Wil je gratis je eigen website maken?

Gratis je eigen website maken

Gratis je eigen website maken klinkt mooi, maar kan het ook? En zoja, is een gratis website ook een interessante oplossing voor een ondernemer?

Kan je zelf gratis je eigen website maken?

Ja.

Er bestaan heel wat mogelijkheden om gratis je eigen website te maken. Het goede nieuws is dat oplossingen zoals WordPress.com, Wix en Weebly ook zeer kwalitatief zijn. Dichterbij is er ook nog JouwWeb, een Nederlandse oplossing. Voordeel van JouwWeb is dat je ook kan betalen met Bancontact en dat je de dienst 3 maanden gratis kan uitproberen.

Hoe werkt het?
Je eigen website maken (gratis)

Wil je gratis je eigen website maken, kies dan voor een online pakket zoals WordPress.com, Wix, Weebly,… Het enige wat je hoeft doen is registreren voor een gratis account en je kan aan de slag:

  • kies een mooie layout
  • creëer de nodige pagina’s
  • voeg content (tekst, afbeeldingen, video,…) toe

Let wel op, dit klinkt misschien simpel maar in de praktijk zal je al snel enkele 10-tallen uren aan spenderen voor een basis website!

Zijn er nadelen?

Het grootste nadeel van een gratis website maken is dat je niet zelf de domeinnaam kan kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een gratis website start bij WordPress.com, zal de url van je website er als volgt uit zien: https://mijnwebsite.wordpress.com

Daarnaast is de kans ook groot dat er advertenties worden getoond op je website. Niet dat deze advertenties leiden tot veel extra inkomsten, maar het is wel een “drukkingsmiddel” om je te “pushen” naar een betalend abonnement.

Een gratis versie mist vaak ook sommige functionaliteiten.

Wat zijn de voordelen?

Uiteraard zijn er ook enkele voordelen:

  • De meeste van deze diensten zijn kwalitatief (omdat ze je willen verleiden om over te gaan naar een premium abonnement)
  • Je kan de dienst gratis uittesten zolang je maar wil
  • Voor sommige mensen is dit ook gewoon voldoende

Is een gratis website maken ook voor professionals?

Het kan natuurlijk wel maar ik raad het echt af.

Een eigen domeinnaam is echt een must als je professioneel wil overkomen. Daarnaast is je domeinnaam ook je eigendom: alle inspanningen die je doet om je website uit te bouwen, blijf je behouden naar de toekomst toe. Ookal maak je op een bepaalde dag een nieuwe website op hetzelfde domein of zelfs een ander domein!

Voor wie is het wél interessant om zelf een gratis website te maken?

Wil je je eigen website maken voor je hobby, of als student of vereniging, dan is een gratis website misschien wel genoeg.

Links in dit artikel

Leer gratis je eigen website maken

Wil je geen tijd verspillen maar meteen een kwalitatieve website maken die jouw doelpubliek bereikt?

Start dan vandaag nog met de gratis online Wix handleiding!

In deze Wix handleiding toon ik je stap voor stap hoe je zelf een professionele website maakt die goed vindbaar is in Google.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.