Krijg je in Chrome ook de melding “Niet veilig” te zien op sommige websites?

Krijg je in Chrome sinds enkele dagen ook soms de melding “Niet veilig” te zien in de url-balk? En twijfel je of je de bewuste website wel kan vertrouwen? Het is inderdaad niet slecht om extra oplettend te zijn. De reden hiervoor is dat deze websites geen SSL-certificaat hebben. In dit artikel leg ik je uit wat het probleem juist is en hoe je het kan verhelpen voor je website.

“Niet veilig” melding in Chrome

Sinds enkele dagen geeft Chrome de melding “Niet veilig” op pagina’s die niet beveiligd zijn én waar je gegevens kan invoeren (denk maar aan een contactformulier, een inlogformulier of zelfs een bestelformulier). Je krijgt dan volgende melding te zien:

Chrome melding "Niet veilig"

Op pagina’s waar je geen gegevens moet invoeren, krijg je volgende melding te zien:

Chrome gewone pagina zonder SSL

Waarom geeft Chrome de melding “Niet veilig”?

Google hecht enorm veel belang aan een veiliger internet

Voor websites betekent dat dat er onder andere een SSL-certificaat moet geïnstalleerd worden. Een SSL-certificaat zorgt er voor dat er een beveiligde verbinding is tussen de website en de browser van de bezoeker. Op die manier is het voor hackers véél moeilijker om vertrouwelijke gegevens te onderscheppen. Zonder SSL-certificaat is dit voor hackers relatief gemakkelijk!

Via hun Chrome browser pusht Google webdesigners en webbeheerders om veiligere websites te maken:

 • De eerste stap was de groene vermelding “Veilig” tonen in de url-balk.
 • De tweede stap is dat er nu een vermelding “Niet veilig” is op pagina’s waar je gegevens kan ingeven (voorbeeld contactformulier of inlogformulier).
 • De volgende stap zal zijn dat de vermelding “Niet veilig” op iedere webpagina zal getoond worden van websites zonder SSL-certificaat.

Hoe moet de melding er uit zien?

Een veilige website (pagina) wordt aangegeven door de vermelding “Veilig” in het groen:

Een website waar het SSL-certificaat correct is geïnstalleerd begint steeds met https en krijgt een groene vermelding “Veilig” in Chrome.

Zo is het meteen duidelijk dat dit om een beveiligde webpagina gaat.

Wat kan je hier aan doen als bezoeker?

Als bezoeker kan je hier eigenlijk niets aan doen. Ik geef je de raad om extra voorzichtig te zijn. Gaat het om een website die je kent, wees toch extra alert maar normaal gezien is er geen probleem.

Gaat het om een webshop, dan moet je toch echt extra voorzichtig zijn. Webshops die betalingen regelen zonder SSL-certificaat, zijn niet veilig. Dat maakt het voor hackers gemakkelijker om jouw persoonlijke en betaalgegevens te onderscheppen!

Hoe maak je je eigen website terug veilig?

Zie je die melding op je eigen website, dan raad ik je aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De kans is namelijk groot dat potentiële klanten gaan twijfelen als ze de melding “Niet veilig” gaan zien in de webbrowser.

Wat moet je doen?

Hiervoor moet je een SSL-certificaat (laten) installeren op je website. Je neemt hiervoor best contact op met je webhosting bedrijf of webdesign bureau. De meeste SSL-certificaten zijn niet gratis, maar bijvoorbeeld Let’s encrypt is wel gratis. Bij sommige webhosting bedrijven zoals Combell en Easyhost kan je dit heel eenvoudig (laten) activeren.

Heb je toch nog hulp nodig om de melding “Niet veilig” in Chrome op te lossen?

Aarzel dan niet om mij te contacteren. Ik help je graag verder!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below
Martijn - a couple of years ago Reply

Hoi Stijn, dank voor je artikel. Nu hoorde ik dat het bij het installeren van een ssl certificaat ook belangrijk is om 301 redirects in te stellen. Wat zijn jouw gedachten daarover?

  Stijn Mistiaen - a couple of years ago Reply

  Dag Martijn
  Dat klopt. Als geen 301 redirect legt, heb je 2 problemen. Enerzijds is je website nog bereikbaar via een onbeveiligde weg (de http-versie). Anderzijds zorgt dit ook voor duplicate content: Google kan dit als 2 verschillende websites met dezelfde inhoud beschouwen wat nadelig is voor je SEO-resultaten.
  Vriendelijke groeten
  Stijn

Anna - last year Reply

Handig artikel! Het heeft mij wat duidelijkheid gegeven.

Leave a Comment: