Een goedkope website maken – 5 tips

Goedkope website laten maken

Wil je een website laten maken maar beschik je over een beperkt budget? Geen probleem, in dit artikel deel ik enkele tips om een goedkope website te maken.

In deze tutorial leer je je eigen website maken met WordPress. Heb je geen voorkeur voor WordPress en heb je geen ervaring met webdesign, dan raad ik je onze gratis online Wix handleiding aan.

Aan de hand van deze Wix handleiding leer je stap voor stap een professionele website maken op minder dan 1 dag.

Tip 1: Maak zelf je website

De eerste tip is de eenvoudigste: maak zelf je website. Webdesign is vandaag veel toegankelijker dan 10 jaar geleden. De meest interessante opties zijn in mijn ogen WordPress en Wix.

Wil je zelf niets installeren maar meteen aan de slag gaan, kies dan voor Wix. Je hoeft je vooraf enkel nog te registreren. Je kan steeds gratis van start (dit is ook ideaal om na te gaan of zelf je website maken iets voor jou is), maar je moet wel bijbetalen voor een domeinnaam, wegvallen van reclame en andere zaken. Dit is zeker een interessante optie voor als je je website wil maken zonder gedoe!

Installeer je zelf liever een website op de hosting van je keuze, dan kies je beter voor WordPress.org. Je kan WordPress veel meer aanpassen naar jouw noden, maar dat maakt het ook iets complexer. WordPress.org is een uitstekende keuze voor kleine tot middelgrote websites of blogs.

Tip 2: Maak gebruik van WordPress.org

Zelf ben ik een grote voorstander van WordPress.org. Met WordPress kan je snel een website of blog bouwen.

Het grote voordeel is dat je de software via WordPress.org gratis kan downloaden Je hoeft ook geen licentiekosten te betalen, het gebruik van de WordPress-software is dus volledig gratis!

Daarnaast is de software zeer eenvoudig in gebruik. Je hoeft dus niet veel tijd te spenderen aan een opleidig of zelfstudie.

Tip 3: Gebruik een gratis thema

Traditioneel is de lay-out één van de onderdelen die de prijs serieus kan laten oplopen.

Bij WordPress kan je echter gebruik maken van thema’s (templates). Er zijn er echt een heleboel goede gratis te verkrijgen.

Lees ook: De beste gratis WordPress thema’s voor een professionele website.

Tip 4: Goedkope webhosting & domeinnaam

De webhosting en domeinnaam van je website is waarschijnlijk het enige dat nooit gratis is.

Aangezien het ons doel is om een goedkope website te maken, kies ik in dit geval voor goedkope webhosting van One.com.

Ik heb heel wat klanten die zelf klant zijn bij One.com (en op die manier heb ik al een aantal keer met hun helpdesk contact gehad), en ik moet zeggen dat al mijn klanten hier zeer tevreden van zijn. Ook hun helpdesk is steeds vlot bereikbaar en de reacties zijn relatief snel.

Tip 5: Keep it simple!

Een laatste tip die ik je nog wil meegeven is de volgende: hou het eenvoudig.

Hoe ingewikkelder je website wordt, hoe duurder alles wordt. Een complexe website vraagt namelijk meer tijd om te maken dan een eenvoudige website.

Een ingewikkelde website is trouwens niet per sé een voordeel. Onthoud dat bezoekers vaak op je website terecht komen omdat ze op zoek zijn naar informatie; ze hebben een vraag of een probleem en ze willen dat zo snel mogelijk oplossen.

Een website die eenvoudig is in gebruik is dan zeker in het voordeel. Indien je bezoeker te lang moet zoeken naar informatie, is de kans groot dat hij of zij snel weer weg zal zijn.

Je eigen goedkope website maken – conclusie

Zoals je merkt zijn er een heleboel manieren om het budget voor je website onder controle te houden. Je website zelf maken is de meest voor de hand liggende optie. Maar ook als je in zee gaat met een freelancer of agency, kan je vooraf aftoetsen wat hun werkwijze is. Maken ze gebruik van bijvoorbeeld WordPress in combinatie met templates, dan mag je er al vanuit gaan dat je een bepaalde kwaliteit krijgt aan een betaalbare prijs.

What’s next?

Wil je graag zelf een goedkope website maken met WordPress maar kan je een beetje hulp gebruiken? Dan kan ik je onze opleiding WordPress aanbevelen!

Ga je liever zelf aan de slag, dan kan ik je onze tutorial “Je eigen website maken met WordPress in 5 stappen” aanraden. In deze tutorial leer je stap voor stap een professionele website maken met WordPress en het gratis thema Astra. Ik toon je hoe je een demowebsite opzet (in minder dan 5 minuten!) en hoe je die demowebsite nadien kan aanpassen. Dit alles wordt nog eens duidelijk uitgelegd in enkele video’s!

Stijn Mistiaen

Hallo, ik ben Stijn, zelfstandig SEO specialist en docent digitale marketing & ICT aan de Arteveldehogeschool in Gent. Via deze blog deel ik praktische tips & tutorials zodat jij een betere website of blog kan maken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: