Een Wix website maken, zo begin je er aan

Creëer je eigen Wix website

Wil je een Wix website maken maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? In dit artikel leg ik je uit hoe je start met je eigen wixsite.

Voor wie zelf een mooie website wil maken zonder voorkennis, is Wix een zeer goede keuze.

Op deze pagina vind je de korte uitleg terug hoe je snel aan de slag kan met Wix. Heb je liever wat meer uitleg? Raadpleeg dan zeker onze gratis online stap-voor-stap Wix handleiding!

Waarom kiezen voor Wix?

Eigenlijk ben ik al minstens 10 jaar een WordPress-fan. Ondanks de eenvoud heeft Wix mij nooit kunnen overtuigen… Tot nu!

Voor mij is de vindbaarheid van een website van groot belang. Wat heb je aan een website die niet vindbaar is in Google? Wix websites waren lange tijd in het nadeel. Het feit dat je op een gebruiksvriendelijke manier een Wix website kon maken, zorgde achterliggend voor een technische handicap op vlak van vindbaarheid in zoekmachines.

Sinds kort heb ik echter gemerkt dat een Wix website goed scoort op vlak van SEO. Dat maakt dat ik Wix nu wél super interessant vind voor iedereen die op een eenvoudige manier een eigen, professionele website wil maken.

Een gratis Wix account maken

Om te starten, ga naar de website van Wix.

Je komt nu op de homepagina van Wix terecht.
Klik op de knop “Begin nu”:

Klik op de knop “Begin nu”

Je komt nu op de registratiepagina terecht. Hier kan je je gratis registreren:

Links kan je je registreren door zelf je gegevens in te voeren. Rechts kan je je registeren via je Facebook-account of je Google-account.

Heb je reeds een Wix-account? Klik dan op de link “Inloggen”.

Eén van de grote voordelen van Wix is dat je gratis je website kan maken. Pas als je je website aan een eigen domeinnaam wil koppelen, hoef je er voor te betalen. Op die manier kan je perfect uitproberen of Wix iets voor jou is!

Nadat je je hebt geregistreerd, verschijnt er een wizard:

Je kan deze wizard overslaan (door rechts onderaan op de link “Overslaan” te klikken), maar het is interessanter om de eerste keer de wizard te volgen.

Klik op de knop “Beginnen”. Je komt nu in volgend venster terecht:

Ik wil een Wixsite creëren voor...

In deze stap zal Wix je een aantal vraagjes stellen. Op basis van je antwoorden zal Wix je de beste manier voorstellen om een nieuwe website te maken. Concreet heb je keuze tussen de Wix Editor en Wix ADI. Wat dit juist betekent, leg ik je in het volgende deel uit.

Wix Editor of Wix ADI, wat is de beste keuze?

Als je een Wixsite maakt, heb je 2 mogelijkheden om je website te bouwen. Namelijk de Wix Editor en Wix ADI (ADI = Artificial Design Intelligence).

De Wix Editor is de klassieke Wix-manier om een website te maken. Je kiest een template en je hebt alle mogelijkheden om je website aan te passen en uit te breiden.

Wix ADI werkt iets anders. Op basis van enkele vragen zal WIX voor jou een website ontwikkelen. Nadien kan je die uiteraard wel nog aanpassen. De mogelijkheden om je website nadien aan te passen en uit te breiden zijn véél beperkter dan als je via de gewone Wix Editor werkt. Toch is de Wix ADI interessant voor wie zelf een mooie website wil maken zonder er al te veel tijd in te steken.

Wix ADI werkt ook niet voor elke soort website, maar enkel voor een:

 • bedrijfswebsite
 • blog
 • webshop
 • beauty website
 • muziek website
 • online portfolio & CV
 • design website

Kort samengevat, wil je de volledige controle over hoe jouw Wix website er moet uitzien en welke functionaliteiten er moeten worden toegevoegd, kies dan voor de Wix Editor. Wil je snel een mooie website en wil je hier niet veel tijd insteken, kies dan voor Wix ADI.

Een nieuwe Wix website maken als je al geregistreerd bent

Zo begin je een nieuwe Wixsite

Eens je geregistreerd bent, kan je meerdere Wix websites maken binnen dezelfde account. Log in in je account en klik bovenaan rechts op de knop “+ Nieuwe website maken”:

Een nieuwe Wixsite maken
Een nieuwe Wixsite maken

Je komt nu op de volgende pagina terecht, waar je kan kiezen wat voor website je wil maken:

Afhankelijk van je selectie zal je de keuze hebben om een Wix website te maken via de Wix Editor of Wix ADI, of zal de Wix Editor meteen openen.

Een Wix website maken met de Wix Editor

Wanneer je een Wix website maakt via de Wix Editor, kies je eerst een template:

Wix Editor Templates
Wix Editor Templates

Via het linker menu kan je kiezen uit verschillende onderwerpen. Ga met de muiscursor over een template om deze te bekijken of te bewerken.

Als je met je muiscursor over een template gaat en je klikt op “Bewerken”, kom je in de Wix Editor terecht:

Wix Editor

In de Wix Editor kan je elk element aanklikken en aanpassen: dubbelklik op een stukje tekst om deze tekst meteen aan te passen. Wil je een afbeelding wijzigen? Klik op de afbeelding om deze te vervangen. Je kan je eigen afbeeldingen opladen of je kan een gratis afbeelding (of video) selecteren uit de database van Wix!

Een Wix website maken met Wix ADI

Waneer je kiest voor Wix ADI (ADI = Artificial Design Intelligence) zal Wix je enkele vragen stellen. Op basis van je antwoorden zal Wix dan een kant-en-klare website maken.

Wix ADI
Wix ADI

De editor van Wix ADI is veel eenvoudiger. Waar je in de “gewone” editor elk element mooi kan opmaken en wijzigen, is dat in Wix ADI véél beperkter. Maar op zich is dat niet erg, met behulp van Artificiële Intelligentie zal Wix een website creëren die waarschijnlijk in grote lijnen al voldoet aan je verwachtingen!

Persoonlijk vind ik Wix ADI een zeer goede keuze als je zelf een mooie website wil maken voor je zaak, zonder dat je echt kennis hebt van hoe je een website maakt.

Wix ADI demo (video)

Interesse? Bekijk hieronder een korte demo. Hier toon ik je hoe eenvoudig het is om zelf een Wix website te maken met Wix ADI.

Demo: een Wix website maken met Wix ADI

Gratis online cursus Wix ADI

Wil je zelf leren hoe je van A tot Z je website maakt met Wix ADI?
Raadpleeg dan zeker ook onze gratis online cursus!

Enkele mooie Wix templates

Benieuwd welke templates er allemaal beschikbaar zijn in Wix? Log in in je Wix-account en bekijk de beschikbare templates.

De meeste templates zijn trouwens gratis. Al zijn sommige templates wel voorbehouden voor betalende Wix-gebruikers.

Wil je een webshop maken met Wix?

Dat kan perfect! Wix heeft alles in huis om van je Wix website een heuse webshop te maken.

Ook hier is het eenvoud troef; zo is alles voorzien zodat je klanten op een eenvoudige manier online kunnen betalen.

Let wel, een webshop is enkel mogelijk in een betalend abonnement. Je kan deze functionaliteit dus niet uitproberen in de gratis versie. Wix voorziet wel een 14-dagen-niet-goed-geld-terug garantie. Merk je dus al snel dat een Wix webshop niet aan je verwachtingen voldoet, krijg je je geld terug.

Je domeinnaam koppelen aan je Wixsite

Uiteraard kan je ook je eigen domeinnaam koppelen aan Wix. Hiervoor heb je wel een betalend abonnement nodig.

Er zijn 2 mogelijkheden.

 1. Je kan je domeinnaam rechtstreeks registreren via Wix
 2. Je kan je domeinnaam elders registreren en koppelen aan Wix

Wil je een .be- of .nl-domeinnaam koppelen aan Wix, dan moet je voor optie 2 gaan. Je kan tot vandaag nog geen .be- of .nl-domeinnaam registreren via Wix. In Wix kan je aangeven dat je elders een domeinnaam zal registreren.

Zo kan je bijvoorbeeld zeer goedkoop een .be- of .nl-domeinnaam registreren bij One.com of Vimexx.be.

Leer hier hoe je je eigen domeinnaam kan koppelen aan je Wix website

Veelgestelde vragen over Wix

Is een Wix website gratis?

Je kan Wix inderdaad gratis gebruiken. Bij de gratis versie gebruik je een Wix-domein (vb stijn.wix.com) en worden er advertenties op je website getoond. Voor sommigen zal dit volstaan.

Wil je een professionele website maken, dan zal je moeten overschakelen op een betalend plan waarbij je:

 • een eigen domeinnaam kan gebruiken
 • er geen Wix-advertenties worden getoond op je website

Hiervoor heb je minimaal het Combo-pakket nodig dat 8,5 eur (excl btw) per maand kost.

Is Wix ook geoptimaliseerd voor Google (SEO)?

Wix heeft een slechte naam op dit vlak, maar tegenwoordig is dat onterecht.

Voor mij is SEO (= een goed vindbare website in zoekmachines) cruciaal. Wix heeft op dat vlak de afgelopen jaren echt wel enorme stappen vooruit gezet. In die mate zelfs dat ik een Wixsite zelfs promoot voor iedereen die zelf een kleine professionele website wil maken.

Wat is het beste, Wix of WordPress?

Het is een veelgestelde vraag, maar kort door de bocht. Tot een jaar geleden zou ik zonder aarzelen “WordPress” hebben gezegd. Vandaag weeg ik af.

Is budget echt een issue, ga dan voor een WordPress website in combinatie met goedkope hosting bij One.com. Dan is je website voor circa 50 eur / jaar online.

Wil je zelf een mooie website maken, maar heb je geen technische kennis en wil je er ook geen dagen mee bezig zijn, ga dan aan de slag met Wix ADI.

Wil je een grotere website of een marketing website, dan spelen er vaak nog andere zaken mee en moet je gaan afwegen. Wat in het voordeel van Wix speelt, is dat je al heel veel mogelijkheden kan uitproberen, en zelfs een volledige website kan maken, zonder dat je een cent moet betalen of software moet installeren.

Een Wix website maken – Conclusie

 • De tijd dat Wix slecht scoorde in zoekmachines, is nu wel definitief voorbij
 • Eén van de grootste voordelen van Wix is dat je volledig gratis een complete website kan maken en heel wat functies kan uittesten, je moet pas betalen als je je eigen domeinnaam wil koppelen
 • Wil je snel & eenvoudig een mooie, professionele website maken, dan is Wix ADI voor jou!

Vind je Wix interessant maar heb je graag wat meer uitleg?

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: