Je eigen betaalbare website maken – 5 tips

Goedkope website laten maken

Wil je een website laten maken maar beschik je over een beperkt budget? Geen probleem, in dit artikel deel ik enkele tips om een betaalbare website te maken.

1. Maak zelf je website

De eerste tip is de eenvoudigste: maak zelf je website. Webdesign is vandaag veel toegankelijker dan 10 jaar geleden. Er bestaan voldoende mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan en je eigen betaalbare website te bouwen:

Wil je zelf niets installeren maar meteen aan de slag gaan, kies dan voor WordPress.com, Wix of Weebly. Je hoeft je vooraf enkel nog te registreren. Je kan steeds gratis van start (dit is ook ideaal om na te gaan of zelf je website maken iets voor jou is), maar je moet wel bijbetalen voor een domeinnaam, wegvallen van reclame en andere zaken. Dit is zeker een interessante optie voor als je je website wil maken zonder gedoe!

Installeer je zelf liever een website op de hosting van je keuze, dan ga je beter voor bijvoorbeeld WordPress.org, Joomla of Drupal. Deze opties zijn flexibeler, maar hier sta je ook in voor het onderhoud van je website (updates, beveiliging,…). WordPress.org is een uitstekende keuze voor kleine tot middelgrote websites of blogs. Wil je echt grotere websites bouwen, dan is Drupal een goede keuze.

Je zal ook merken dat ik WordPress.com en WordPress.org heb vermeld. Dat komt omdat WordPress in 2 versies komt. Meer info over de verschillen vind je in een ouder artikel: WordPress.com of WordPress.org, welke kiezen?

2. Maak gebruik van WordPress.org

Zelf ben ik een grote voorstander van WordPress.org. Met WordPress kan je snel een website of blog bouwen.

Het grote voordeel is dat je de software via WordPress.org gratis kan downloaden Je hoeft ook geen licentiekosten te betalen, het gebruik van de WordPress-software is dus volledig gratis!

Daarnaast is de software zeer eenvoudig in gebruik. Je hoeft dus niet veel tijd te spenderen aan een opleidig of zelfstudie.

3. Gebruik gratis of premium templates

Traditioneel is de lay-out één van de onderdelen die de prijs serieus kan laten oplopen.

Als je alles op maat laat maken, dan zal er eerst een ontwerper je site ontwerpen, en vervolgens zal iemand dat ontwerp omzetten naar code. Hierbij kan de kostprijs enorm oplopen. Een lay-out op maat is een forse investering die niet altijd rendabel is voor zelfstandigen en KMO’s.

Bij WordPress kan je gebruik maken van templates. Er zijn er echt een heleboel goede gratis te verkrijgen en daarnaast hebben websites zoals ThemeForest een heel groot aanbod aan betalende templates.

Deze templates zijn structureel meestal opgebouwd volgens de meest recente trends.

Zelf maak ik vaak gebruik van de premium templates op themeforest. De prijzen zijn redelijk en de mogelijkheden zijn enorm!

4. Hosting

Een ander punt waar je waarschijnlijk op kan besparen, is de hosting. Let wel op, ik vind dat je een bepaalde kwaliteit moet hebben bij de hosting. Goedkope hosting die traag is en die ervoor zorgt dat je website vaak onbereikbaar is, is echt te vermijden.

Zelf maak ik gebruik van Combell. Combell levert een uitstekende service (zo is de helpdesk 24/24 bereikbaar, en dat iedere dag van het jaar), maar de prijzen liggen ook aan de iets hogere kant.

Zoek je goede professionele hosting voor een beperkt budget, dan kan ik je zeker Easyhost aanraden. Easyhost is een zusterbedrijf van Combell en levert ook zeer kwalitatieve hosting. Maar hun helpdesk is enkel bereikbaar tijdens kantooruren én ze hebben veel minder opties. De prijs is echter ook een stuk interessanter.

Ook wereldwijd zijn er verschillende aanbieders actief. Zo zijn Hostgator, Dreamhost of Bluehost zeker goede alternatieven. Maar heb je een zaak in België, dan is een webhost met servers in België (zoals Combell en Easyhost) net iets interessanter.

5. Keep it simple!

Een laatste tip die ik je nog wil meegeven is de volgende: hou het eenvoudig.

Hoe ingewikkelder je website wordt, hoe duurder alles wordt. Een complexe website vraagt namelijk meer tijd om te maken dan een eenvoudige website.

Een ingewikkelde website is trouwens niet per sé een voordeel. Onthoud dat bezoekers vaak op je website terecht komen omdat ze op zoek zijn naar informatie; ze hebben een vraag of een probleem en ze willen dat zo snel mogelijk oplossen. Een website die eenvoudig is in gebruik is dan zeker in het voordeel. Indien je bezoeker te lang moet zoeken naar informatie, is de kans groot dat hij of zij snel weer weg zal zijn.

Je eigen betaalbare website maken – conclusie

Zoals je merkt zijn er een heleboel manieren om het budget voor je website onder controle te houden. Je website zelf maken is de meest voor de hand liggende optie. Maar ook als je in zee gaat met een freelancer of agency, kan je vooraf aftoetsen wat hun werkwijze is. Maken ze gebruik van bijvoorbeeld WordPress in combinatie met templates, dan mag je er al vanuit gaan dat je een bepaalde kwaliteit krijgt aan een betaalbare prijs.

Wil je graag je eigen betaalbare website maken maar kan je een beetje hulp gebruiken? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze opleiding webdesign. Deze is gericht op ondernemers die zelf een professionele maar betaalbare website willen maken!

Klik hier om hieronder een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: