Hoe je eigen webshop maken met WordPress en WooCommerce

Je eigen webshop maken met WordPress en WooCommerce

Wil je je eigen webshop maken, of je bestaande WordPress-website uitbreiden met een webshop? Dit kan je doen met WooCommerce. WooCommerce is een gratis plugin die van je WordPress-blog of -website een professionele webshop maakt. En het is nog eenvoudig ook!

Waarom je eigen webshop maken met WordPress en WooCommerce?

Waarom zou je je eigen webshop maken met WordPress en WooCommerce als er ook andere alternatieven bestaan?

In eerste instantie denk ik bijvoorbeeld aan alternatieven zoals Shopify en Mijnwebwinkel. Hiervoor moet je zelf niets installeren.

Het voordeel van WordPress echter is dat je een pak meer flexibiliteit hebt zo is het eenvoudiger om layout en functionaliteiten naar je hand te zetten.

Eén van de extra functionaliteiten die WordPress biedt, is een eigen webshop starten. Dit kan eenvoudig met WooCommerce, de “webwinkel software” voor WordPress zeg maar. In dit artikel toon ik de verschillende stappen zodat je zelf je eigen webshop kan maken aan de hand van WordPress en WooCommerce.

Heb je nog geen website, begin dan met de installatie van WordPress

Indien je nog geen WordPress-website of -blog hebt, installeer dan de gratis software WordPress.org.

Als je wat technische kennis hebt is hier echt niets moeilijk aan:

 1. Download WordPress
 2. Gebruik een FTP-programma (zelf gebruik ik FileZilla) om de bestanden op te laden naar je webhosting
 3. Maak indien nodig een database aan bij je webhosting-pakket (sommigen voorzien standaard reeds een database)
 4. Ga naar www.jouwdomein.be en je komt in de installatiewizard van WordPress terecht. Het duurt letterlijk slechts enkele minuten om WordPress te installeren!

Heb je geen technische kennis? Geen probleem! Veel webhosting bedrijven installeren WordPress gratis voor jou. Voorbeelden van goede webshosting bedrijven die geoptimaliseerd zijn om WordPress op te installeren, zijn Combell en Easyhost.

Installeer een thema (= layout) geoptimaliseerd voor WooCommerce

Eens WordPress correct werkt, is het tijd om een thema te installeren!

Had je al een WordPress-website of WordPress-blog, en heb je al een thema, dan is er geen probleem. Veel modernere thema’s zijn al voorbereid op WooCommerce en sowieso werkt WooCommerce bijna altijd.

Installeer een gratis WordPress thema

Vanuit je WordPress installatie heb je rechtstreeks toegang tot een hele verzameling gratis thema’s:

 1. Klik in het linker menu op “Weergave” > “Thema’s”
 2. Klik bovenaan het scherm op de knop “Thema toevoegen”
 3. Je komt nu in het venster terecht met een overzicht van alle gratis thema’s
 4. Rechts bovenaan, in het zoekvenster, vul je “woocommerce” in:
  Vind gratis WooCommerce thema's

  Vind gratis WooCommerce thema’s

  Je krijgt nu een overzicht van alle thema’s die zeker ook met WooCommerce werken.

 5. Zoek het WordPress thema dat aan je verwachtingen voldoet en installeer dit door op de blauwe knop “Installeren” te klikken (deze verschijnt enkel als je met je muiscursor op een thema staat):
  WordPress thema installeren

  Installeer het gewenste WordPress thema

Installeer een betalend thema

Naast gratis thema’s zijn er ook “premium” of betalende thema’s. Eén van de beste websites om betalende thema’s te vinden zijn Themeforest en de website van WooCommerce (ook hier vind je trouwens ook enkele gratis WordPress themes die geoptimaliseerd zijn voor WooCommerce). Bekijk vooraf zeker grondig de demo’s, deze geven je een goed zicht op hoe je uiteindelijke winkel er uit zal zien!

Zelf maak ik regelmatig gebruik van Themeforest. De meeste thema’s kosten tussen $35 en $70. De thema’s die je op Themeforest koopt, hebben vaak ook demo-content die je kan installeren.

Themeforest - betalende WooCommerce thema's

Themeforest – betalende eCommerce thema’s

Dat is een enorm voordeel als je snel een website wil opzetten OF als je weinig ervaring hebt met WordPress. Je kan deze demo-content zelf installeren, maar je kan dit ook laten doen (dat is een extra dienst die $50 kost, en meestal is dat binnen de 24u geïnstalleerd). Die demo-content omvat vaak ook de installatie van een volledige WooCommerce webshop inclusief voorbeeldproducten. Dat maakt het gemakkelijk om de webshop verder aan te vullen.

Zijn alle websites gebouwd met een bepaald thema niet hetzelfde?

Dit is een terechte opmerking die ik vaak krijg. Maar het is uiteraard niet zo dat alle websites gebouwd op een thema er hetzelfde uit zien. Een thema is een vertrekpunt, maar eens je je thema opvult met jouw logo, jouw afbeeldingen, jouw teksten,… dan wordt dit echt wel een unieke website. Veel freelance webdesigners starten trouwens van een thema, omdat dit de ontwikkelkosten enorm drukt én de eindfactuur voor de klant verlaagt.

Wat zijn de verschillen tussen een gratis thema en een betalend thema?

Eerst en vooral, gratis thema’s zijn niet slechter dan betalende thema’s! Al zijn er wel enkele verschillen:

 • Een gratis thema dat je installeert via WordPress, kan je ook gemakkelijk updaten. Betalende thema’s kan je natuurlijk ook updaten, maar dat is toch iets omslachtiger.
 • Gratis thema’s zijn vaak iets eenvoudiger.
 • Betalende thema’s bevatten meestal meer functionaliteiten. Dat geeft een pak meer mogelijkheden maar maakt het ook iets ingewikkelder.
 • Bij de meeste betalende thema’s kan je ook demo-content installeren, wat toch een enorm voordeel is.

Installeer WooCommerce indien nodig

Indien je WooCommerce nog niet hebt geïnstalleerd op je WordPress-website of WordPress blog, installeer eerst WooCommerce.

Je kan WooCommerce heel eenvoudig installeren binnen WordPress:

 1. Klik in het linker menu op “Plugins” > “Nieuwe plugin”
 2. Je krijgt nu een overzicht te zien van populaire plugins die je gratis kan installeren.
 3. Rechts bovenaan, in hetzoekvenster, vul je “WooCommerce” in:
  Je eigen webshop maken met WordPress? Installeer dan WooCommerce!

  Zoek de WooCommerce plugin

 4. Klik op de knop “Nu installeren” om WooCommerce te installeren:
  Installeer WooCommerce

  Installeer WooCommerce

 5. Activeer WooCommerce na de installatie: druk hiervoor op de blauwe knop “Activeren”. Al kan je dit nadien ook doen in het overzicht van de plugins (Klik daarvoor op “Plugins” in het linker menu).
 6. Eens geactiveerd, zal je volgende melding zien verschijnen:
  Start de WooCommerce installatiewizard

  Start de WooCommerce installatiewizard

  Druk op de knop “Installatiewizard uitvoeren” om doorheen de installatie van WooCommerce te gaan. Vergeet nadien ook niet op de knop “Voer de updater uit” te klikken!

Zo, nu je WooCommerce hebt geïnstalleerd is je webshop up and running!

Selecteer een betalingsprovider

Out-of-the box biedt WooCommerce maar een paar betalingsmogelijkheden aan (vb PayPal). De kans is groot dat je ook wil dat je klanten je met Bancontact en Visa kunnen betalen. Ookal is PayPal ondertussen al vrij bekend, niet iedereen heeft een PayPal-account en wil die aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je ook andere betaalmogelijkheden aanbiedt.

Zelf vind ik Mollie een goede keuze. Een account maken is gratis en je hebt geen abonnement nodig om van start te gaan.. Hou er wel rekening mee dat de volledige registratieprocedure enkele dagen kan duren omdat je gegeven worden gecontroleerd.

Mollie betaling provider

Homepage Mollie

Mollie is zeker geen kleine speler, heel wat grote bedrijven maken ook gebruik van Mollie.

Het enige wat je nog moet doen is de WordPress-plugin van Mollie installeren. Eens geïnstalleerd integreert Mollie heel mooi in WooCommerce. Heb je toch nog vragen over de werking van Mollie, dan kan je je bij hen terecht voor support.

Wil je je eigen webshop maken maar krijg je liever persoonlijk advies?

Wij zijn een klein webdesign bureau in Merelbeke (bij Gent) dat gespecialiseerd is in webdesign voor zelfstandigen & KMO’s en SEO voor alle soorten websites. Wil je een nieuwe website laten maken of wil je een bestaande website laten optimaliserencontacteer ons dan voor een vrijblijvende babbel. Dan bekijken we samen hoe we je het best kunnen helpen!

Klik hier om hieronder een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: