillende soorten SEO, maar er zijn 4 types die steeds terugkomen.
- Technische SEO
- Content SEO
- Linkbuilding
- Lokale SEO
Technische SEO
Wat is technische SEO?
Technische SEO is het proces van het optimaliseren van een website voor de zoekmachines. Het omvat het verbeteren van de architectuur, code en inhoud van de site, zodat de zoekmachines de site gemakkelijker kunnen crawlen en indexeren.
Enkele veelvoorkomende technische SEO-taken zijn het optimaliseren van titeltags en metabeschrijvingen, het verbeteren van de websitesnelheid, het maken van een XML-sitemap en het instellen van 301-omleidingen. Dit zijn slechts enkele van de vele dingen die kunnen worden gedaan om de technische SEO van een site te verbeteren.
Als je wilt dat je website hoger scoort in de zoekresultaten, moet je ervoor zorgen dat deze een sterke technische SEO heeft. Dit kan een complex en tijdrovend proces zijn, maar weet dat technische SEO de basis is van een goede SEO-strategie.
Help! Hoe begin ik aan technische SEO?
Eigenlijk valt dit best mee en de kans is zelfs reëel dat je hier weinig tot niets voor moet doen.
10 jaar terug was technische SEO echt wel een ding. Dat komt omdat SEO niet bovenaan de prioriteitenlijst stond van ontwikkelaars. Gezien het toenemende belang van SEO is daar enorm veel verandering in gekomen.
Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is Wix. Wix is een online websiteplatform dat werd ontwikkeld met als doel dat iedereen op zo’n eenvoudig mogelijk manier een website zou kunnen maken. SEO was hierbij niet van belang. Daardoor waren Wix-websites op technisch vlak zo’n rommeltje, dat ze heel vaak totaal onvindbaar waren via Google. Het toenemende belang van SEO heeft de ontwikkelaars van Wix ertoe verplicht dit grondig aan te pakken waardoor Wix-websites vandaag heel goed vindbaar zijn via Google.
Is je website gebouwd met WordPress, JouwWeb, Wix, Squarespace, of een ander bekend platform, dan moet je je waarschijnlijk weinig zorgen maken. Deze systemen zijn gebouwd met SEO in het achterhoofd.
Grote bedrijven die een website op maat hebben laten bouwen, spreken best wel een technische SEO-expert aan. Bij maatwerk worden veel vaker fouten gemaakt op vlak van technische SEO.
Hoe kan je de technische SEO van je website testen?
Wil je zeker zijn dat je website op technisch vlak in orde is, dan laat je best een SEO-audit uitvoeren.
Handige tools hiervoor zijn:
- SEO Analyzer (gratis voor kleine websites, minder interessant voor grote websites, in een vorig artikel vind je hoe je SEO Analyzer kan gebruiken en interpreteren)
- Semrush site audit (interessant voor grote websites)
- Screaming Frog (gratis voor kleine websites)
- PageSpeed Insights (gratis tool van Google, test de site-snelheid)
- Search Console (gratis tool van Google die aangeeft hoeveel pagina’s van je website geïndexeerd zijn, naast nog enkele andere interessante zaken!)
- GTmetrix (andere tool om de snelheid van een pagina te testen)
Opgelet, dit is slechts een kleine selectie. Ik som deze tools op omdat ik ze zelf (vaak) gebruik en omdat ik weet dat ze goed werken.
Technische SEO optimalisatie met deze 7 tips
Technische SEO optimalisatie klinkt misschien ingewikkeld maar als je rekening houdt met volgende tips, dan ben je al een heel eind op weg (je kan deze tips ook als checklist gebruiken):
- Maak gebruik van SSL. Ondertussen is dit meestal het geval. Indien niet goed ingesteld kan het zijn dat je bezoekers je website gewoonweg niet te zien krijgen. Je kan dit controleren door naar je website te surfen en de URL-balk te controleren: daar zou een slotje moeten staan voor je URL.
- Is je website goed zichtbaar op mobiele toestellen? Een responsive design zorgt ervoor dat je website op elk scherm goed zichtbaar is. Aangezien meer dan 60% van de zoekopdrachten in Google via een mobiel toestel gebeurt, hecht Google hier véél belang aan. Surf eens naar je website via je smartphone en controleer of alles goed leesbaar en klikbaar is. De kans is groot dat dit in orde is. Indien niet, kan dit ervoor zorgen dat je website veel lager rankt in Google.
- Zorg ervoor dat je pagina’s snel inladen, hoe langer dit duurt, hoe meer bezoekers wegklikken (en hoe lager Google je in de zoekresultaten zal vermelden!). Dit kan je bereiken door bijvoorbeeld de afbeeldingen van je website te verkleinen.
- Verwijder eventuele duplicate content. Duplicate content zijn pagina’s waarvan de inhoud quasi 100% gelijk is. Dit kan zijn omdat je een pagina gekopiëerd hebt, maar dit kan ook voorkomen als je website niet goed ingesteld is. Tools waarmee je een SEO-analyse kan uitvoeren, controleren dit. Bijvoorbeeld SEO Analyzer, Semrush site audit en Screaming Frog. Duplicate content is absoluut te vermijden want dit kan een enorme impact hebben op de rankings van je website!
- Creëer en test je XML-sitemap. Een XML-sitemap is het “stratenplan” van je website en is bedoeld voor zoekmachines: door deze pagina in te lezen weten ze direct welke pagina’s je website bevat. De meeste website-systemen zorgen hier automatisch voor. Indien dit niet het geval is, kan je dit zelf aanmaken met een XML-sitemap generator. Je sitemap testen doe je door “/sitemap.xml” toe te voegen aan de domeinnaam van je website. Bijvoorbeeld: https://digitaalgroeien.be/sitemap.xml. Dit zou geen lege pagina mogen zijn. Dien je sitemap zeker in in de Google Search Console, die zal ook je sitemap valideren (controleren of fouten). Normaal gezien is dit allemaal in orde. Indien foutief, kan dit ervoor zorgen dat je website niet goed geïndexeerd geraakt door Google.
- Voeg structured data markup toe aan je website. Structured data markup zorgt er voor dat zoekmachines beter begrijpen waarover je website gaat én zal er ook voor zorgen dat je website extra info toont in de zoekresultaten én dus meer opvalt. Hier bestaan generators voor die een stukje code gaan genereren voor jou dat jij dan in je website moet integreren. Gebruik je bijvoorbeeld WordPress, dan kan het eenvoudiger via een plugin.
- Voeg voldoende links toe tussen je pagina’s (=internal linking). Bij link building heeft men het vaak over links van andere websites naar pagina’s op jouw website. Toch mag je het belang van interne links niet onderschatten. Hoe meer je linkt naar een bepaalde pagina, hoe meer je aangeeft aan Google dat dit een belangrijke pagina is.
Content SEO

Wat is content SEO?
Content SEO (vaak ook on-page SEO genoemd) is het proces van het optimaliseren van de inhoud van uw website om uw kansen op een positie op de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) te verbeteren.
Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen om de SEO van je website te verbeteren, is het creëren van hoogwaardige inhoud. Dit betekent het schrijven van artikelen, blogposts en webpagina’s die informatief, goed geschreven en relevant zijn voor uw publiek.
Door inhoud van hoge kwaliteit te maken, kan je je kansen vergroten om hoger in zoekresultaten van Google te scoren. Daarnaast kan je ook meer bezoekers naar je website trekken en een betere reputatie opbouwen bij zowel zoekmachines als potentiële klanten.
Hoe start je met content SEO?
Kwalitatieve content creëren is de eenvoudigste manier om je SEO te optimaliseren. Iedereen kan dit. Je hoeft helemaal geen webdesigner of SEO-specialist te zijn om je content SEO te optimaliseren. Dat maakt het ook zo toegankelijk voor iedereen, of je nu zelfstandige bent of voor een onderneming werkt, je kan de SEO van je website verbeteren door het schrijven van goede SEO-teksten.
Maar hoe doe je dit concreet? Eigenlijk komt het erop neer dat je de juiste informatie geeft aan je doelpubliek. Denk aan wat je zou zeggen als je je product of dienst zou uitleggen aan een potentiële klant of cliënt (neem dit eventueel op en schrijf dit nadien uit).
Verwerk daarbij de juiste trefwoorden / keywords in je tekst. Denk daarbij aan de zoekopdrachten die je potentiële klanten ingeven in Google Deze zoekopdrachten zijn je trefwoorden / keywords. Je moet dit zeker niet overdrijven, maar het moet anderzijds ook duidelijk zijn dat JOUW tekst voldoet aan een bepaalde zoekopdracht in Google.
5 tips om betere SEO-content te creëeren
In onderstaande tips vind je terug hoe je pagina per pagina (of blogbericht per blogbericht) je SEO kan optimaliseren.
- Start met keyword research (trefwoordenonderzoek)
Voordat je begint met het schrijven van inhoud, is het belangrijk om je keyword research te doen. Dit zal u helpen de termen en woordgroepen te identificeren waarnaar mensen zoeken in Google, zodat je je inhoud hierop kan afstemmen. - Schrijf in de eerste plaats voor je doelpubliek
Het is belangrijk om te onthouden wie je potentiële klanten zijn en in de eerste plaats voor hen te schrijven. Als je alleen denkt aan het optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines, is de kans groot dat dit niet erg nuttig is voor lezers. Denk eraan; mensen kopen, zoekmachines niet ;-). - Verwerk je keyword in je tekst
Verwerk je gekozen keyword (uit stap 1) in je tekst. En goede verhouding is dat je je keyword 1 à 2 x vermeld per 100 woorden. Het is belangrijk dat je niet overdrijft, anders gaat Google denken dat je je pagina “over-optimaliseert”. Maar het is tevens belangrijk dat je het een aantal keer gebruikt zodat Google goed weet waarover je pagina gaat. Maak daarnaast ook gebruik van synoniemen, niet iedereen gebruikt namelijk hetzelfde keyword in google. - Voeg media (afbeeldingen, video) toe
Afbeeldingen zorgen ervoor dat je teksten veel aangenamer zijn om te lezen. Ze zorgen voor een leuke afwisseling en soms kan een afbeelding snel iets duidelijk maken. Daarnaast kan je ook gebruik maken van video. In een video kan je op een korte manier iets heel eenvoudig uitleggen. Je bezoekers (én Google!!) houden van video, dankzij video’s zullen ze veel langer op je pagina’s blijven. De tijd dat iemand op je pagina blijft is niet te onderschatten, dit is een signaal voor Google dat je pagina goede informatie bevat! - Vergeet de meta-title en meta-description niet
De meta-title (ook wel SEO-titel) is één van de belangrijkste SEO-factoren. Dit is namelijk het titeltje dat zal verschijnen in de Google-zoekresultaten. Denk dus heel goed na over deze titel en verwerk je keyword hierin. De meta-description is het tekstje dat verschijnt onder de meta-title in de zoekresultaten van Google. De meta-description bepaalt dus mee of zoekers al dan niet doorklikken naar jouw website!
Linkbuilding

Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het proces van het verwerven van nieuwe inkomende links naar je website vanuit andere websites. Het belangrijkste doel van linkbuilding is om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website te verbeteren en de zichtbaarheid ervan in Google te vergroten.
Er zijn tal van voordelen van linkbuilding waaronder meer bezoekers en merkbekendheid. Linkbuilding kan ook helpen om de PageRank van een website te verhogen, evenals de posities ervan in zoekresultaten van google.
Linkbuilding is echter geen gemakkelijke taak en kost veel tijd en moeite. Om succesvol te zijn in linkbuilding, moet je geduldig en consistent zijn.
Hoe start je met link building?
Er zijn veel manieren om aan linkbuilding te doen.
Zelf start ik bijna altijd met de eenvoudigste manier: linken vanuit de eigen sociale profielen. Denk aan Google Mijn Bedrijf, LinkedIn, Facebook, Instagram,… Dat zijn links die je zelf gemakkelijk kan leggen.
Voeg zeker ook een link toe aan je e-mailhandtekening.
De tweede stap is om je website toe te voegen aan startpagina’s. Ook deze manier van linkbuilding is relatief weinig werk en dus zeker interessant. Denk hierbij aan:
Startpagina’s (of web directories) waren in de begindagen van het internet enorm populair. Ze worden vandaag nog zelden bezocht (heb je er afgelopen jaar 1 bezocht?) maar aangezien het niet veel tijd vraagt, kan het interessant zijn om hier je website toe te voegen.
Reageer op forums en blogs, vaak kan je dan ook een link naar je website toevoegen. Let wel op, zorg ervoor dat jouw reactie op die forums en blogs heel relevant en een meerwaarde is, zoniet is de link naar jouw website waardeloos.
Schrijf gastenblogs op andere websites. Dit vergt wel wat werk en niet elke blog of website staat hiervoor open, maar de resultaten kunnen mooi zijn. Niet alleen plaats je zo een link op een andere website naar jouw website, je kan meteen ook extra bezoekers krijgen vanuit de andere blog of website (al hangt dat vooral af van de populariteit van die blog of website).
Vind je op een blog of website een artikel waarbij een link naar jouw website een meerwaarde zou kunnen zijn voor dat artikel? Contacteer de eigenaar van die website of blog en vraag vriendelijk of ze een link naar jouw website willen toevoegen. Leg heel kort uit waarom een link naar jouw website een meerwaarde zou zijn voor hun artikel. Weet ook dat sommige website en blogs zo tientallen aanvragen krijgen per dag. De kans is reëel dat je dus geen reactie krijgt.
Nog een belangrijk advies: koop nooit nooit nooit links. Ookal is dit soms verleidelijk en goedkoop, die links naar jouw website komen niet op de beloofde websites. Als Google te weten komt dat jij links hebt gekocht, zakt je website in het beste geval heel wat plaatsen. Verschiet er zelfs niet van als je website totaal niet meer vindbaar zou zijn!
O ja, het is trouwens niet nodig om steeds naar je hoofdpagina te linken. Link naar de meest relevante pagina. Dat kan je hoofdpagina zijn, maar vaak zal je ook willen linken naar een bepaalde pagina of een bepaald blogartikel. Hoe relevanter, hoe beter!
Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de links die je verkrijgt van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor je website. Links van irrelevante websites zullen je SEO-inspanningen niet helpen en kunnen je rankings zelfs schaden!
7 tips om links te verzamelen
Om het voorgaande nog eens kort samen te vatten, som ik alle adviezen nog eens op:
- Start eenvoudig: plaats de link naar je website op je sociale profielen
- Voeg een link toe aan je e-mailhandtekening
- Plaats relevantie reacties op forums en blogartikels, voeg daar ook de link toe naar je website
- Schrijf een gastartikel op een andere blog of website
- Vraag aan website-eigenaren om een link naar jouw website toe te voegen
- Koop nooit links!
- Je hoeft niet steeds links naar je hoofdpagina te plaatsen, dat mag ook naar specifieke pagina’s zijn (een productpagina, een blogartikel,…)
Lokale SEO
Wat is lokale SEO?
Via lokale SEO ga je je website optimaliseren voor lokale zoekopdrachten: dit zijn zoekopdrachten waarbij zoekers binnen een bepaalde regio zoeken. Voorbeeld:

In dit voorbeeld gaat de zoeker op zoek naar een kinesist in Gent. Door je website te optimaliseren voor deze zoekopdracht, vergroot de kans enorm dat jouw website bovenaan de zoekresultaten in Google zal eindigen.
Lokale SEO is een belangrijk onderdeel van elke marketingstrategie voor zelfstandigen, vrije beroepers en kleine ondernemingen.
Een groot voordeel is dat lokale SEO relatief eenvoudig is en dat je vrij snel resultaten ziet.
Hoe start je met lokale SEO?
Start met de registratie van je onderneming op Google Mijn Bedrijf. De registratie is gratis en daarmee geef je meteen aan Google mee dat je een bedrijf hebt dat actief is binnen een bepaalde regio. Het resultaat is dat je kans maakt om bovenaan in de Google-zoekresultaten, op het kaartje, vermeld te worden:

Vermeld daarnaast duidelijk je contactgegevens op iedere pagina: zowel je naam (of de naam van je onderneming), je telefoonnummer én je adres. Door je adres duidelijk te vermelden op je website, is het voor Google heel duidelijke waar je onderneming gelegen is.
Vergeet ook niet om reviews te vragen aan klanten. In de screenshot hierboven merk je dat elke vermelding Google-reviews heeft. Google gaat bedrijven met positieve reviews hoger ranken, omdat Google nu eenmaal de beste resultaten bovenaan wil plaatsen.
Waarom is lokale SEO zo belangrijk voor zelfstandigen & vrije beroepen?
Via lokale SEO trek je zoekers (potentiële klanten / cliënten) bij jou in de buurt aan.
Ben je dus op zoek naar klanten bij jou in de buurt (of uit een bepaalde regio), dan is lokale SEO de perfecte manier om nieuwe klanten / cliënten aan te trekken.
Bovendien is lokale SEO gemakkelijker dan “gewone” SEO en zie je veel sneller resultaat.
De 3 beste tips om je lokale SEO te optimaliseren
- Registreer je bedrijf bij Google Mijn Bedrijf
Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van Google waarbij je aan Google echt gaat meegeven wat je doet én waar je het doet. Op die manier kan Google veel beter de vermelding van jouw bedrijf tonen aan geïnteresseerde zoekers (= potentiële klanten / cliënten) - Vraag Google-reviews
Goede Google-reviews zorgen ervaar dat je aangeeft aan Google dat je kwaliteit levert. Goede Google-reviews creëren vertrouwen bij zoekers die overwegen om klant te worden bij jou. Daarom is het aangeraden om goede Google-reviews te vragen aan tevreden klanten. - Vermeld je adres op iedere pagina
Wanneer je je adres op iedere pagina vermeldt, dan geef je duidelijk mee aan Google waar je bedrijf zich bevindt. Als op iedere pagina staat dat je boekhoudkantoor zich in Brugge bevindt, dan zal het voor Google zeer duidelijk zijn dat jouw website naar boven moet komen wanneer zoekers op zoek zijn naar een boekhouder in Brugge.
Wil je meer leren over lokale SEO? Neem dan zeker ook dit blogartikel door:
Wat is lokale SEO? Hoe werkt lokale SEO? + 8 praktische tips!
Is je website onvindbaar in Google?
Levert je website nauwelijks nieuwe klanten op?
Download gratis het Stappenplan voor meer succes op Google
O Een concreet stappenplan voor wie op pagina 1 in Google wil staan
O 5 eenvoudige stappen, geen technisch gedoe
O Meer gratis klanten via Google