Je eigen website maken of je website laten maken?

Website laten maken of eigen website maken?

“Waarom moet ik een website laten maken? Vandaag de dag is het toch perfect mogelijk om je eigen website te maken!”

Het is een terechte opmerking die ik regelmatig krijg van starters en zelfstandigen. In mijn ogen is het antwoord niet eenduidig ja of nee; veel hangt af van je eigen kennis, ingesteldheid én het doel van je website.

Je eigen website maken

Als je even rondsurft zal je al snel merken dat er tientallen mogelijkheden zijn om zelf een gratis website maken. En er zitten zeker goede oplossingen bij! Toch moet je vooraf een aantal zaken weten voordat je zelf je website gaat maken:

  • Het zal je tijd kosten: hoe eenvoudig de tool ook mag zijn, je zal (enorm veel) tijd besteden aan je website. Ben je net gestart met je eigen zaak en heb je die tijd, dan is er geen probleem. Door zelf je website te maken bespaar je immers een pak geld uit die je als starter anders kan besteden. Heb je weinig tijd, dan loop je het gevaar dat je website niet af zal geraken en dat je uiteindelijk toch een webdesigner of webdesign bureau zal moeten zoeken. Je zou niet de eerste zijn…
  • Een professionele, gratis website bestaat niet: met de meeste tools kan je gratis starten, al zijn er enkele minpunten: als je website kine-lies.wordpress.com noemt en er staat reclame op voor de nieuwste smartphone… echt professioneel is dat niet. Hou er dus rekening mee dat je voor een eigen domeinnaam (vb jouwbedrijf.be) altijd moet bijbetalen. En vaak ook om reclame af je website te halen. Toch blijft deze oplossing vaak heel betaalbaar.
  • Je website verschijnt niet zomaar in Google: misschien is dit nog wel het belangrijkste punt. Ik ga er mee akkoord dat iedereen een website kan maken, maar niet iedereen kan een website bouwen die ook bezoekers aantrekt. En dit is een punt waar een goede webdesigner of webdesign bureau het verschil kan maken. En natuurlijk kan je zoekmachineoptimalisatie ook zelf leren, maar dit zal nog meer tijd in beslag nemen dan het maken van je website zelf. Een andere mogelijkheid is dat je zelf je website maakt, en nadien de zoekmachine-optimalisatie gaat uitbesteden.

Zie je het nog steeds zitten om zelf je website te maken? Ok, perfect, dan geef ik je graag ook wat advies en interessante links mee!

Gratis webdesign tools

Zoals ik al eerder schreef, zijn er heel wat (gratis) webdesign tools om zelf je professionele website te maken. Ik som hier enkele populaire mogelijkheden op:

  • Wix: een bekende en gebruiksvriendelijke tool is Wix. Als je alles zelf wil doen zonder al te veel zorgen aan je hoofd, is Wix een uitstekende keuze. Er is keuze uit verschillende templates én er is aandacht besteed aan SEO. Nadelen zijn er natuurlijk ook: je moet alles zelf doen én je bent beperkt in je mogelijkheden. Maar al bij al zeker geen slechte keuze voor starters die niet per sé een unieke website nodig hebben.
  • WordPress: WordPress is wereldwijd het meest gebruikte platform, eenvoudig in gebruik en komt in 2 versies: met WordPress.com kan je meteen aan de slag, je hoeft je enkel te registreren. WordPress.org moet je zelf installeren op je webhosting, al doen de meeste webhosting bedrijven dat tegenwoordig gratis voor jou. Enkele jaren geleden schreef ik een uitgebreide vergelijking tussen WordPress.com en WordPress.org.
  • Site builders: webhosting bedrijven hebben vaak zelf ook eigen site builders. Eerlijk gezegd zou ik deze links laten liggen. Als je dan toch zelf je eigen website gaat maken, kies dan eerder voor Wix of WordPress.

Start je liever een webshop?

Een webshop laten maken kan duur uitvallen. Als zelfstandige kan je gelukkig ook gebruik maken van enkele betaalbare alternatieven!

WordPress + WooCommerce
Heb je reeds een WordPress website, dan kan je deze uitbreiden met WooCommerce. Dit vraagt wel wat extra werk, maar het is het perfecte voorbeeld over hoe je een WordPress website kan uitbreiden naar je noden.

Online webshop tools
Zelfs als je geen technische kennis hebt en toch zelf je webshop wil starten, zijn er mogelijkheden. Tools zoals Shopify en Mijnwebwinkel laten je toe op een eenvoudige manier je webshop te ontwerpen. Je betaalt een maandelijkse bijdrage, maar dat zijn zeer betaalbare prijzen. Tenslotte hoef je je geen zorgen te maken over hosting, security, backups,… alles zit in de prijs inbegrepen. Met zo’n oplossing kan je je focussen op verkopen en je klanten.

Lees ook: Een webshop starten in bijberoep, wat zijn de mogelijkheden.

Een opleiding webdesign volgen

Misschien wil je wel je eigen professionele website bouwen, maar heb je geen zin om verschillende avonden te spenderen om je eigen website te leren maken?

Speciaal voor ondernemers organiseren wij zelf een opleiding webdesign, een zeer praktische cursus op 1 dag. Als het je bedoeling is om webdesigner te worden, dan is deze cursus niet voor jou, maar wil je een professionele website leren maken voor je bedrijf, dan ben je aan het juiste adres.

Op het einde van deze dag heb je niet alleen je eigen professionele website gemaakt, ik geef je ook tips hoe je ideale klant de weg naar jouw website vindt!

Meer info vind je op de pagina Leer je eigen website maken.

Een professionele website laten maken

Je website laten maken

Heb je geen tijd of zin om je eigen website te maken, dan kan je die uiteraard laten maken.

Een belangrijke eerste keuze is het vinden van de juiste partner: ga je voor een freelance webdesigner of eerder voor een webdesign bureau? Of, ga je eerder toch voor een kennis of dat familielid die wel “iets van computers kent” 🙂 ?

Je website laten maken door een freelance webdesigner

Voor “kleinere” websites is een freelance webdesigner vaak een interessante keuze.

Je contactpersoon bouwt de website
Wanneer je met een freelance webdesigner werkt, is de persoon met wie je je project bespreekt normaal gezien ook diegene die het project gaat uitvoeren. Dat maakt dat je kort op de bal kan spelen en meestal is je webdesigner makkelijk te bereiken bij vragen op opmerkingen.

Een freelance webdesigner is vaak goedkoper
Freelancers kosten vaak minder dan webdesign bureau’s. Enerzijds zijn de projecten vaak kleiner en meestal ligt het uurtarief ook lager.

Werkt een freelancer solo of met andere freelancers?
Samenwerken met een freelance webdesigner heeft natuurlijk ook nadelen: 1 persoon kan onmogelijk alle aspecten van een succesvolle website beheersen. Maar vaak werken freelancers samen om dit op te vangen. Op die manier heb je toch de expertise van specialisten voor de prijs van een freelancer.

Zelf werk ik ook zo. Als een bepaald aspect buiten mijn expertise valt, schakel ik een freelancer uit mijn netwerk in die wel de juiste expertise heeft.

Je website laten maken door een webdesign bureau

Naast de freelance webdesigners kan je ook samenwerken met een webdesign bureau. Vaak doet een webdesign bureau meer dan enkel de website maken. Meestal gaat het om digital agencies die ook een digitale strategie uitwerken, je merk uitwerken, je website promoten, teksten schrijven,…

Je volledige digitale strategie laten uitwerken mag dan wel een meerwaarde zijn, meestal betaal je iets meer dan voor een freelancer.

Je website laten maken door een kennis / student

Als je een beperkt budget hebt en je ziet het niet zitten om je website zelf te maken, is je website laten maken door een kennis / student vaak de goedkoopste oplossing. Vergewis je er wel van dat deze kennis / student de juiste partner is. Je website mag dan wel goedkoop zijn, als je geen nieuwe klanten aantrekt, heb je er ook niets aan.

Hoe de juiste partner kiezen om mee samen te werken?

Je website is je digitale etalage en zeker als zelfstandige toch iets persoonlijks. Het maken van een website is een intensief project, ookal besteed je dit uit. Daarom is het belangrijk om samen te werken met een partij waarmee het klikt, die naar je luistert en je visie deelt. Vergelijk verschillende offertes! Niet alleen kunnen de prijzen erg schommelen, ook de manier van werken verschilt vaak enorm.

Conclusie

Zoals je ondertussen waarschijnlijk wel merkt, bestaat er niet 1 juist antwoord op de vraag of je je website zelf moet maken of laten maken. Veel hangt af van je situatie en kennis.

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat hieronder dan zeker een berichtje achter. Uiteraard kan je mij ook contacteren.

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: