SEO opleidingen – hoe en waar kan je SEO leren?

SEO opleidingen

Welke SEO opleidingen zijn er allemaal beschikbaar? Waar kan je SEO leren? Want ondanks het feit dat SEO een belangrijke techniek is om bezoekers naar je website te leiden, bestaan hier nog steeds relatief weinig opleidingen over. Ook het onderwijs besteedt hier eigenlijk weinig aandacht aan. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden, in klasverband of online, om toch SEO te leren.

Gratis SEO opleidingen

Eén van de beste manieren om met SEO te starten, is door het volgen van een gratis SEO cursus. En ondanks het feit dat deze gratis zijn, zitten er enkele heel kwalitatieve SEO cursussen tussen.

 • Google startersgids voor zoekmachineoptimalisatie: Deze Google startersgids over SEO is zeker een aanrader om door te nemen. Er worden heel wat do’s én dont’s opgesomt. Als je twijfelt over iets omtrent SEO, raadpleeg dan deze gids. Deze gids is misschien wel iets theoretischer, maar wel een referentie.
 • MOZ Beginner’s guide to SEO: Nog een gids voor beginners over SEO, en deze keer van Moz. Moz is een referentie in SEO. Daarnaast vind je op de blog van Moz héél véél interessante artikels over SEO.
 • Yoast Free SEO training: Deze SEO basistraining van Yoast is zeker een goede start om SEO te leren. Yoast is een referentie in SEO voor WordPress en SEO in het algemeen. Bij Yoast kan je ook terecht voor verschillende betaalde SEO trainingen.
 • Hubspot inbound marketinginbound marketing omvat veel meer dan SEO, maar SEO is wel een belangrijk onderdeel (of zelfs de basis) van inbound marketing. Dit was één van de eerst echte interessante gratis online trainingen om SEO te leren. Na afloop van deze opleiding kan je een test afleggen. Wanneer je slaagt voor deze test krijg je een certificaat.
 • Hubspot SEO training: nieuw in het aanbod online cursussen van Hubspot is deze SEO cursus. Deze heb ik zelf nog niet volledig doorgenomen, maar als beginner is het zeker de moeite waard om deze door te nemen.

Interessante SEO blogs

Gratis SEO opleidingen zijn zeer interessant, maar vergeet zeker ook de SEO blogs niet. SEO artikels op een blog gaan vaak over een specifiek element van SEO, maar zijn meestal ook diepgaander. Het is ook zo dat SEO continu evolueert. Het volgen van enkele blogs is dus de ideale manier om up to date te blijven.

 • Moz SEO blog: Moz is één van de bekendste SEO-tools. Hun blog is één van de betere: diepgaande artikels over uiteenlopende SEO issues. Check zeker ook de whiteboard fridays.
 • Backlinklo: Brian Dean, oprichter van Backlinko, is een echte referentie op vlak van SEO. In tegenstelling tot vele andere blogs, schrijft hij de artikels op zijn blog zelf. Het interessante is dat hij zeer gedetailleerde en diepgaande artikels schrijft. Als je snel wat tips wil, is dit niet de juiste plaats. Maar wil je écht bijleren over SEOen ben je bereid om daar tijd in te investeren, dan is dit zeker een aanrader!
 • SEMrush SEO blog: SEMrush is één van mijn favoriete SEO tools, zij hebben er dan ook alle baat bij om sterke SEO-artikels te schrijven.
 • SearchEngineJournal: Er bestaan heel wat SEO blogs, maar SearchEngineJournal is één van mijn favorieten.
 • Yoast SEO blogYoast is een echte referentie op vlak van (WordPress) SEO. Ze schrijven over heel uiteenlopende SEO-onderwerpen. Vaak gedetailleerd en diepgaand, een echte aanrader!
 • Digitaal Groeien SEO blog: Ook Digitaal Groeien heeft ondertussen een uitgebreide SEO-blog. De nadruk ligt op praktische tips en tutorials waarmee je zelf aan de slag kan!

Het lijstje SEO-blogs is uiteraard eindeloos. Maar het volgen van bovenstaande SEO blogs zal al heel wat tijd in beslag nemen en tenslotte zijn dit ook allemaal de betere blogs.

Betalende SEO opleidingen

Uiteraard bestaan er naast de vele gratis opleidingen ook interessante betalende opleidingen.

 • Yoast academy: hier vind je naast een gratis SEO cursus ook heel wat betalende SEO cursussen terug.
 • WiSEO SEO opleidingen: WiSEO is een SEO bedrijf in West-Vlaanderen. Zij organiseren een aantal SEO opleidingen die zeker interessant zijn voor grotere bedrijven. De mensen van WiSEO zijn ook de bezielers van één van de beste Nederlandstalige SEO-communities op Facebook (zie verder).

Ook Digitaal Groeien organiseert SEO opleidingen op maat. Onze SEO opleiding is gericht op iedereen die zich wil verdiepen in zoekmachine optimalisatie.

Gerelateerde opleidingen

SEO is natuurlijk maar een stukje van de puzzel. Naast SEO zijn er nog heel wat interessante cursussen en opleidingen om te volgen.

 • Postgraduaat digitale marketing: Tegenwoordig kan je bij heel wat hogescholen een postgraduaat digitale marketing volgen. In zo’n postgraduaat wordt niet altijd in de diepte gegaan, maar het geeft je wel een goed beeld van wat digitale marketing werkt en hoe de verschillende elementen onderling met elkaar verbonden zijn.
 • Cursus HTML: dit heeft op het eerste zicht niets te maken met SEO. Toch is HTML heel belangrijk voor SEO. Het is van groot belang dat je de belangrijkste tags kent zodat je deze beter kan inzetten in je SEO-strategie. Voor technische SEO-audits is een goede html-kennis onontbeerlijk. HTML-opleidingen vind je zowel online als in verschillende instellingen / bedrijven.
 • Conversie en usability: bij conversie en usability denk je misschien ook niet meteen aan SEO. Anderzijds is het heel gerelateerd. Je leert een heel gebruiksvriendelijke website maken die er bovendien op gericht is om bezoekers om te zetten in klanten. In de ogen van google verhoogt dit de kwaliteit van een website, onrechtstreeks heeft dit dus ook invloed op je rankings. Het Gentse AGConsult is hierin gespecialiseerd en organiseert hierin ook de nodige opleidingen.

SEO op social media?

 • SEO Benelux: SEO Benelux is één van de grootste Nederlandstalige SEO communities die je online kan vinden. Hier kan je terecht voor al je SEO-gerelateerde vragen. Zowel voor beginnersvragen als diepgaande vragen. In tegenstelling tot sommige andere FB-groepen wordt je hier quasi altijd op een vriendelijke manier geholpen.

Mijn ultieme tip om SEO te leren

Start je eigen website of blog over een bepaald onderwerp, en zorg dat je boven je concurrenten komt.

Dat is de enige manier dat je het écht gaat leren.

Wanneer je werkt voor een klant, dan zijn rankings vaak niet meer dan cijfers. Als je je eigen blog of website beheert, dan betekenen die rankings veel meer; een goede of slechte ranking bepaalt dan of je al dan niet meer bezoekers zal aantrekken.

Om het extra spannend te maken, kan je ook proberen om geld te verdienen met je blog. Zo zal je nog veel meer het effect zien en voelen van de aanpassingen en optimalisaties die je doorvoert!

Je mag nog alle bovenstaande bronnen doornemen, als je het niet zelf doet, ga je het niet leren. SEO is geen exacte wetenschap, maar een puzzel waarvan de puzzelstukjes moeten samenvallen. Aan jou om te ontdekken wat voor jou het beste werkt!

SEO opleidingen – conclusie

Bovenstaande SEO opleidingen en gerelateerde cursussen zijn een startpunt als je wil starten met SEO. Eens je er mee bezig bent, zal je merken dat er nog veel meer opleidingen en cursussen beschikbaar zijn. Het is kwestie van die cursussen te vinden die het best bij jou passen en het meest voor jou van toepassing zijn. Veel hangt ook af van wat je doelstellingen. Wil je echt SEO leren om een expert te worden, dan is het zeker interessant om heel wat SEO cursussen en opleidingen te volgen. Heb je zelf een website die je hoger wil krijgen in Google, dan kan het interessanter zijn om een specifieke opleiding of blog te volgen.

Ben je starter of zelfstandige en wil je SEO leren, dan ben je bij ons aan het juiste adres: wij bieden een SEO opleiding aan op maat van starters en zelfstandigen.

Klik hier om hieronder een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: