13 tips om online meer vertrouwen uit te stralen

Waarom is online vertrouwen belangrijk?

Heel simpel: als je bezoekers je website niet vertrouwen, gaan ze ook niet bij je kopen. Meer nog dan bij een fysieke winkel, moet je hier echt extra aandacht aan besteden.

In dit artikel geef ik je enkele praktische tips om meer online vertrouwen te creëren.

1) Professioneel webdesign

De eerste tip is eigenlijk een zeer logische. Let er op dat je website mooi oogt.

Apple in de jaren 90

Zo zag de website van Apple er uit in de jaren 90. Zou je dit nu nog vertrouwen?

Een website die er slordig uit ziet, komt niet professioneel uit. En dat straalt ook geen vertrouwen uit.

Zorg er daarom voor dat je website er professioneel en verzorgd uit ziet. Dat wil niet zeggen dat je een dure website nodig hebt. Een WordPress-website met een moderne template, is in veel gevallen (voor zelfstandigen en kmo’s) al voldoende.

2) Een SSL-certificaat

Google geeft steeds meer de voorkeur aan websites met een SSL-certificaat (https).

SSL - https

Websites met een SSL-certificaat worden door browsers als veilig (betrouwbaar!) gemarkeerd.

Zo geeft Chrome je meteen de melding “Veilig” wanneer je een website met een SSL-certificaat bezoekt. Websites zonder SSL-certificaat krijgen die melding niet. Enkele jaren terug was dit nog niet het geval, maar het ontbreken van een SSL-certificaat zou wantrouwen tov je website kunnen opwekken.

3) Een “over ons”-pagina

Als je als klant een winkel binnenstapt, vind je het normaal dat je verkopers ziet. Veel bedrijven vergeten van zich online voor te stellen. Een “Over ons”-pagina is hier ideaal voor. Hier heb je de kans om de mensen achter de winkel voor te stellen. Dit maakt je website meteen persoonlijker.

Creatieve over ons pagina

Voorbeeld van een creatieve “Over ons” bedrijfspagina.

Het feit dat bezoekers de mensen achter de website zien, verhoogt het vertrouwen enorm. Wist je trouwens dat een “Over ons”-pagina vaak één van de meest-bezochte pagina’s van een website is?

4) Zichtbare contact info

Er is absoluut geen reden om je contact informatie te verbergen, tenzij je als bedrijf niet gecontacteerd wil worden… Ik geef altijd de raad om de contactgegevens op iedere pagina te vermelden. Liefst op “standaard”-locatie zoals de footer.

Je kan ook nog een stap verder gaan: bij de voorstelling van je medewerkers kan je ook hun sociale profielen (vb Twitter, LinkedIn) vermelden. Dat maakt je zaak toegankelijker en ook echter.

5) Herstel gebroken pagina’s

Niets zo vervelend voor een bezoeker als die terecht komt op een pagina die niet meer bestaat. Als dat net de eerste pagina is die ze zien van jouw website, is de kans heel groot dat ze je website terug verlaten. Het geeft een slordige indruk en kan er ook voor zorgen dat je bezoekers zich gaan afvragen of je zaak nog wel bestaat.

Je hoeft dit niet manueel te doen. Hiervoor bestaan tools zoals bijv Screaming Frog (met de gratis website kan je toto 500 url’s nakijken).

6) Testimonials & klanten reviews

Potentiële klanten hechten veel belang aan reviews van andere klanten.

Het is daarom aangeraden om testimonials en klanten reviews op je website te plaatsen. Goede testimonials en reviews zorgen nu eenmaal voor meer vertrouwen. Probeer reviewers te vermelden met volledige naam én echte foto. Valse namen / foto’s kunnen fake overkomen en dat is dan weer net nadelig om online vertrouwen te creëren.

testimonials - reviews

Een voorbeeld van testimonials om digitaalgroeien.be

7) Cases

Aan de hand van cases kan je uitleggen hoe je je projecten tot een goed einde hebt gebracht. Dit geeft potentiële klanten het vertrouwen dat je ervaring hebt in het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Daarnaast leren ze op die manier meer over je werkwijze, over hoe je de zaken aanpakt.

8) Logo’s

Een logo dat we kennen, straalt vertrouwen uit. Daarom dat je bij eshops onderaan vaak de logo’s van de verschillende betaalmogelijkheden terugvindt.

Logo's betalingsmogelijkheden

Deze logo’s komen vertrouwd over

Ook logo’s van klanten voor wie je reeds gewerkt hebt en logo’s van partners of beroepsverenigingen beïnvloeden positief het vertrouwen.

9) Social (media) proof

Het toevoegen van “badges” voor de verschillende soorten online media profielen, is deels ook om vertrouwen op te wekken. Wanneer je iemand van je eigen vrienden ziet staan tussen de fans van een bepaalde pagina, geeft dat al meteen meer vertrouwen.

Heb je veel fans op één of ander social media-platform? Vergeet dat dan zeker niet te embedden zodat je andere bezoekers meteen kunnen zien dat hoeveel fans je online hebt.

10) Vermeld je studies, diploma’s en certificaten

Praktisch iedereen kan een website maken en zichzelf promoten als “specialist in iets”. Daarom kan het belangrijk zijn om je diploma’s en certificaten te vermelden. Dat toont aan je bezoekers dat je toch een bepaalde kennis hebt. Dit is ook een opportuniteit om wat meer op te vallen tussen de concurrentie.

Hubspot Inbound Certified for SEO

Zelf heb ik ook een afbeelding van een certificaat aan mijn site toegevoegd!

11)  Gebruik échte afbeeldingen (en geen stock-foto’s)

Foto’s van je team geven veel vertrouwen aan je bezoekers: ze zien eigenlijk de echte personen achter de website.

Vermijd echter cliché foto’s van stockfoto websites. Je bezoekers zijn liever jouw gezicht dan die stockfoto’s. Bovendien komen deze enorm “fake” over, wat een negatieve invloed heeft op je website en zaak.

Stock foto voorbeeld

Typische stock foto met een mooie witte lach van een model. Dit komt niet “echt” over.

12) Integreer video

13) Een (bedrijfs)blog

Een blog is niet alleen goed om nieuwe bezoekers aan te trekken. Het is ook een mogelijkheid om oa. potentiële klanten te overtuigen van je expertise.

Goede, kwalitatieve blogberichten kunnen ervoor zorgen dat je als “autoriteit” binnen je vakgebied wordt aanzien. Wanneer bezoekers overtuigd geraken van je kennis, geeft dat enorm veel vertrouwen.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker eens mijn blog op deze website!

Conclusie

Wil je ook een website die meer vertrouwen uitstraalt, ga dan vandaag nog aan de slag met bovenstaande tips. Geef mij gerust een seintje als je liver advies op maat zou krijgen.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: